Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Ruotsin sisäministeri vastaa suomalaisille: ”Pakolaisten vastaanottaminen on kilpailuetu”

Ulkomaat
 
Drago Prvulovic / TT
Ruotsin sisäministeri Anders Ygeman vieraili aiemmin turvapaikanhakijoita varten rakennetussa telttakylässä Skånessa.
Ruotsin sisäministeri Anders Ygeman vieraili aiemmin turvapaikanhakijoita varten rakennetussa telttakylässä Skånessa. Kuva: Drago Prvulovic / TT

Ruotsin sisäministeri Anders Ygeman ihmettelee suomalaisia, joiden mielestä Ruotsin maahanmuuttopolitiikka on epäonnistunutta.

Ygemania, 45, huvittaa kuulla, että moni suomalainen pitää länsinaapuria maahanmuuttajalähiöineen esimerkkinä epäonnistuneesta maahanmuuttopolitiikasta.

”Ruotsi ei ole se, jonka talous on nykyään kriisissä”, hän sanoo naurahtaen.

”Lyhyellä tähtäimellä pakolaisten vastaanottaminen maksaa aina, mutta pidemmällä aikavälillä uskon sen olevan hyvä asia ja kilpailuetu.”

Rajoja kiinni vaatineet eivät saa sympatiaa Ygemanilta, jonka HS tapasi tiistaina Espoossa hybridisodankäyntiä käsittelevässä puhetilaisuudessa.

”Syyriassa on sota. Minulla on hyvin vähän ymmärrystä rauhallisen pohjoisen ihmisille, jotka saadessaan tietää [presidentti Bashar ] al-Assadin tynnyripommeista tai Isisin terrorista eivät halua tehdä asialle mitään”, Ygeman sanoo.

Sosiaalidemokraatti Ygeman ei silti kiistä puoluetoveriensa, pääministeri Stefan Löfvenin ja ulkoministeri Margot Wallströmin hiljattain esittämää huolta siitä, että turvapaikanhakijoiden nykyinen tahti käy Ruotsille ennen pitkää kestämättömäksi.

Kaksi viikkoa sitten Ruotsin hallitus ja neljä oppositiopuoluetta esittelivät yhteisen linjauksensa uudeksi, entistä kireämmäksi maahanmuuttopolitiikaksi. Esimerkiksi aikuisille turvapaikanhakijoille tarjotaan pääasiassa tilapäisiä oleskelulupia, perheenyhdistämisen ehdot kiristyvät ja palautuksia tehostetaan.

”Kyse ei ole ainoastaan kansallisista teoista vaan myös siitä, miten EU ja Schengen-alue onnistuvat rajavalvonnassaan ja miten maat reitillä ennen Ruotsia toimivat”, Ygeman sanoo.

Ulkoministeri Timo Soini (ps) arvosteli syyskuussa Ruotsia siitä, että se jättää maan läpi kulkevia siirtolaisia rekisteröimättä.

”Luulen, että Suomi ja Ruotsi vaalivat kaikkein parhaiten Schengen- ja turvapaikkasäädöksiä. Reitillä ennen Ruotsiin saapumista on paljon hetkiä joutua tekemisiin viranomaisten kanssa”, Ygeman sanoo.

”Kerromme kaikille Ruotsiin tuleville heidän oikeudestaan anoa turvapaikkaa, itse asiassa rohkaisemme heitä siihen. Mutta tämän vaikean ajan keskellä on pakko keskittyä pitämään yllä järjestystä ja turvallisuutta, emmekä pysty tarkistamaan jokaista.”

Lokakuussa kymmenkunta turvapaikanhakijoiden majoituspaikkaa eri puolilla Ruotsia joutui epäiltyjen tuhopolttojen kohteeksi. Lisäksi Trollhättänin kouluiskussa rasistiseksi paljastunut hyökkääjä tappoi kaksi ja haavoitti kahta. Ruotsalaisessa keskustelussa kysellään nyt, miten vihateot lopetetaan.

”Hyvien voimien pitää liittoutua niitä harvoja vastaan, jotka ovat valmiita käymään väkivalloin demokraattisia päätöksiä vastaan”, Ygeman sanoo.

Hän muistuttaa, että tuhopolttoja oli myös 1990-luvulla pakolaisten saavuttua Balkanilta Ruotsiin. Se meni ohi.

Noustessaan tuolilta haastattelun päätteeksi Ygemanin hihan alta vilahtaa värikäs ranneketju, joka pistää silmään tavanomaiseen tummaan pukuun yhdistettynä. Ketjussa lukee ”Fuck Cancer” – siis syöpää vastaan.

”Olimme Pariisissa terrori-iskujen jälkeen marssilla Tanskan sosiaalidemokraattien nykyisen johtajan [ Mette Fredriksenin ] kanssa. Hän alkoi yhtäkkiä järkyttyneenä ihmetellä, mitä minulla on ylläni. Oli nähnyt vain ensimmäisen sanan.”

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat