Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

USA:n puolustusministeri vierailee Etelä-Kiinan merellä – jännite kiristyy

Ulkomaat
 
Jonathan Brady / Reuters
Yhdysvaltain puolustusministeri Ashton Carter.
Yhdysvaltain puolustusministeri Ashton Carter. Kuva: Jonathan Brady / Reuters

Yhdysvaltain puolustusministeri Ashton Carter ilmoittaa vierailevansa Etelä-Kiinan merellä seilaavalla amerikkalaisella lentotukialuksella torstaina. Vierailun odotetaan entisestään lisäävän jännitteitä Yhdysvaltojen ja Kiinan välillä.

Kiina väittää valtaosaa Etelä-Kiinan merestä omaksi vesialueekseen.

Alueellisessa huippukokouksessa keskiviikkona puhunut Carter sanoi pyrkivänsä lentämään lentotukialus USS Theodore Rooseveltille, joka ”on hoitamassa rutiinioperaatiota kulkiessaan läpi Etelä-Kiinan meren”, kertoo uutistoimisto AFP.

Kiina on tehostanut väitteitään Etelä-Kiinan meren alueomistuksista muuttamalla koraaliriuttoja ja pieniä luotoja keinotekoisiksi saariksi. Yhdysvaltain mukaan Kiina on myös ryhtynyt rakentamaan keinosaarilla sotilaallista infrastruktuuria.

Viime viikolla Kiina ärähti Yhdysvalloille, jonka ohjushävittäjä ohitti alle 12 meripeninkulman (noin 22 kilometrin) etäisyydeltä ainakin yhden Kiinan miehittämän keinotekoisen saaren Spartlysaarilla.

Yhdysvallat on korostanut, että monet alueen valtioista kiistävät Kiinan oikeudet merialueeseen ja saariin. Myös Malesialla, Filippiineillä, Vietnamilla ja Bruneilla on omia osin päällekkäisiä vaatimuksiaan Etelä-Kiinan merellä.

”Kehotamme kaikkia vaatimusten esittäjiä keskeyttämään pysyvästi maiden valtaukset, uusien fasiliteettien rakentamisen sekä lopettamaan kiistanalaisten merialueiden militarisoinnin”, Carter sanoi.

Yhdysvaltain viranomaiset korostivat, että Yhdysvaltain lentotukialus on Carterin vierailun aikana kaukana Kiinan itselleen vaatimista keinosaarista.

US NAVY / Reuters
Lentotukialus USS Theodore Roosevelt.
Lentotukialus USS Theodore Roosevelt.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat