Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Euroopan saastuttavimmalla hiilivoimalalla työpaikkojen menetys pelottaa enemmän kuin ilmastonmuutos ja terveyshaitat

Ulkomaat
 
WOJTEK JARGILO
Puolassa sijaitsevalla Bełchatówin hiilivoimalalla on kyseenalainen kunnia olla Euroopan saastuttavin.
Puolassa sijaitsevalla Bełchatówin hiilivoimalalla on kyseenalainen kunnia olla Euroopan saastuttavin. Kuva: WOJTEK JARGILO

Bełchatów/Varsova

Tunnelmassa on samaan aikaan jotain ahdistavaa ja seesteistä. Ruskohiilikaivoksen kuumaisema avautuu elottomana edessä, ja sen takana tupruttavat Euroopan saastuttavimman hiilivoimalan Bełchatówin piiput.

Voimalan porteista kohti autojaan ja busseja kiiruhtavat työntekijät eivät kuitenkaan vaikuta huomaavan, miten raskaalta ilma tuntuu hengittää.

”En haista tai tunne mitään”, sanoo pelkällä etunimellään esittäytyvä voimalan operaattori Włodzimierz, 52.

”Minulla on tässä työ, palkka ja elämä. Tämä on sydämeni ja äitini, joka ruokkii perhettäni. ”

Włodzimierz ei halua kertoa koko nimeään eikä tulla kuvatuksi – kuten eivät muutkaan työntekijät. Bełchatówin voimalalla suhtaudutaan nihkeästi toimittajiin, eivätkä sen portit avaudu myöskään HS:lle useista ennakkopyynnöistä huolimatta.

Puola tuottaa noin 90 prosenttia sähköstään saastuttavalla hiilellä. Bełchatów on tässä tärkeä peluri, koska se tuottaa viidenneksen Puolan sähköstä. Se on saanut myös ei niin mairittelevan kunnian olla Euroopan suurin yksittäinen hiilidioksidin päästelijä.

30 vuotta Bełchatówilla työskennellyt Włodzimierz ymmärtää voimalan aiheuttamat ympäristöhaitat. Hän on kuitenkin enemmän huolissaan EU:n pyrkimyksistä leikata hiilidioksidipäästöjä, koska se tarkoittaisi kuoliniskua hiilivoimalle.

”Tietenkin se huolestuttaa minua. Kaikki tietävät mitä se tarkoittaa. Eikä täällä ole muita töitä.”

Voimala ja sen kaivos ruokkivat tuhansia perheitä Bełchatówin kaupungissa ja läheisissä kylissä. Koko 60 000 ihmisen kaupunki on rakentunut voimalan ja sen kaivoksen varaan. Kaupunkikuvassa silmään pistävät erityisesti suuret pastellinväriset elementtitalot, jotka rakennettiin 1970-80-luvuilla kaivosmiesten ja voimalan työntekijöiden asunnoiksi.

Nykyään kaupunkia uhkaa rappio - eikä ainoastaan ilmastonmuutosta vastaan kamppailevan EU:n takia. Bełchatówin ruskohiilikaivos on ehtymässä parinkymmenen vuoden sisällä, ja Puolan hiilikaivosteollisuus on muutenkin syvissä ongelmissa.

Kaivokset rypevät rahapulassa, ja niiden tuottavuus työntekijää kohden on vain noin kymmenesosan siitä, mitä Yhdysvaltain hiilikaivoksilla. Tämä johtuu osin kaivosten syvyydestä ja osin siitä, että kaivosteollisuus ja sen johtamisrakenteet ovat jämähtäneet jonnekin vuosikymmenten taakse.

Artikkeliin liittyvät

Puolan hallinto haluaisi tukea kouristelevaa hiilikaivosteollisuutta, mutta EU ei suhtaudu siihen myötämielisesti.

”Uskon, että Bełchatów kuolee. Jäljelle jää vain eläkeläisiä ja alkoholisteja”, sanoo Krystian Zawadzki, 18, joka on voimalalla kuukauden työharjoittelussa.

Bełchatówilaisen kaivosmiehen poika opiskelee ammattikoulussa ja työskentelisi mielellään tulevaisuudessa voimalassa. Hän ei kuitenkaan näe siihen mahdollisuutta, sillä voimala ei enää juuri palkkaa työntekijöitä.

”Hiili on musta kultamme”, Zawadzki sanoo voimalan parkkipaikalla.

”Jos voin jotenkin auttaa planeettaamme, niin teen sen. Ja uusiutuvien energianlähteiden kehittämisessä on tietenkin järkeä. Mutta energiaa on mahdotonta tuottaa pelkästään uusiutuvilla, koska kulutamme liikaa.”

Hiilen asema Puolan talouden perustana juontuu kommunismin ajalta. Hiilikaivosteollisuus työllistää noin 100 000 ihmistä.

Yksikään poliittinen puolue ei halua riskeerata vaalimenestystään ärsyttämällä kaivosmiehiä, joilla on Puolassa vahvat painostusryhmät. Koko kansa tuntuu arvostavan heitä, ja myös tuleva pääministeri Beata Szydło on mielellään hehkuttanut sitä, että hän sattuu olemaan kaivosmiehen tytär.

”Puolassa mainarit ovat myyttisiä. Heillä on vahva asema neuvotteluissa”, kertoo ilmasto- ja energia-asioihin erikoistunut Meri Pukarinen, joka työskentelee Varsovassa Greenpeacelle.

Osa vipuvoimasta perustuu nostalgiaan. Mainareilla oli telakkatyöntekijöiden rinnalla keskeinen rooli Solidaarisuus-liikkeessä, jonka nousu auttoi murentamaan kommunismin 1980-luvun lopulla.

Ja jos Puolassa jotain karsastetaan, niin kommunisteja.

Pukarinen kertoo, ettei Puolassa kannata kampanjoida ilmastonmuutoksella. Siksi Greenpeace on keskittynyt kampanjoinnissaan hiilivoiman terveydelle aiheuttamiin vaaroihin.

Puolassa kuolee vuosittain arviolta 45 000 ihmistä ennenaikaisesti ilmansaasteiden takia ja Greenpeacen mukaan 5 400 hiilivoimaloiden takia.

”Saman verran kuolee liikenteessä”, Pukarinen sanoo varsovalaisessa kahvilassa.

Pukarisen mukaan on käsittämätöntä, että Puolassa puhutaan vähän pääkaupunki Varsovan ilmansaasteongelmista. Kun ilmansaasteista puhutaan, keskitytään vain Krakovaan ja maan eteläosien hiilikaivosalueeseen.

Pukarinen esittelee puhelimestaan sovellusta, josta hän seuraa Varsovan ilmanlaatua.

Se näyttää lokakuun loppupuolen päivänä oranssia eli tyydyttävää. Edellistalvena mittari oli punaisella yhteensä kuukauden ajan.

”Niinä päivinä pitää käyttää hengityssuojainta ihan siitä syystä, ettei halua syöpää. Ihmiset katsovat kadulla, että onkohan tuolla lepra. Se tuntuu vähän kuin kylmältä suihkulta”, Pukarinen sanoo.

”Kiinassa viranomaiset jakavat hengityssuojaimia, kun mittari menee punaiselle. Täällä vaarallisen ilmanlaadun päivistä ei tiedoteta mitenkään.”

Greenpeacessa ja EU:ssa jännitetään parhaillaan sitä, miten ärhäkästi Puolan tuleva konservatiivisen Laki ja oikeus -puolueen johtama hallitus tulee esiintymään energiapolitiikassa. Vaalikampanjoinnin perusteella hyvin ärhäkästi.

”Toisaalta eivät nämä kaverit ole eilisen teeren poikia. Kyllä he ymmärtävät realiteetit.”

Mutta palataan Bełchatówiin.

Siellä realiteetit on jo osin ymmärretty. Voimala on viime vuosina sijoittanut puhdistustekniikkaan vähentääkseen päästöjään. Samanlainen suuri remontti –tai alasajo – on edessä koko Puolan hiilivoimateollisuudella, koska 70 prosenttia voimaloista on yli 30 vuotta vanhoja. Uudet EU-direktiivit rajoittavat teollisuuden päästöjä ja vaativat käyttämään parasta mahdollista teknologiaa.

Annamme kyydin kotiin nuorelle Zawadzkille, joka on myöhästynyt bussistaan. Matkalla ikkunasta näkyy yllättäen tuuliturbiineja ja jopa aurinkopaneeleja parin talon katolla.

”Uusiutuvia täytyy kehittää viisaasti. Hiilestä ei voi luopua noin vain”, Zawadzki sanoo.

Sitten hän paljastaa jotain odottamatonta. Käy ilmi, että myös Zawadski on ajatellut realiteetteja. Hän suunnittelee vaihtavansa opintosuuntaustaan uusiutuvaan energiaan.

”Kaivos lopettaa. Uskon, että uusiutuvista voisi löytyä tulevaisuudessa töitä.”

WOJTEK JARGILO
Ammattikoulussa opiskeleva Krystian Zawadzki arvioi, että hiilestä uusiutuviin on paras siirtyä asteittain.
Ammattikoulussa opiskeleva Krystian Zawadzki arvioi, että hiilestä uusiutuviin on paras siirtyä asteittain.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat