Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Putin määräsi Egyptin-lennot keskeytettäväksi

Ulkomaat
 
Britannia: Pommi yhä todennäköisempi syy lentoturmaan
Britannia: Pommi yhä todennäköisempi syy lentoturmaan
Britannian turvallisuusviranomaisten mukaan pommi-isku näyttää olevan entistä todennäköisempi syy Egyptissä sattuneeseen venäläiskoneen maahansyöksyyn. Britannia on keskeyttänyt lentoliikenteen Sharm el-Sheikhiin ja takaisin, kunnes lentokentän turvallisuutta saadaan parannettua. Toimittaja ja leikkaus: Heidi Asplund, kuvaus: Reuters.

Venäjän turvallisuudesta vastaavat viranomaiset ja presidentti Vladimir Putin päättivät perjantaina, että Egyptiin suuntautuvat matkustajalennot keskeytetään toistaiseksi, kertoo uutistoimisto Reuters.

Kielto on Kremlin mukaan voimassa siihen asti, kunnes lentojen turvallisuus voidaan taata.

Lisäksi Putin määräsi Venäjän hallituksen huolehtimaan siitä, että Egyptissä olevat venäläiset pääsevät turvallisesti takaisin kotiin. Matkatoimistojen uutistoimisto Tassille välittämien tietojen mukaan Egyptissä lomailee tällä hetkellä noin 45 000 venäläistä.

Venäläinen matkustajakone putosi Siinain niemimaalle viime lauantaina. Kaikki koneen 224 matkustajaa kuolivat. Lento oli matkalla Siinain niemimaan eteläkärjessä sijaitsevasta Sharm el-Sheikhistä Pietariin.

Perjantaista päätöstä pidetään viitteenä Kremlin kallistumisesta sille kannalle, että koneturman aiheutti terrori-isku. Kreml tosin painotti heti päätöksensä jälkeen, ettei se tarkoita vielä Kremlin pitävän terrorismia turman syynä.

Matkustajakoneen turmaa tutkivat britit uskovat, että koneen ruumaan asennettiin pommi juuri ennen koneen lähtöä, kertoo Britannian yleisradio BBC.

Britannian turvallisuuspalvelun tutkijat epäilevät, että joku, jolla on pääsy lentokentän matkatavaroihin tai ruumaan, asetti pommin laukun sisälle tai päälle juuri ennen kuin kone lähti nousukiitoon, kertoo BBC:n turvallisuusasioita seuraava kirjeenvaihtaja Frank Gardner.

Britannian viranomaiset eivät silti ole sulkeneet pois vaihtoehtoa, että turma olisi johtunut teknisestä viasta. He pitävät teknistä vikaa kuitenkin koko ajan epätodennäköisempänä syynä.

Britannia keskeytti kaikki lennot Egyptin Sharm el-Sheikhin turistikohteeseen kaksi päivää sitten. Päätös tehtiin sen jälkeen kun terrori-iskun mahdollisuutta alettiin pitää entistä todennäköisempänä.

Brittitutkijat ovat perustelleet epäilyään tiedustelutiedolla, joka liittyy Siinain niemimaan terroristeilta napattuun keskinäiseen viestintään.

Jumiin jääneiden brittituristien kotiin palauttaminen Sharm el-Sheikhistä käynnistyi perjantaina. Matkustajat ovat saaneet ottaa mukaansa vain käsimatkatavarat.

Britannian pääministerin David Cameronin mukaan tilanne Sharm el-Sheikhin lentokentällä on hankala ja epäselvä. Hän ei ollut varma, pystytäänkö kaikkia jumiin jääneitä brittejä palauttamaan kotiinsa vielä perjantaina.

Britannia ja Yhdysvallat ovat alkaneet pitää terrori-iskun mahdollisuutta yhä todennäköisempänä. Venäjä on puolestaan pitänyt terrorismia spekulaationa, josta ei ole riittävästi todisteita. Myös Egypti on korostanut, että on liian aikaista tehdä johtopäätöksiä turman syystä.

Siinailla toimiva, jihadistijärjestö Isisiin kytköksissä oleva Siinain provinssi -järjestö ilmoitti heti turman jälkeen olevansa iskun takana. Isis on julistanut pyhän sodan Venäjää ja Yhdysvaltoja vastaan, jotka tekevät Isisiä vastaan ilmaiskuja Syyriassa ja Irakissa.

Ranska ja Belgia kehottavat kansalaisiaan pidättäytymään muista kuin välttämättömistä matkoista Sharm el-Sheikhiin. Myös Alankomaat varoittaa matkustamisesta lomakohteen lentokentän kautta.

Perjantaina alankomaalainen lentoyhtiö KLM ilmoitti, että Kairosta Amsterdamiin matkanneen lennon KLM 554:n jo tarkastettuja matkatavaroita ei otettu ruumaan. Matkustajat saivat viedä koneeseen vain käsimatkatavarat. Kyse oli KLM:n mukaan varotoimenpiteestä

Saksalainen Lufthansa sanoo tytäryhtiöidensä Edelweissin ja Eurowingsin lopettavan varotoimena lennot Sharm el-Sheikhiin.

Suomen ulkoministeriö ei ole ainakaan vielä muuttanut lokakuun lopussa päivitettyjä matkustussuosituksia Egyptistä. Ministeriön mukaan Siinain niemimaan pohjoisosiin ei tule matkustaa. Etelä-Siinain turistikohteissa kehotetaan käyttämään luotettavia matkanjärjestäjiä ja liikkumaan päiväsaikaan. Sharm el-Sheikhiin suositellaan lentoteitse matkustamista.

Reuters
Egyptin pääministeri Sherif Ismail (neljäs oik.) kävi lentokoneen turmapaikalla Siinailla lauantaina.
Egyptin pääministeri Sherif Ismail (neljäs oik.) kävi lentokoneen turmapaikalla Siinailla lauantaina.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat