Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Suuri kalahuijaus paljastui Brysselin ravintoloissa – kallis meriantura vaihtui halpaan haimonniin

Ulkomaat
 
ARI-VEIKKO PELTONEN
Bouillabaissea eli kala-äyriäiskeittoa Brysselissä.
Bouillabaissea eli kala-äyriäiskeittoa Brysselissä. Kuva: ARI-VEIKKO PELTONEN

Bryssel

Brysselin keskustan kalaravintoloissa ja EU-instituutioissa kannattaa olla tarkkana sen suhteen, mitä kalaa lautaselleen tilaa ja saa.

Lähes joka kolmas kala-annos on nimittäin jotain muuta kuin mitä menussa luvataan, paljastaa Oceana-järjestön tällä viikolla julkistama raportti.

Useimmiten huijaukset liittyvät tonnikalaan, merianturaan ja turskaan.

Oceana keräsi maalis-kesäkuussa kaikkiaan 280 näytettä turistien suosimissa kalaravintoloissa Brysselin keskustassa, EU-instituutioiden ruokaloissa sekä sushiravintoloissa. Näytteitä otettiin yhteensä 150 ravintolassa.

Leuvenin yliopistossa analysoidut näytteet paljastavat, että 31,8 prosenttia tutkituista kala-annoksista oli nimetty virheellisesti.

Törkeimmät huijaukset paljastuivat sinievätonnikalan osalta, joka oli useimmiten vaihdettu toiseen, halvempaan tonnikalalajiin – yleensä keltaevätonnikalaan tai isosilmätonnikalaan. 60 tutkitusta sinievätonnikalana myydystä annoksesta vain kolme oli oikeasti sitä mitä pitikin.

Meriantura oli korvattu 11 prosentissa annoksista muun muassa makeanveden viljellyllä haimonnilla. Myös turskaa tilannut asiakas sai 13 prosentissa tapauksista lautaselleen esimerkiksi haimonnia, kummeliturskaa tai seitiä.

Esimerkiksi turskahuijauksen pystyi välillä päättelemään hinnasta, sillä Oceanan havainnon mukaan oikeat turska-annokset maksoivat ravintoloissa keskimäärin 27 euroa, kun taas huijausannokset olivat keskimäärin 17 euroa.

Oceanan mukaan kalahuijaukset ovat yleisiä ympäri Eurooppaa. Brysselin EU-instituutioiden ravintoloissa väärää kalaa tarjoiltiin 38 prosentissa tapauksista, sushiravintoloissa 54,5 prosentissa tapauksista ja muissa ravintoloissa 28,7 prosentissa tapauksista.

”EU-päättäjien ensimmäinen askel on ymmärtää, että tämä on EU:n laajuinen ongelma ja he, itsekin kuluttajina, ovat yhtä haavoittuvia kuin me muutkin”, Oceanan Euroopan-johtaja Lasse Gustavsson sanoi järjestön tiedotteessa.

Kalahuijaukset voivat Oceanan mukaan aiheuttaa myös terveysriskejä sekä ympäristöongelmia, jos markkinoille päätyy esimerkiksi uhanalaisia tai suojeltuja kalalajeja.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat