Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Poliisi hääti asukkaat Malmön kerjäläisleiristä

Ulkomaat
 

Tukholma

Etelä-Ruotsissa Malmössä poliisi hääti varhain tiistaiaamuna kiistellyn EU-siirtolaisten hökkelikylän. Leirissä, Sorgenfrin kaupunginosassa, on asunut noin 200 ihmistä itse kyhätyissä lautamajoissa ja asuntovaunuissa.

Suurin osa heistä on Romanian kansalaisia.

Laittomasti yksityiselle maalle pystytetty asumus on tiettävästi suurin vastaava kerjäläisleiri Ruotsissa, minkä vuoksi se on herättänyt laajaa yhteiskunnallista keskustelua siitä, miten vastaaviin asutuksiin tulisi suhtautua.

Noin 50–100 asukasta ja aktivistia oli kokoontunut aamulla leirin porteille. Kymmenien poliisien joukko poisti paikalta sekä asukkaita että aktivisteja. Poliisi otti yhden ihmisen kiinni väkivaltaisen vastarinnan takia.

”On selvää, että he, jotka eivät enää saa asua paikalla ovat surullisia ja huolissaan. On siis selvää, että tilanne oli hyvin tunteikas, mutta minkäänlaisia väkivaltaisuuksia tai ongelmia ei syntynyt”, sanoi viestinnästä vastaava Lars Förstell Skånen poliisista.

Osa aktivisteista kuvasivat paikallisille viestimille tunnelman olleen uhkaava ja poliisin käyttäneen paikoin kovia otteita.

Malmön kaupunki teki häätöpäätöksen viime viikolla pitkän prosessiin päätteeksi. Asukkaille annettiin sunnuntai-iltapäivään saakka aikaa lähteä paikalta. Kun näin ei käynyt, poliisi hajotti leirin voimalla.

Asukkaille on järjestetty rajattu määrä tilapäismajoitusta, mutta kunta ei aio osoittaa leiriläisille pysyvää laillista asuinpaikkaa.

”Perheeni on asunut täällä. Missä me nyt nukumme, kadulla?” , sanoi leirissä asunut Mario Loredeana SVT:n uutisille.

”Sosiaalitoimi ja kaupunki ovat järjestäneet tilapäismajoitusta ja he voivat kääntyä sosiaalitoimen puoleen, jotta saavat apua esimerkiksi kotimatkan kanssa”, sanoi Malmön kunnan ympäristö- ja terveysasioista vastaava Jeanette Silow TT:lle.

Aktivistit ja leiriläiset osoittivat myöhemmin päivällä joukolla mieltään Malmön kaupungintalon edustalla ja osa aikoi pysyä paikalla yöhön saakka, kertoi SVT.

Sorgenfrin suuri hökkelikylä on ollut Ruotsille tietynlainen kipukohta. Moni on kysynyt voivatko ja saavatko slummimaiset asumisolot olla arkea hyvinvointivaltiossa. Vastakkain keskustelussa ovat olleet toisaalta lain rajat ja toisaalta ruotsalaiseen mentaliteettiin vahvana kuuluva halu auttaa heikommassa asemassa olevia. Hallitus hakee paraikaa asiassa linjaansa. Erityiseltä selvitysmieheltä odotetaan lähiaikoina kannanottoa siihen, miten kuntien pitäisi käsitellä vastaavia asumuksia. Esimerkiksi Uppsalassa kunta on toiminut toisin kuin Malmössä. Se on osoittanut kerjäläisille paikkoja asuntoloissa ja maata, jolle leiriytyä.

Selvitysmies Martin Valfridsson totesi vastikään Ruotsin radion haastattelussa, että laittomille asutuksille on oltava nollatoleranssi.

”Emme voi asettaa yhtä ryhmää yhteiskunnassa erityisasemaan. Meillä ei ole mitään kansallista katto pään päällä -takuuta. Me häädämme suukaupungeissa jopa lapsiperheitä, jotka eivät ole voineet maksaa vuokraansa”, hän sanoi.

Aktivistit ja asukkaat aikoivat osoittaa myöhemmin tiistaina mieltään Malmön kaupungintalolla.

”Mielestäni se, mitä tapahtuu, on kamalaa. Heillä, jotka nyt häädetään, ei ole paikkaa, minne mennä”, sanoi häätöä Industrigatanilla seurannut Maria Persdotter TT:lle.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat