Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Asiantuntijat HSTV:ssä: Viimeinkin toivoa Syyrian sodan lopettamisesta – ”Venäjä esiintyy kuninkaantekijänä”

Ulkomaat
 
HSTV-keskustelu: Mitä Isis-järjestölle voi tehdä?
HSTV-keskustelu: Mitä Isis-järjestölle voi tehdä?
Kansainväliset neuvottelut Syyrian kriisin ratkaisemiseksi ovat jälleen käynnistyneet. Neuvottelujen ulkopuolella on kuitenkin esimerkiksi sotatoimia jatkava raakalaisjärjestö Isis. ”Järjestö pitää eristää ja tuhota”, sanoo Maanpuolustuskorkeakoulun strategian opettaja Juha Kukkola.

Syyriassa on kuollut yli neljän sotavuoden aikana jo neljännesmiljoona ihmistä ja miljoonat ovat joutuneet jättämään kotinsa. Sodan ratkaisu on vaikuttanut toivottomalta varsinkin, kun yhä kansainvälisemmäksi kärjistyneessä konfliktissa ovat vahvasti mukana myös suurvallat Yhdysvallat ja Venäjä.

Keskiviikkona HSTV:n Syyria-keskustelussa esiintyneet asiantuntijat kuitenkin katsovat, että tilanne on nyt valoisampi kuin aiemmin. Koko 50 minuutin keskustelu on katsottavissa artikkelin alla.

Viime viikolla Syyrian tilanteesta käytiin Wienissä laajat kansainväliset neuvottelut, ja vahvasti asioista eri mieltä olevat maat ovat lieventäneet kantojansa aiemmasta. Ulkovaltojen rooli onkin tilanteessa merkittävä, sillä sota ei ole enää Syyrian ratkaistavissa.

”Oli tärkeää, että Wienissä olivat paikalla kaikki keskeiset ulkoiset tekijät, myös Iran ja Saudi-Arabia, jotka saatiin istumaan samaan huoneeseen. Pientä toivoa tässä on, mutta jatkoneuvotteluissa nähdään, päästäänkö tässä eteenpäin”, arvioi rauhanvälitysjärjestö CMI:n Lähi-idän asiantuntija, entinen diplomaatti Ilkka Uusitalo.

Maanpuolustuskorkeakoulun strategian opettaja, kapteeni Juha Kukkola puolestaan arvioi, että vakauden saavuttaminen edellyttää jatkossakin kovia otteita ääriryhmien kuten terroristijärjestö Isisin kitkemiseksi maasta.

”Ne on eristettävä ja tuhottava. Joukkojen tulonlähteet on katkaistava ja ulkopuolisten taistelijoiden tulo on estettävä. Kun tämä on saavutettu, ulkopuolisten maa- ja ilmaoperaatioilla on otettava järjestöjen alueet haltuun ja tuhottava niiden toimintakyky. Onhan tämä tylyä meininkiä, mutta niin kauan kuin ääriryhmät eivät halua neuvotella, on tämä ainoa vaihtoehto”, toteaa Kukkola.

Hän kuitenkin muistuttaa, ettei äärijärjestöjä saada tuhottua yksin sotilaallisilla toimilla.

”Olisi annettava myös vaihtoehtoja sille, mistä näitä liikkeitä syntyy. Sotilaallinen toiminta on vain palojen sammuttamista, mutta palojen syyt on ratkaistava muilla keinoin.”

Kukkola arvioi, että Venäjän reilu kuukausi sitten aloittamat sotatoimet Syyriassa ovat muuttaneet alueen voimatasapainoa Syyrian hallituksen hyväksi. Uusitalo puolestaan katsoo, että Venäjän toimet ovat saaneet aikaiseksi edistystä myös diplomaattisella saralla.

”Siinä mielessä voidaan toivoa, että jotain saadaan aikaiseksi ja Wienin neuvotteluille jatkoa”, Uusitalo sanoo.

Venäjä on asiantuntijoiden mukaan halunnut osallistumisella Syyrian sotaan siirtää huomiota pois Ukrainan tilanteesta sekä korostaa omaa kansainvälistä rooliaan. Venäjä on myös pitkään jo ennen sotaa ollut Syyrian vankka tukija.

Syyrian sodassa Venäjä on halunnut osoittaa olevansa länsimaita ketterämpi toimija esimerkiksi ilmoittamalla, että se voi toimia yhteistyössä Syyrian hallinnon lisäksi myös muun muassa maan oppositiovoimien kanssa. Kapteeni Kukkola suhtautuu Venäjän sanomisiin varauksella.

”Venäjän kanssa on pidettävä mielessä se, mitä oikeasti tapahtuu ja mitä he sanovat tapahtuvan. Venäjälle tämä on osa poliittista narratiivia, jossa Venäjä on keskiössä ja kuninkaantekijä. Jos Venäjä voi yhdistää osapuolet, se edistää tietysti poliittista ratkaisua. Mutta ilmassa on kyllä paljon puhetta”, Kukkola sanoo.

Optimismia tilanteen rauhoittamiseksi on herättänyt se, että niin maan johtajaa Bashar al-Assadia tukevat Venäjä ja Iran kuin häntä vastustava Yhdysvallat ovat joustaneet kannoissaan. Aiemmin syvää eripuraa on herättänyt se, voiko al-Assad jatkaa enää maan johdossa.

”Vielä 2011 länsimaat vaativat al-Assadia luopumaan vallasta välittömästi. Tällaisia vaatimuksia ei enää ole, vaan nyt puhutaan siirtymäkaudesta. Myös Iran on antanut merkkejä siitä, etteivät iranilaiset halua hirttäytyä al-Assadin asemaan”, Uusitalo sanoo.

Myös Venäjä on viestinyt, ettei al-Assadin pysyminen vallassa ole sille enää kynnyskysymys.

”Tämä on melko voimakas signaali siitä, että muitakin vaihtoehtoja on”, Kukkola sanoo.

Entä uskaltaisivatko asiantuntijat jo katsoa, että kahden vuoden päästä Syyrian sota oltaisiin vihdoinkin saatu päätökseen?

Kukkolan mukaan tämä on ”ehkä” mahdollista, jos kaikki konfliktin osapuolet pääsevät sopimukseen yhteisistä tavoitteista. Lähi-itää seurannut HS:n ulkomaantoimittaja Jukka Huusko on puolestaan pessimistisempi. Hänen mukaansa taisteluita saadaan ainoastaan rajattua, jos sodan päätekijät pystyvät sopimaan asioista.

Väkivallasta tuskin päästään eroon kahdessa vuodessa, arvioi myös Uusitalo.

”Valitettavasti olen pessimistinen. Vähintäänkin joitain taistelupesäkkeitä tulee olemaan kahden vuoden kuluttuakin. Toivottavasti olen yhtä väärässä kuin 2011, jolloin väitin, että sota kestää vain vuodesta puoleentoista”, Uusitalo sanoo.

HSTV-keskustelu: Voiko Syyrian sotaa ratkaista?
HSTV-keskustelu: Voiko Syyrian sotaa ratkaista?
Syyriassa on taisteltu yli neljä vuotta. Neljännesmiljoona syy¬rialaista on menettänyt henkensä ja noin yhdeksän miljoonaa on joutunut jättämään kotinsa. Samalla suurvaltojen välit kuumenevat ja Isis pitää pintansa. Onko rauha ylipäätään mahdollinen? Kysymyksiin vastaavat Maanpuolustuskorkeakoulun strate¬gian opettaja, Juha Kukkola, rauhanvälitysjärjestö CMI:n Lähi-itä-asiantuntija Ilkka Uusitalo sekä HS:n ulkomaantoimittajat Jukka Huusko ja Petja Pelli.
Videografiikka näyttää, kuka tukee ketä Syyriassa
Videografiikka näyttää, kuka tukee ketä Syyriassa
Syyrian sotaan haetaan taas neuvotteluratkaisua. Suurvallat jakautuvat kahteen leiriin.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat