Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Isä-Bush arvostelee poikansa Irak-neuvonantajia

Ulkomaat
 
Bob Daemmrich / Reuters
Yhdysvaltain entinen presidentti George H. W. seurasi poikansa George W. Bushin puhetta Texasissa marraskuussa 2014.
Yhdysvaltain entinen presidentti George H. W. seurasi poikansa George W. Bushin puhetta Texasissa marraskuussa 2014. Kuva: Bob Daemmrich / Reuters

Washington. Yhdysvaltain entinen presidentti arvostelee poikaansa George W. Bushia ja tämän Irak-neuvonantajia ensi viikolla ilmestyvässä elämäkerrassaan, kertoi The New York Times -lehti torstaina. Lehti oli saanut elämäkerran etukäteen käsiinsä.

Isä-Bushin mukaan George W. Bushin varapresidentti Dick Cheney ”rakensi oman imperiuminsa” ja käytti liikaa vaikutusvaltaa Valkoisessa talossa. Isä-Bushin mukaan Cheney veti liian kovaa linjaa, joka perustui voimankäyttöön ympäri maailmaa.

Isä-Bush tulkitsi, että Cheneyyn puolestaan vaikuttivat tämän vaimo Lynne ja tytär Liz, molemmat kovia konservatiiveja. Lynne Cheneyä isä-Bush kutsuu ”rautaperäksi”.

Isä-Bush syyttää kirjassa myös poikansa puolustusministeriä Donald Rumsfeldia ”ylimieliseksi tyypiksi”, joka ei pystynyt katsomaan asioita muiden kannalta ja ”palveli presidenttiä huonosti”.

Cheney ja Rumsfeld olivat poika-Bushin Irak-politiikan pääarkkitehteja.

Isä-Bushin neuvonantajat ovat jo aiemmin arvostelleet George W. Bushin Irakin-politiikkaa, mutta toistaiseksi entinen presidentti ei ole puhunut asiasta näin suoraan. Vaikka Bush vanhempi suomii poikansa avustajia, hän myöntää myös, että presidentti itse antoi näille liikaa vaikutusvaltaa.

”Iso virhe oli se, että Cheneyn annettiin johtaa ikään kuin omaa ulkoministeriötään. Mutta se ei ollut Cheneyn vika. Se oli presidentin vika”, Bush vanhempi sanoo.

Bush vanhempi sanoo olleensa huolestunut myös poikansa sotaisasta retoriikasta esimerkiksi puheessa, jossa George W. Bush kutsui Irakia, Irania ja Pohjois-Koreaa ”pahan akseliksi”.

”Minusta historia on todistanut, ettei se hyödyttänyt mitään”, isä-Bush sanoi.

”Kovilla sanoilla pääsee kyllä otsikoihin, mutta ne eivät välttämättä ratkaise diplomaattisia ongelmia.”

Arvostelustaan huolimatta isä-Bush ei kuitenkaan tuomitse sitä, että poika-Bush päätti hyökätä Irakiin vuonna 2003. Kirjassa hän sanoo, että Irakin diktaattorin ” Saddam [Husseinin] mukana katosi brutaalisuutta, ilkeyttä ja kauheutta”.

”Hän on minun poikani, hän teki parhaansa, ja olen hänen puolellaan. Niin yksinkertaista se on.”

Elämänkerta paljastaa myös sen, että Bush vanhempi harkitsi Yhdysvalloille voittoisan Persianlahden sodan päätyttyä kevättalvella 1991, ettei hän pyrkisi enää toiselle kaudelle. Tuolloin Bush kirjoitti päiväkirjaansa, että Yhdysvallat tarvitsee presidentin, jossa on enemmän puhtia kuin hänessä.

Bush itse arveli, että kyse on sodanjälkeisestä masennuksesta: hän ei enää soittanut joka aamu kello 5 sodanjohtokeskukseen ja neuvotellut muiden maiden johtajien kanssa, vaan joutui lukemaan pikkumaisia ja arvostelevia pääkirjoituksia omasta toiminnastaan.

Demokraatti Bill Clinton voitti Bushin syksyn 1992 vaaleissa.

Toimittaja Jon Meachamin kirjoittama elämänkerta Destiny and Power (Kohtalo ja valta) ilmestyy ensi viikolla Random Housen kustantamana.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat