Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Siinain turman varmistuminen pommi-iskuksi olisi käänteentekevä tapaus

Ulkomaat
 
Mohamed Abd El Ghany / Reuters
Venäläisen matkustajakoneen osia al-Hasanah alueella El Arish lähellä Egyptissä.
Venäläisen matkustajakoneen osia al-Hasanah alueella El Arish lähellä Egyptissä. Kuva: Mohamed Abd El Ghany / Reuters

Jos venäläiskoneen onnettomuus Siinain niemimaalla varmistuisi terrori-iskuksi, kyse olisi erittäin harvinaislaatuisesta tapahtumasta viime vuosien lentoturmien historiassa.

Britannian ja Yhdysvaltain tiedustelupalvelut ilmoittivat keskiviikkona pitävänsä ”huomattavan mahdollisena” sitä, että venäläisen matkustajakoneen pudotti pommi, ja että Pohjois-Siinailla toimiva Isisin sisarjärjestö olisi turman takana.

224 ihmistä kuoli Sharm el-Sheikhistä Pietariin matkalla olleen koneen syöksyttyä maahan tuntemattomasta syystä lauantaina.

Isisiin kytköksissä oleva Siinain provinssi -järjestö sanoi heti onnettomuuden jälkeen pudottaneensa koneen. Varmoja todisteita terrori-iskusta ei kuitenkaan ole.

Ei niin, etteikö matkustajakoneisiin olisi yritetty iskeä viime vuosinakin. Yritykset on kuitenkin saatu estettyä, mistä saa kiittää ennen kaikkea tehostuneita turvatarkastuksia.

Yksi tunnetuimmista läheltä piti -tapauksista viime vuosilta on nigerialaisen ”alushousupommittaja” Umar Faruk Abdulmutallabin iskuyritys vuodelta 2009. 23-vuotias Abdulbmutallab yritti räjäyttää Jemenistä Amsterdamin kautta Chicagoon matkalla olleen matkustajakoneen joulupäivänä.

Alushousuihin kätketty muoviräjähde ehti polttaa Abdulmutallabin kalsarit, mutta matkustajat ja koneen henkilökunta onnistuivat sammuttamaan palon. Iskuyrityksestä syytetään Arabian niemimaan al-Qaidaa.

2000-luvun pahin terrori-isku lentokoneisiin tapahtui Venäjällä 2004. Tuolloin kaksi tšetšeeninaista räjäytti lähes yhtä aikaa kaksi venäläistä matkustajakonetta tappaen yhteensä 90 ihmistä.

Vuonna 1994 pakistanilainen terroristi Ramzi Yousef suunnitteli pommi-iskun Tokioon matkalla olleeseen filippiiniläiseen matkustajakoneeseen. Pommi tappoi yhden matkustajan ja haavoitti useita, mutta lentäjä onnistui tekemään pakkolaskun ja pelastamaan loput matkustajat.

Kaikki lentokoneisiin tehdyt pommi-iskut eivät ole islamistiterroristien tekemiä. Vuonna 1989 Kolumbian pääkaupungista Bokotasta lähtenyt kone räjähti ilmassa tappaen 109 ihmistä. Iskun taustalla oli huumeparoni Pablo Escobar.

Pahin yksittäiseen matkustajakoneeseen koneeseen kohdistettu terrori-isku tapahtui 1988, kun Skotlannin Lockerbien yllä räjähti Yhdysvaltoihin matkalla ollut kone. Terrori-iskussa kuoli 270 ihmistä.

Libyan diktaattori Muammar Gaddafi otti myöhemmin vastuun iskusta, vaikka kiistikin antaneensa käskyä siihen.

Joka tapauksessa listasta voi päätellä sen, että suuret lentokoneiskut ovat käyneet harvinaisiksi.

Jos Siinain turma varmistuu terrori-iskuksi, kuinka ylipäätään nykyisten turvamääräysten vallitessa on mahdollista salakuljettaa pommi matkustajakoneeseen?

Sharm el-Sheikhin lentoasema on suhteellisen pieni ja se palvelee lähinnä kansainvälisiä turisteja, jotka saapuvat Punaisen meren rantalomakohteeseen pääasiassa Britanniasta, Saksasta ja Venäjältä ja muista Itä-Euroopan maista.

Siinailla tehtiin pommi-isku korealaisia kuljettanutta turistibussia vastaan 2014, minkä jälkeen Euroopan hallitukset tutkivat Sharm el-Sheikhin lentokentän turvallisuuden.

Brittilehti The Guardianille puhunut lentokentän virkailija piti mahdollista pommi-iskua täysin uutena ja yllättävänä tilanteena Siinain eteläkärjessä sijaitsevassa turistikohteessa, joka on ollut tähän asti varsin turvallinen paikka huolimatta niemimaan pohjoisosiin keskittyneistä levottomuuksista. Virkailijan mukaan lähtevät matkustajat matkatavaroineen skannataan kentällä kolmesta viiteen kertaan.

”Olisi erittäin vaikeaa asentaa pommi koneeseen. Täällä skannataan jopa lentokentän ravintolaan saapuva tarjoilu”, hän sanoi.

Todennäköisenä selityksenä mahdolliselle pommi-iskulle on se, että joku kenttähenkilökuntaan kuuluva on onnistunut käyttämään hyväkseen tietämiään turvallisuusaukkoja ja salakuljettanut pommin koneeseen.

Turman varmistuminen pommi-iskuksi olisi vakava isku Sharm el-Sheikhin ja Egyptin turismille. Se kertoisi myös muutoksesta Isis-järjestön strategiassa. Tähän mennessä sen toiminta on keskittynyt lähinnä Irakin ja Syyrian alueelle perustetun ”islamilaisen valtion” vahvistamiseen ja laajentamiseen.

Siinain provinssi -järjestön tekemät terrori-iskut ovat puolestaan kohdistuneet lähinnä Egyptin poliisiin sekä armeijan joukkoihin, eivät niinkään siviileihin.

Vaikka Isis olisikin turman takana, tämä ei vielä tarkoittaisi sitä, että järjestö kykenisi tekemään iskuja kaikkialla maailmassa. Tähän mennessä järjestön ja sen sisarjärjestöjen toimintasäde on ulottunut lähinnä tietyille ja rajatuille alueille Irakissa, Syyriassa, Etelä-Turkissa, Egyptissä, Libyassa ja Nigeriassa (Boko Haram) sekä mahdollisesti Jemenissä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat