Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Venäjä ei halua julistaa terrorismia Siinain lentoturman syyksi

Ulkomaat
 
MOHAMED ABD EL GHANY
Kuva: MOHAMED ABD EL GHANY
Tästä on kyse

Turmassa kuoli 224

 Pietariin matkalla ollut matkustajakone putosi Siinain niemimaalla Egyptissä lauantaiaamuna.

 Kaikki koneessa olleet 224 ihmistä kuolivat.

 Yhdysvallat ja Britannia epäilevät pommin

pudottaneen koneen.

 Venäjä ei halua sanoa turmasta vielä mitään ja välttelee terrorismin julistamista turman syyksi.

Venäläiset halusivat välttää kaikkia tulkintoja 224 uhria vaatineen lentoturman syistä, kun ensimmäiset turman uhrit haudattiin Venäjällä torstaina.

”Mikään ei ole vielä selvää. Mustia laatikoita ei ole vielä avattu, joten mitä hyötyä puheesta vielä on?” sanoi turmassa kuolleen naisen aviomies Vladimir Luštšenko vaimonsa hautajaisissa Veliky Novgorodissa uutistoimisto AFP:lle.

Myös Venäjän ylin johto halusi vältellä Britannian ja Yhdysvaltojen saamia tietoja, joiden mukaan koneen luultavasti pudotti terroristijärjestön koneeseen piilottama pommi. Yhdysvaltain sieppaamat ”kommunikaatiotiedot” viittaavat siihen, että koneen olisi pudottanut äärijärjestö Isisiin yhteydessä oleva Siinailla toimiva terroristiryhmä, uutistoimisto AP kertoi.

Britannian ulkoministeri Philip Hammond kertoi keskiviikkona pitävänsä todennäköisenä, että Siinailta Pietariin lauantaina matkalla ollut venäläinen turistilento tuhoutui terrori-iskussa. Myös televisiokanava CNN:n haastattelemat yhdysvaltalaislähteet pitivät terrori-iskua todennäköisenä.

Venäjän presidentin Vladimir Putinin tiedottaja Dmitri Peskov moitti Britanniaa ja Yhdysvaltoja hätiköinnistä Siinain lentokoneturman arvioinnissa.

”Kuten olemme aiemmin sanoneet ja sanomme taas: kaikkien tapahtumaversioiden ja niiden syiden esittäminen kuuluu yksinomaan turman tutkijoille”, Peskov sanoi venäläisten uutistoimistojen mukaan. ”Tutkinnasta taas ei ole tullut minkäänlaisia ilmoituksia. Kaikki muut oletukset ovat luonteeltaan vahvistamatonta tietoa tai spekulointia.”

Putin ja Britannian pääministeri David Cameron puhuivat torstaina puhelimessa Siinailla tapahtuneesta turmasta.

”Emme voi olla varmoja, että terroristien pommi pudotti venäläiskoneen, mutta yhä todennäköisemmältä se vaikuttaa”, Cameron sanoi Britannian yleisradion BBC:n mukaan.

Lauantaina pudonneen matkustajakoneen kohtalosta ei ole selvinnyt mitään varmaa.

Egyptin rantalomakohteesta Sharm el-Sheikhistä Pietariin matkalla ollut matkustajakone putosi Siinain yllä varhain lauantaiaamuna ja halkesi kahteen kappaleeseen. Kaikki 224 koneessa ollutta ihmistä kuolivat.

Turman tutkintaa johtaa Egypti, jota avustaa joukko asiantuntijoita Venäjältä ja muista maista. Tutkijat etsivät koneen hylystä jälkiä räjähteistä. Venäjän ilmailuviraston johtaja Aleksandr Neradko sanoi torstaina, että johtopäätöksiä ei saada vielä kuukausiin.

Egyptin siviili-ilmailuministerin Hossam Kamalin mukaan tutkijoilla ”ei toistaiseksi ole todisteita”, jotka vahvistaisivat putoamissyyksi pommin.

Terrori-iskut, joissa lentokoneeseen on piilotettu pommi, ovat 1980-luvun jälkeen olleet harvinaisia. Venäjällä tapahtui vuonna 2004 kaksoisisku, jossa kaksi tšetšenialaisjärjestöön kuulunutta naista räjäytti pommin koneiden ollessa ilmassa.

Turmakonetta operoinut venäläinen Kogalymavia-yhtiö ilmoitti, että sen lentokieltoon aiemmin asetetut kolme Airbus 321-konetta ovat läpäisseet ylimääräiset katsastukset ja ovat jälleen liikenteessä.

Terrori-iskun mahdollisuutta on käsitelty venäläisessä julkisuudessa melko varovaisesti. Isänmaallinen ja laajalevikkinen Komsomolskaja Pravda -sanomalehti muutti torstaina linjaa otsikoimalla pääuutisensa ”Oliko se sittenkin terrori-isku?”

Lehti oli tutkinut turmakoneen jäännöksistä otettuja valokuvia ja päätellyt, että niissä näkyy jälkiä koneen sisällä tapahtuneesta räjähdyksestä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat