Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Merkelin hallitus riitelee turvapaikanhakijoista

Ulkomaat
 
Michaela Rehle / Reuters
Poliisi päästää Itävallasta tulleita pakolaisia rajan yli Passaussa lokakuun lopussa.
Poliisi päästää Itävallasta tulleita pakolaisia rajan yli Passaussa lokakuun lopussa. Kuva: Michaela Rehle / Reuters

Berliini

Saksan liittokanslerin Angela Merkelin johtama hallitus on joutumassa yhä syvempään riitaan pakolaiskriisin ratkaisutavoista. Hallitus kiistelee parhaillaan Saksan Itävallan-rajalle suunniteltavista pakolaisten odotusvyöhykkeistä eli niin sanotuista transit-alueista.

Suuren koalitiohallituksen muodostavat kristillisdemokraatit eli CDU ja sen baijerilainen sisarpuolue CSU sekä sosiaalidemokraatit. Demarit vertaavat baijerilaisten vaatimia pakolaisten suljettuja alueita vankiloihin.

Merkel on arvioinut, että järjestelyalueet eivät toisi suurta ratkaisua Saksaan saapuvien pakolaisten määrään. Hallituspuolueet eivät ole päässeet yhteisymmärrykseen siitä, miten alueet toimisivat ja kuinka ihmisten liikkuminen Saksan suuntaan estettäisiin.

Hän on kuitenkin taipunut sisarpuolueen CSU:n ehdottomaan vaatimukseen. CSU toimii puolueena vain Baijerissa, ja pakolaiskriisi on koskettanut Saksassa voimakkaimmin juuri sen kotiosavaltiota. Turvapaikanhakijoiden jakaminen Saksan 16 osavaltion välillä kangertelee yhä.

Saksan hallitus yritti viikonvaihteessa löytää yhteistä säveltä pakolaiskriisin käytännön toimiin, mutta kuilu puolueiden välillä on vielä suuri.

Tiistaina Saksan teollisuuden keskusjärjestön BDI:n puheenjohtaja Ulrich Grillo jyrähti riitaisan hallituksen suuntaan kerran vuodessa järjestettävässä ”Saksan teollisuuden päivässä”. Hänen mukaansa tilanne ei ole menossa ohi ja se vaatii vahvaa politiikan, yhteiskunnan ja talouselämän voimannäyttöä.

”Suurella koalitiohalituksella on suuri vastuu, juuri nyt”, Grillo sanoi Frankfurter Allgemeine Zeitungin mukaan ja vaati hallitukselta yhteistä linjaa.

Teollisuuden äänitorven viestiä olivat kuuntelemassa niin Merkel kuin sosiaalidemokraattien puheenjohtaja ja talousministeri Sigmar Gabriel.

Myös arvostetun taloustutkimuslaitoksen DIW:n johtaja Marcel Fratzscher kritisoi Die Welt -lehdessä tiistaina Saksassa käytävää keskustelua yksipuoliseksi ja vain pakolaisten aiheuttamiin kustannuksin keskittyväksi.

”Nyt keskustelussa jätetään täysin huomiotta, että monet turvapaikanhakijat tuottavat jo parin vuoden päästä Saksan taloudelle lisäarvoa”, Fratzscher sanoi.

DIW-tutkimuslaitoksen tuoreen laskelman mukaan yksi turvapaikanhakija tuottaa 5–7 vuoden kuluttua enemmän kuin hän aiheuttaa yhteiskunnalle kustannuksia.

Syyskuussa Saksan rajan ylitti 164 000 ihmistä, ja hallitus arvioi koko vuoden määrän olevan 800 000 tai enemmän. Sisäministeriön on määrä tiedottaa lokakuun lopun määristä lähipäivinä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat