Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kanadan uudella pääministerillä on ollut räjähtävä lähtö: radikaaleja linjauksia ja aivan uudenlainen hallitus

Ulkomaat
 
CHRIS WATTIE / Reuters
Kanadan uuden pääministerin Justin Trudeaun (alarivissä toinen oik.) hallituksen ministereistä puolet on naisia ja huomattavan moni maahanmuuttajia.
Kanadan uuden pääministerin Justin Trudeaun (alarivissä toinen oik.) hallituksen ministereistä puolet on naisia ja huomattavan moni maahanmuuttajia. Kuva: CHRIS WATTIE / Reuters

Kanadan viikko sitten valittu pääministeri Justin Trudeau on saanut lyhyessä ajassa paljon maailmanlaajuista julkisuutta, kun internetissä on kohistu hänen komeudestaan.

Nuorekkaan näköinen Trudeau, 43, on kuitenkin nopeasti osoittanut olevansa jotain muuta kuin kiiltokuvajohtaja. Hän on paitsi koonnut aivan uudentyyppisen hallituksen myös esitellyt linjauksia, joista moni saisi jo yksinään konservatiivit haukkomaan henkeä.

Ensimmäisenä työpäivänään keskiviikkona Trudeau päätyi ulkomaillakin lehtien otsikoihin julkistamalla uuden hallituksensa kokoonpanon.

Monelle medialle riitti uutisaiheeksi jo se, että Trudeaun kanssa työskentelevistä 30 ministeristä tasan puolet on naisia. Kysyttäessä, miksi ratkaisuun päädyttiin, Trudeau tyytyi sanomaan: ”Koska nyt on vuosi 2015.”

Sukupuolijakauman tasapaino ei kuitenkaan ole Trudeaun hallituksessa ainoa kiinnostava asia. Huomiota herättää myös etninen monimuotoisuus: esimerkiksi puolustusministeriksi valittiin intialaistaustainen sikhipoliitikko Harjit Sajjan, oikeusministeriksi kwakiutlien alkuperäiskansaan kuuluva poliitikko Jody Wilson-Raybould ja demokraattisista instituutioista vastaavaksi ministeriksi syntyperältään afganistanilainen poliitikko Maryam Monsef.

Kiintoisat valinnat eivät lopu tähän. Urheilu- ja vammaisasioista vastaavaksi ministeriksi nimitettiin paralympialaisissa kilpaillut sokea uimari ja nykyinen juristi Carla Qualtrough, terveysministeriksi useita arvostettuja palkintoja saanut lääketieteen tohtori Jane Philpott ja liikenneministeriksi entinen astronautti Marc Garneau.

Kanadalainen toimittaja Scott Deveau kirjoitti viestipalvelu Twitterissä, että uusi puolustusministeri, everstiluutnantti Harjit Sajjan näyttää kovikselta.  

Loppuviikosta Trudeau vahvisti, että Kanada on valmis ottamaan Syyriasta 25 000 turvapaikanhakijaa vuodenvaihteeseen mennessä.

Uutistoimisto AFP:n mukaan tulijoiden kotoutuksessa tähdätään siihen, että he olisivat myös hyödyksi yhteiskunnalle kuten Kanadan aiemmat maahanmuuttajasukupolvet. Samalla Kanada aikoo vetää tuntuvasti takaisin joukkojaan, jotka toimivat osana Syyrian sodan liittoumaa.

”Liittolaisemme ymmärtävät erittäin hyvin, että tämän hallituksen toimeksiantoon kuuluu iskujen lopettaminen”, Trudeau perusteli AFP:n mukaan.

Trudeau ei ole perheensä ensimmäinen poliitikko. Hänen isänsä Pierre Trudeau (1919–2000) toimi Kanadan pääministerinä 1960-luvun lopulta 1980-luvun alkuvuosiin.

Isä-Trudeau tuli tunnetuksi erittäin uudistushenkisenä poliitikkona. Jää nähtäväksi, kuinka moni Justin Trudeaun kaavailema muutos lopulta toteutuu: hänen tavoitteisiinsa kuuluvat muun muassa upporikkaiden verotuksen tuntuva kiristäminen ja marihuanan laillistaminen.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat