Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Egypti: Ei vielä todisteita koneen tuhosta ilmassa

Ulkomaat
 
Peter Kovalev / Reuters
Lentoturman uhrien omaiset kokoontuivat tiistaina pietarilaisella ruumishuoneella, jossa uhrit tunnistetaan.
Lentoturman uhrien omaiset kokoontuivat tiistaina pietarilaisella ruumishuoneella, jossa uhrit tunnistetaan. Kuva: Peter Kovalev / Reuters
Fakta

Kone putosi matkalentokorkeudesta

 Venäläinen lomalento syöksyi maahan aamunkoitteessa lauantaina Pohjois-Siinailla.

 Kone oli noussut vain noin 20 minuuttia aiemmin ja oli juuri saavuttamassa matkalentokorkeutensa.

 Kaikki koneessa olleet 224 ihmistä kuolivat.

Egyptin ilmailuministeriö yllätti tiistaina ilmoittamalla, ettei lauantaina Siinailla pudonnut venäläinen lentokone välttämättä hajonnutkaan jo ilmassa.

Ministeriön edustajan Mohamed Rahmin lausunto oli yllätys siksi, että Venäjän viranomaiset kertoivat jo sunnuntai-iltana lentokoneen tuhoutuneen ennen iskeytymistään maahan. Tätä on pidetty pääteoriana, koska koneen osat levisivät laajalle alueelle, eivätkä ohjaajat lähettäneet hätäkutsua.

Rahmin mukaan koneen tuhoutumisesta jo ilmassa ei kuitenkaan ole vielä mitään todisteita. Hän ei tosin sulkenut sitä pois vaihtoehtojen joukosta.

”Tämä voi olla pitkä prosessi, emmekä voi puhua tuloksista matkan varrella”, hän sanoi.

Tutkinta turmapaikalla Pohjois-Siinailla jatkui tiistaina, jolloin myös lentokoneen mustien laatikoiden tietoja alettiin käydä läpi. Venäläisen sanomalehden Kommersantin mukaan Venäjällä vakavia rikoksia tutkivan tutkintakomitean johtaja Aleksandr Bastrykin matkusti myös tiistaina Egyptiin.

Egypti johtaa turman tutkintaa, mutta Venäjä on lähettänyt useita asiantuntijoita ja tutkijoita paikalle. Ryhmään kuuluu myös lentokoneen valmistaneen Airbusin ja sen rekisteröintimaan Irlannin tutkijoita.

Tutkijat ovat kuitenkin varoittaneet, että tutkinta voi kestää kuukausia.

Venäläisten suosimasta turistikohteesta Sharm el-Sheikhistä Pietariin matkalla ollut Airbus A-321 -kone syöksyi maahan aikaisin lauantaiaamuna. Kaikki lentokoneessa olleet 224 ihmistä kuolivat.

Pian turman jälkeen Pohjois-Siinailla toimiva ja äärijärjestö Isisiin kytköksissä oleva terroristijärjestö ilmoitti pudottaneensa koneen kostona Venäjän ilmaiskuista Syyriassa. Mitään jälkiä terrori-iskusta saati ohjuksesta ei ole vielä kuitenkaan löytynyt tai ainakaan kerrottu.

Egyptin presidentti Abdelfattah al-Sisi sanoi tiistaina Britannian yleisradioyhtiölle BBC:lle, että puheet Isis-järjestön yhteydestä turmaan ovat propagandaa.

”Propaganda siitä, että maahansyöksy johtuu Isisistä, on yksi keino vahingoittaa Egyptin vakautta ja turvallisuutta ja mielikuvaa Egyptistä. Uskokaa minua, tilanne Siinailla – ja erityisesti tuolla rajatulla alueella – on täysin hallinnassamme”, hän sanoi.

Venäläisen median mukaan puheet mahdollisesta terrori-iskusta ovat kuitenkin vähentäneet venäläisten matkustusintoa jo selvästi. Monet lentoyhtiöt ovat myös alkaneet kiertää Siinain varotoimena.

Koneen omistava venäläinen Kogalymavia on vakuutellut lentokoneen olleen erinomaisessa kunnossa ja ilmoittanut pitävänsä lentäjien virhettä mahdottomana. Sen mukaan maahansyöksyn aiheutti ”ulkoinen tekijä”.

Yhdysvaltalaiset uutiskanavat CBS News ja CNN kertoivat tiistaina, että Yhdysvaltain satelliitti havaitsi kuuman leimahduksen Siinain niemimaan yllä turma-aikaan.

Leimahdus voi johtua pommin, ohjuksen tai moottorin räjähdyksestä tai tulipalosta koneessa. Kyse voi olla myös koneen maahansyöksyssä tapahtuneesta räjähdyksestä.

Venäjän hätätilaministeriön koneet ovat tuoneet uhrien ruumiita Pietariin, jossa uhrit tunnistetaan. Pietarin varakuvernööri Igor Albin kertoi tiistaina Ria Novostille, että ensimmäiset hautajaiset pidetään jo tällä viikolla.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat