Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Paljastuskirjat: Vatikaani rypee korruptiossa

Ulkomaat
 
Max Rossi / Reuters
Paavi Franciscus kuvattiin kardinaalien seurassa Vatikaanissa lokakuun alussa.
Paavi Franciscus kuvattiin kardinaalien seurassa Vatikaanissa lokakuun alussa. Kuva: Max Rossi / Reuters

”Jumala armahtakoon meitä, mutta me emme maksa.”

Paavi Franciscuksen jyrähdys oli tarkoitettu vain korkea-arvoisille kardinaaleille, joita hän puhutteli heinäkuussa 2013. Joku kuitenkin nauhoitti keskustelun salaa.

Artikkeliin liittyvät

Franciscus läksytti kardinaaleja alle neljä kuukautta virkaanastujaistensa jälkeen, koska oli havainnut Vatikaanin taloudenpidossa valtavasti epäselvyyksiä, läpinäkyvyyden puutetta ja perusteetta kasvaneita kuluja.

Franciscus on rakentanut itsestään kuvan vaatimattomana ja maanläheisenä miehenä, joka kitkee kirkon korruptiosta ja pröystäilystä.

Hän ei kuitenkaan ole päässyt puusta pitkälle, sillä moni Vatikaanissa vastustaa uudistuksia viimeiseen asti, väittävät torstaina julkaistavat italialaisten toimittajien paljastuskirjat, Gianluigi Nuzzin Via crusis ja Emiliano Fittipaldin Avarizia.

Kirjojen yhteinen viesti on holtittoman rahankäytön pimityskulttuuri, joka mahdollistaa kardinaalien luksuselämän.

Sanomalehti The New York Timesin mukaan Nuzzi kirjoittaa, että Vatikaani on neuvotellut tupakkayhtiö Philip Morrisin tuotteiden mainostamisesta ja kardinaalit ovat saaneet alennusta tupakasta. Saman kirjan mukaan Vatikaani on vuokrannut liki sadan neliömetrin asuntoa Pietarinkirkon kupeesta työntekijälleen 20,67 euron vuosihintaan, ja Vatikaanin kiinteistöjen arvo ylipäänsä on arviolta seitsenkertainen kirjanpidossa mainittuihin summiin verrattuna.

Uutistoimisto Reutersin mukaan Fittipaldi kertoo, että Vatikaanin omistamaa lastensairaalaa pyörittävä järjestö ohjasi sairaalalle kuuluneita rahoja korkea-arvoisen kardinaalin asuntoremonttiin.

Paljastuskirjojen ilmestymisajankohdan huomioiden oli merkillepantavaa, että Vatikaanissa pidätettiin viikonvaihteessa kaksi ihmistä epäiltynä salassa pidettävän tiedon vuotamisesta toimittajille.

Toinen pidätetyistä on 54-vuotias espanjalainen pappi, joka on työskennellyt korkeassa asemassa Vatikaanin taloushallinnossa. Toinen pidätetty on viestintäasiantuntijana työskennellyt 33-vuotias italialaisnainen.

Vuonna 2012 niin sanottu Vatileaks-skandaali paljasti, mikä kuhina ja valtataistelu Vatikaanin kulisseissa käy. Tuolloin paljastukset perustuivat paavin hovimestarin varastamiin kirjeisiin.

Nyt kohun ei uskota yltyvän yhtä suureksi, koska lähteet eivät ole yhtä lähellä paavia.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat