Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Ruotsalaisisät saavat kolmannen isäkuukauden

Ulkomaat
 
Magnus Laupa
Vanhempainvapaalla ollut ruotsalainen Jonathan Palmquist hoiti viime maaliskuussa poikaansa Svantea Uumajassa.
Vanhempainvapaalla ollut ruotsalainen Jonathan Palmquist hoiti viime maaliskuussa poikaansa Svantea Uumajassa. Kuva: Magnus Laupa

Ruotsalaisisät saavat ensi vuoden alusta alkaen oikeuden kolmanteen vanhempainvapaakuukauteen. Niin kutsuttuja isäkuukausia on aiemmin ollut kaksi.

Ruotsissa kummallekin vanhemmalle on ollut vanhempainrahapäivistä oma 60 päivän kiintiö, jota toinen ei voi käyttää. Tiistaina Ruotsin valtiopäivien sosiaalivakuutusvaliokunta päätti nostaa tämän kiintiön 60 päivästä 90 päivään, kertoo uutistoimisto TT.

Muutos on osa Ruotsin hallituksen ajamaa suurempaa vanhempainvapaiden ja kotihoidon tuen etuuksien uudistusta, jonka tavoitteena on jakaa perhevapaat entistä tasa-arvoisemmin molempien vanhempien kesken. Ruotsin hallitus haluaisi luopua kotihoidontuesta kokonaan, sillä sen katsotaan heikentävän naisten työmarkkina-asemaa ja sitovan naisia kotiin.

Ruotsin vanhempainvapaamalli on varsin joustava. Vanhempainrahapäiviä on yhteensä 16 kuukautta, mutta aikaa voi pidentää, jos käyttää viikossa esimerkiksi vain neljä vanhempainrahapäivää. Näin kuukausittain maksettava korvaus pienenee, mutta sitä saa pidempään.

Muutos kiintiöityihin kuukausiin vaikuttaa myös Ruotsissa maksettavaan tasa-arvobonuksen perusteisiin niin, että bonuspäivät vähentyvät 30:llä. Tasa-arvobonus on veroton tuki, jonka tarkoituksena on kannustaa vanhemmat jakamaan vanhempainvapaat mahdollisimman tasan keskenään. Bonuspäiviä ovat tietyin reunaehdoin ne päivät vanhempainvapaasta, jotka käyttää se vanhemmista, joka on käyttänyt vähemmän vanhempainvapaapäiviä.

Suomessa Ruotsin kolmannesta isäkuukaudesta uutisoi ensimmäisenä Yle.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat