Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Öljy-yhtiö Exxon Mobilin epäillään vääristelleen tietoja ilmastonmuutoksesta

Ulkomaat
 
JESSICA RINALDI / Reuters
Exxon Mobil on maailman suurin öljyn tuottaja ja myyjä.
Exxon Mobil on maailman suurin öljyn tuottaja ja myyjä. Kuva: JESSICA RINALDI / Reuters

Washington

New Yorkin osavaltion oikeusministeri on aloittanut tutkimuksen siitä, valehteliko öljy-yhtiö Exxon Mobil julkisuudessa ilmastonmuutoksen riskeistä tai antoiko se sijoittajille väärää tietoa siitä, kuinka ilmastonmuutos vaikuttaisi yhtiöön tehtyihin sijoituksiin. Asiasta kertoi The New York Times -lehti.

New Yorkin osavaltion oikeusministeri on vaatinut Exxon Mobililta tapauksesta asiapapereita ja sähköposteja. The New York Timesin mukaan oikeusministerin tutkimus keskittyy siihen, ovatko yhtiön ilmastonmuutoksen riskejä koskevat lausunnot ristiriidassa yhtiön sisäisten tutkimustulosten kanssa.

Kyse on tänä vuonna annetuista lausunnoista mutta myös kymmenestä viime vuodesta. Niiden aikana Exxon Mobil on rahoittanut ulkopuolista tutkimusta, joka on pyrkinyt kyseenalaistamaan ilmastonmuutoksen, samaan aikaan kun yhtiön omat tutkijat ovat kertoneet johdolle ilmastonmuutoksen mahdollisista seurauksista.

Exxon Mobilin varatiedotuspäällikkö Kenneth P. Cohen kiisti ehdottomasti, että yhtiö olisi yrittänyt peitellä tai vähätellä ilmastonmuutoksen vaikutuksia. Cohenin mukaan Exxon Mobil on rahoittanut uskottavaa ilmastonmuutostutkimusta 1970-luvulta lähtien.

The New York Timesin tietojen mukaan myös Yhdysvaltain suurin hiilentuotantoyhtiö Peabody Energy on ollut jo kaksi vuotta erillisen tutkimuksen kohteena siitä, onko se antanut sijoittajille riittävästi tietoa ilmastonmuutoksen riskeistä.

Oikeusjutut, joissa energiayhtiöitä on vaadittu tilille ilmastonmuutoksen seurauksista, eivät ole menestyneet Yhdysvaltain oikeusistuimissa. Tähän asti niiden kantajina on kuitenkin ollut yksityisiä ihmisiä, ei viranomaisia.

Jos muiden osavaltioiden oikeusministerit päättävät aloittaa vastaavia tutkimuksia, energiayhtiöt saattavat vielä päätyä samanlaiseen tilanteeseen kuin tupakkayhtiöt, The New York Times arvioi. Tupakkayhtiöt ovat joutuneet viime vuosina maksamaan kymmenien miljardien dollarien korvauksia tupakan aiheuttamista haitoista.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat