Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Lääkäristä tuli sattumatyranni – kuka on Syyrian Bashar al-Assad?

Ulkomaat
 
Videografiikka näyttää, kuka tukee ketä Syyriassa
Videografiikka näyttää, kuka tukee ketä Syyriassa
Syyrian sotaan haetaan taas neuvotteluratkaisua. Suurvallat jakautuvat kahteen leiriin.

Perjantaina 21. tammikuuta 1994 Syyrian tulevaisuus alkoi kulkea ennalta arvaamattomia polkuja.

Maan pitkäaikaisen johtajan Hafez al-Assadin vanhimmalla pojalla Basil al-Assadilla oli kiire Damaskoksen lentokentälle, jossa häntä odotti lento Saksaan. Nopeista autoista pitävä Basil halusi ajaa Mercedestään itse.

RIA NOVOSTI
Bashar al-Assad.
Bashar al-Assad.

Aamuyöllä lentokentälle menevällä tiellä oli sumua, mikä ei hidastanut ilman turvavyötä ajanutta Basilia. Hän huomasi lentokentälle johtavan liittymän liian myöhään ja ajoi päin liikenteenjakajaa 130 kilometrin tuntinopeudella. Basil kuoli Mercedeksen pyörittyä useita kertoja ympäri.

Tuona perjantaina muuttui Syyrian lisäksi myös Basilin pikkuveljen Bashar al-Assadin tulevaisuus. Basilin oli suunniteltu perivän vallan isältään, mutta onnettomuuden jälkeen rooli annettiin Basharille.

Bashar, tuolloin 28, sai tiedon veljensä kuolemasta Lontooseen, missä hän oli tekemässä jatko-opintoja silmälääkärinä. Hänet kutsuttiin takaisin Syyriaan, jotta hänestä voitaisiin kouluttaa uusi kruununperijä isänsä luomalle sortovaltiolle. Syyriassa manttelinperijä tunnettiin ”tohtori Basharina”, hiljaisena lääketieteen opiskelijana, joka eli omaa elämäänsä isänsä ja isoveljensä varjossa.

Syyriassa Bashar laitettiin sotilaskoulutukseen, jossa hän eteni nopeasti. Jo isoveljensä kuolinvuonna hänet oli ylennetty panssaripataljoonan komentajaksi.

Hän nousi Syyrian valtaistuimelle vuonna 2000 isänsä kuoleman jälkeen. Presidentinvaaleissa Bashar sai kansalta 97,29 prosentin kannatuksen.

Maailmalla odotettiin toiveikkaasti, että Syyrian uusi ja nuori johtaja tekisi uudistuksia isänsä luomassa poliisivaltiossa. Häneltä odotettiin taloudellisia ja poliittisia uudistuksia. Tohtori Basharia pidettiin uuden toivon majakkana.

Basharin valtakauden alkuhetkillä Syyriassa toteutettiinkin poliittisia uudistuksia, höllennettiin sananvapautta ja vapautettiin satoja poliittisia vankeja.

”En halua keskittää valtaa itselleni. Uskon siihen, että meidän on kuunneltava kaikkien mielipiteitä”, Bashar totesi egyptiläislehdelle.

Lupaukset ja odotukset jäivät kuitenkin toteutumatta. Isän tekemästä vallankaappauksesta lähtien voimassa ollutta poikkeuslakia ei koskaan kumottu. Valtion tiukka turvakoneisto pidätti ja sulki pitkiin vankeusrangaistuksiin toisinajattelijoita kuten kurdi- ja islamistiaktivisteja. Talousuudistukset hyödyttivät lähinnä Syyrian eliittiä.

Mikä esti Basharia toteuttamasta uudistuksia, vai olivatko lupaukset vain silmänlumetta? Yhdysvaltojen entinen presidentti Jimmy Carter on tuntenut Basharin siitä lähtien, kun tämä opiskeli Lontoossa. Hiljattain The New York Times -lehdessä Carter arvioi Basharin luonnetta kokemustensa perusteella.

”Hänen sitkein ominaisuutensa on jääräpäisyys. Hänelle on ollut psykologisesti miltei mahdotonta muuttaa mieltään, eikä varsinkaan silloin, jos hän on joutunut toimimaan paineen alaisuudessa”, Carter kirjoitti.

Kun arabikevään innoittamat rauhanomaiset mielenosoitukset hallitusta vastaan käynnistyivät keväällä 2011, al-Assad vaikutti epävarmalta. Egyptissä ja Tunisiassa presidentit luopuivat vallasta muutamassa viikossa. Syyriassa Bashar lähetti armeijansa tappamaan omia kansalaisiaan, jotka olivat lähteneet kaduille ja aukioille vaatimaan Basharin eroa sekä uudistuksia.

Tilanne kärjistyi veriseksi sodaksi, jossa on kuollut nyt reilun neljän vuoden aikana yli 250 000 ihmistä. Sota on ajanut miljoonat syyrialaiset kodeistaan. Ranskaa ja englantia puhuvaa, internetistä kiinnostunutta lääketieteen ammattilaista epäillään nyt rikoksista ihmisyyttä vastaan. Tutkittavana on tuhansittain todisteita valtiollisista kidutuksista ja murhista Basharin aikana.

Arvioiden mukaan eniten kuolonuhreja on sodassa kirjattu hallituksen iskujen vuoksi. Siviilejä ovat tappaneet valikoimatta esimerkiksi helikoptereista pudotettavat tynnyripommit, joiden käytön Bashar on BBC:n haastattelussa kiistänyt.

Mikä sitten mahtaa olla Basharin tulevaisuus?

Länsimaat ovat vastustaneet sitä, että Basharilla voisi olla rooli maan jälleenrakentamisessa. Basharin puolustajiin lukeutuvat puolestaan erityisesti Venäjä ja Iran. Neuvotteluissa Syyriaan on ehdotettu siirtymäkautta, jonka jälkeen Bashar luopuisi vallasta, jos rauhanprosessi saadaan käynnistetettyä. Tämän jälkeen Bashar voisi turvata itsensä ja perheensä tulevaisuuden esimerkiksi saamalla turvapaikan vaikkapa Venäjältä.

Mikään ei kuitenkaan viittaa siihen, että Bashar suostuisi luopumaan paikastaan.

”Idea [Basharin väistymisestä] voi olla vain sellaisten mielissä, jotka eivät elä todellisuudessa”, varaulkoministeri Faisal Mekdad totesi tiistaina uutistoimisto Reutersin mukaan.

Viimeinen luku sattumatyrannin kohtalosta on vielä kirjoittamatta.

RIA NOVOSTI
Bashar al-Assad.
Bashar al-Assad.
© Bassam Khabieh / Reuters
Arvioiden mukaan Syyriassa on kuollut eniten ihmisiä hallituksen iskuissa.
Arvioiden mukaan Syyriassa on kuollut eniten ihmisiä hallituksen iskuissa.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat