Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Yhdysvallat: Venäjän aie neuvotella Syyrian opposition kanssa ”liian aikainen”

Tavoitteena on sodan loppuminen ja ennenaikaiset vaalit, jotka voisivat johtaa vallan vaihtumiseen Syyriassa.

Ulkomaat
 
BASSAM KHABIEH
Venäjä on ollut yhteydessä useisiin Syyrian hallitusta vastaan taisteleviin oppositioryhmiin. Kuvassa Vapaan Syyrian Armeija (FSA) -oppositioryhmän taistelija.
Venäjä on ollut yhteydessä useisiin Syyrian hallitusta vastaan taisteleviin oppositioryhmiin. Kuvassa Vapaan Syyrian Armeija (FSA) -oppositioryhmän taistelija. Kuva: BASSAM KHABIEH

Syyrian presidenttiä Bashar al-Assadia sekä diplomaattisesti että sotilaallisesti tukenut Venäjä valmistautuu neuvottelemaan Assadia vastustavan opposition edustajien kanssa. Tavoitteena on Syyrian sodan poliittinen ratkaisu ja ennenaikaiset vaalit, jotka saattaisivat merkitä vallan vaihtumista Syyriassa.

Venäjän Lähi-idän erityisedustaja, varaulkoministeri Mihail Bogdanov kertoi tiistaina uutistoimisto Interfaxille, että Venäjä on kutsunut Syyrian opposition edustajia alustaviin neuvoteluihin Moskovaan ensi viikolla. YK:n erityisedustaja Staffan de Mistura saapuu keskiviikkona Moskovaan neuvottelemaan asiasta Venäjän ulkoministerin Sergei Lavrovin kanssa.

Myöhään tiistai-iltana Yhdysvallat ilmoitti pitävänsä neuvotteluja ennenaikaisina.

”Meistä tämä on ennenaikaista”, Yhdysvaltain ulkoministeriön tiedottaja Elizabeth Trudeau sanoi uutistoimisto Reutersin mukaan.

Trudeaun mukaan tällaisille neuvotteluille tulee aika, mutta nyt Syyrian kriisin ratkaisuun osallistuvien maiden pitäisi keskittyä siihen, mitä Wienissä viime viikolla sovittiin.

Sanomalehti Kommersantin mukaan Venäjä esitti Bogdanovin laatiman 38 neuvotteluihin hyväksyttävän oppositiojohtajan listan Yhdysvaltain, Turkin ja Saudi-Arabian edustajille Wienissä viime perjantaina.

Listalle ovat päässeet ainakin Syyrian kansallisen oppositiokoalition SNC:n edustajat sekä vasemmisto- ja kurdipuolueita edustavan kansallisen koordinaatiokomitean edustajat. Lisäksi Bogdanovin listalla on lukuisia sirpaleryhmiä. Kommersantin tietojen mukaan lista ei ole lopullinen.

Kansallisen oppositiokoalition merkitys on vähentynyt samaan aikaan, kun islamistien ja muiden aseellista taistelua Assadia vastaan käyvien ryhmien rooli on kasvanut. Niinpä Venäjä on Bogdanovin mukaan ollut yhteydessä myös Yhdysvaltojen tukeman Vapaan Syyrian Armeijan eli FSA:n edustajiin.

Ulkoministeriön tiedottajan Marija Zaharovan mukaan vaikeuksia on riittänyt: Moskovalle ei ole edes selvää, kuka todella edustaa FSA:ta, sillä asia näyttää olevan epäselvä FSA:lle itselleenkin. Zaharovan mukaan toinen ongelma on sen ratkaiseminen, kuka on terroristi, jonka kanssa ei neuvotella. Turkilla, Yhdysvalloilla, Saudi-Arabialla ja Venäjällä on asiasta erilaiset näkemykset.

Kaiken lisäksi ei ole lainkaan varmaa, että kaikki Moskovaan kutsutut saapuvat paikalle. Lämpimät Venäjän-suhteet eivät välttämättä ole parasta mahdollista mainosta Syyrian oppositioryhmille niiden kotiyleisön silmissä.

Toistaiseksi osapuolet ovat olleet melko yksimielisiä yhdestä asiasta: ennenaikaisten vaalien järjestäminen nykyisessä sotatilanteessa on mahdotonta. Jos esimerkiksi al-Assad arvelee vaalituloksen koituvan kohtalokseen, hän jatkanee siis sotaa.

Ja vaikka jonkinasteinen tulitauko saataisiinkin aikaan, ei vaalien järjestäminen suju hetkessä: melkoinen osa äänioikeutetuista on paennut Syyrian rajojen ulkopuolelle. 

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat