Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Naimisissa olevat papit haastavat katolisen kirkon selibaattimääräyksen

Ulkomaat
 
MICHAEL FIALA / Reuters
Katolisen kirkon silmissä pappisvihkimys on ikuinen, kuten avioliittokin.
Katolisen kirkon silmissä pappisvihkimys on ikuinen, kuten avioliittokin. Kuva: MICHAEL FIALA / Reuters

Espanjassa viikonloppuna päättynyt kansainvälinen kongressi vaati katolisen kirkon pappien selibaattimääräyksen kumoamista, kertoo El País -lehti.

Maailmassa on arvioiden mukaan noin 90 000–100 000 naimisiin mennyttä katolista pappia. Katolisella kirkolla on pappeja 413 000, mikä on kirkon kannalta huolestuttavan vähän.

Vatikaanin laskujen mukaan katolilaisia on nykyään maailmassa 1,2 miljardia. Se tarkoittaa, että yhtä pappia kohden on lähes 3 000 seurakuntalaista ja yhtä piispaa kohden 237 000.

Pappien määrä vähenee, ja he ikääntyvät. Nykyisin katolisen kirkon papiston keski-ikä on 66 vuotta, El País kertoo.

Selibaattimääräyksen kumoamista vaativien mukaan avioliiton salliminen olisi yksi ratkaisu pappipulaan. Nyt papeiksi voidaan vihkiä vain naimattomuuslupauksen tehneitä miehiä.

Määräys pakollisesta selibaatista annettiin vuonna 1139 Roomassa pidetyssä kirkolliskokouksessa eli niin sanotussa Toisessa lateraanikonsiilissa. Sitä ennen papit ja jopa jotkut paavit menivät naimisiin.

Katolisen kirkon silmissä pappisvihkimys on ikuinen, kuten avioliittokin. Pappisvihkimys voidaan mitätöidä vain siinä tapauksessa, että harjoittamisessa osoitetaan vakavia virheitä. Prosessi on kuitenkin pitkä eikä eropyyntöä aina hyväksytä.

Käytännössä naimisiin menevät papit usein vain jättävät tehtävänsä ilman sen kummempia muodollisuuksia. Vain pieni osa yrittää hakea pappisvihkimyksen virallista mitätöintiä.

Joissain tapauksissa pappi on naimisiin mentyään jatkanut tehtäviensä harjoittamista piispan hiljaisella hyväksynnällä, jos seurakunta on suhtautunut asiaan myönteisesti. El País -lehden mukaan pelkästään Espanjassa tällaisia tapauksia on satoja.

Madridissa pidettyyn naimisissa olevien pappien kongressiin osallistui pappeja useista eri maista. Osallistujat muistuttivat, että muissa kristillisissä kirkoissa selibaatti on vapaaehtoinen.

Myös katolisen kirkon hallinnosta on annettu ymmärtää, että selibaattimääräyksestä voitaisiin kenties jossain vaiheessa luopua. Säännöt eivät kuitenkaan ole muuttuneet.

Vatikaanin valtiosihteeri, kardinaali Pietro Parolin sanoi vuonna 2013, että asiasta voidaan käydä avointa keskustelua. Parolinin mukaan selibaatti ei ole kirkon dogmi vaan "kirkollinen traditio, joten siitä voidaan puhua."

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat