Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Turkin Erdoğan hamuaa jo lisää valtaa itselleen – vaaleista vasta muutama päivä

Ulkomaat
 
Adem Altan / AFP
Turkin presidentti Recep Tayyip Erdoğan sanoi keskiviikkona pitämässään puheessa, että taistelua kurdikapinallisia vastaan jatketaan. Erdoğanin asemaa vahvistaneet vaalit olivat sunnuntaina.
Turkin presidentti Recep Tayyip Erdoğan sanoi keskiviikkona pitämässään puheessa, että taistelua kurdikapinallisia vastaan jatketaan. Erdoğanin asemaa vahvistaneet vaalit olivat sunnuntaina. Kuva: Adem Altan / AFP
Fakta

AKP:n vaalivoitto ei tuonut muutoksia

 Erdoğanin tavoitteena on yhä perustuslain muuttamisen presidentin valtaoikeuksien lisäämiseksi.

 Taistelua kurdikapinallisia vastaan jatketaan.

 Sananvapauden rajoittaminen jatkuu, sillä vain kaksi päivää vaalien jälkeen oppositiolehden toimittajia vastaan nostettiin syytteet ”vallankaappauksen suunnittelusta”, koska lehden kannessa arvosteltiin vaalivoittoa.

Turkin sunnuntaisista vaaleista on kulunut vasta muutama päivä. Jo nyt on kuitenkin nähtävissä, miten yksinvaltaisuudesta syytetty presidentti Recep Tayyip Erdoğan haluaa Turkin kehittyvän. Turkista on tulossa entistä itsevaltaisempi maa, jossa väkivalta ja toisinajattelijoiden vaimentaminen tulevat jatkumaan.

Kun kesäkuun vaaleissa Erdoğanin AK-puolue kärsi tappion, puolueen isä oli pitkään poissa julkisuudesta. Hän oli syvästi pettynyt siihen, ettei islamiin juureutuva AKP voinutkaan enää hallita Turkkia ilman muita puolueita, kuten se oli tottunut toimimaan vuodesta 2002 lähtien.

Marraskuun ensimmäisen päivän uusintavaalien jälkeen Erdoğanin unelma kuitenkin toteutui. AKP johtaa jälleen Turkkia yksinvaltaisesti.

Toisin kuin kesäkuun vaalien jälkeen, Erdoğan ei uusintavaalien jälkeen pysytellyt vaiti. Hän kertoi vain kolme päivää vaalien jälkeen haluavansa lisää valtaoikeuksia.

”Marraskuun ensimmäisen päivän vaalituloksen tärkein viesti on perustuslaillisen asian ratkaiseminen”, Erdoğan sanoi keskiviikkona televisioidussa puheessa.

Perustuslain muuttaminen on pitkään ollut Erdoğanin tavoitteena. Muutosten tarkoituksena on presidentin valtaoikeuksien lisääminen.

Vaalituloksen perusteella AKP ei kuitenkaan voi yksin perustuslakia muuttaa. Puolue yrittääkin nyt saada uudistuksille riittävästi tukea, jotta asia voitaisiin asettaa kansanäänestyksen päätettäväksi.

Ennen uusintavaaleja optimistit pitivät mahdollisena, että Erdoğanin kesäkuisten vaalien jälkeen aloittamat sotatoimet kurdeja vastaan saattaisivat laantua AKP:n saatua vaalivoiton. Näin ei ole nähtävästi tapahtumassa, vaan koston ja väkivallan kierre tulee jatkumaan.

Keskiviikkoisessa puheessaan Erdoğan totesi taistelun kurdikapinallisia vastaan jatkuvan niin kauan, kunnes viimeinenkin kurditaistelija on ”likvidoitu”. Kurdien PKK-järjestö kertoi puolestaan torstaina lopettavansa lokakuussa aloittamansa yksipuolisen tulitauon.

Myös Syyriassa ja Irakissa alueita vallanneen terroristijärjestö Isisin väkivalta Turkissa saattaa jatkua.

Ennen vaaleja järjestön mahdollisesti tekemässä pommi-iskussa Ankarassa kuoli noin sata turkkilaista. Tällä viikolla Isis kertoi mestanneensa Turkissa kaksi syyrialaisaktivistia. Tapaus on merkittävä, koska se on jälleen todiste Isisin tehokkaasta toiminnasta Turkissa. Erdoğania on jo aiemmin syytetty leväperäisestä suhtautumisesta Isisiin. Nyt näyttää siltä, että Isis on pesiytynyt Turkkiin kuin syöpä, jota ei voida enää parantaa.

Jo ennen vaaleja sananvapautta rajoitettiin Turkissa entisestään ja käytäntö näyttää jatkuvan myös vaalivoiton jälkeen. Tiistaina syyttäjät nostivat syytteet kahta oppositiolehden toimittajaa vastaan. Syytteet perustuivat aikakauslehden kanteen, jossa arvosteltiin Erdoğania vaalivoitosta. Toimittajien katsottiin syyllistyneen ”vallankaappauksen suunnitteluun”.

Vastaavanlainen toisinajattelijoiden vaientaminen on tavallista esimerkiksi kommunistisen puolueen yksinvaltaisesti johtamassa Kiinassa, mutta EU:n hakijamailta vastaavaa ei ole hyväksytty. Turkin toiminta onkin herättänyt EU:ssa vastareaktioita vaalien jälkeen.

”Sanon tämän nyt hyvin selvästi: lehdistönvapaus on EU:n yhdentymisprosessin keskiössä. Tästä asiasta ei neuvotella”, laajentumisasioista vastaava komissaari Johannes Hahn totesi keskiviikkona Brysselissä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat