Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kiinan hiilidioksidi­päästöt paljastuivat raportoitua selvästi suuremmiksi

Ulkomaat
 
Kim Kyung-hoon / Reuters
Nainen suojautui ilmansaasteilta hiilivoimalan lähellä tammikuussa Kiinan Shijiazhuangissa.
Nainen suojautui ilmansaasteilta hiilivoimalan lähellä tammikuussa Kiinan Shijiazhuangissa. Kuva: Kim Kyung-hoon / Reuters

Kun Pariisin ilmastokokouksen alkuun on aikaa alle kuukausi, Kiinan hiilipäästöt ovat paljastuneet selvästi suuremmiksi kuin on aiemmin väitetty.

The New York Times -lehti on tutustunut Kiinan tilastokeskuksen hiljattain julkaisemiin tilastoihin hiilen poltosta vuosina 2013 ja 2014. Niiden mukaan Kiina on polttanut jopa 17 prosenttia enemmän hiiltä vuodessa kuin maan hallitus on myöntänyt.

Tämä tarkoittaa, että maan vuosittaiset hiilidioksidipäästöt ovat noin 900 miljoonaa tonnia suuremmat kuin on arvioitu. Pelkkä kasvu aiempiin arvioihin nähden on The New York Timesin mukaan suurempi kuin Saksan vuosittaiset fossiilisten polttoaineiden päästöt yhteensä.

Kiinan hallitus on aikaisemmin luvannut pysäyttää maan hiilidioksidipäästöjen kasvun vuoteen 2030 mennessä vähentämällä maan riippuvuutta hiilestä ja muista fossiilisista polttoaineista.

Uusien tietojen valossa tavoite on entistä vaikeampi saavuttaa, arvioi maan energiavirastossa aiemmin työskennellyt Yang Fuqiang The New York Timesille.

Lehden mukaan myös pyrkimykset vähentää savusumua voivat osoittautua Kiinalle hankalammaksi kuin on uskottu.

Julki tulleet tilastot ovat mukana tilastollisessa vuosikirjassa, jossa esitellään Kiinan energiankäyttöä. Sen mukaan hiilen kulutus on arvioitu liian pieneksi vuodesta 2000 asti ja varsinkin viime vuosina.

The New York Timesin mukaan kyseessä ei ole ensimmäinen kerta, kun Kiina on vähätellyt hiilenkulutustaan. 1990-luvun lopulla määrättiin pieniä hiilikaivoksia suljettaviksi, mutta moni niistä vain lakkasi raportoimasta hallitukselle.

Oikaisu 4.11. klo 8.21: Kiina ei ole luvannut puolittaa hiilidioksidipäästöjään vuoteen 2030 mennessä vaan pysäyttää niiden kasvun.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat