Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Tietovuotaja Snowden ruotsalaislehden haastattelussa: Tekniikka antaa karkotetuille maanpakolaisille äänen

Ulkomaat
 

Tekniikan ansiosta hallitukset eivät enää voi vaientaa kriitikoitaan karkottamalla tai ajamalla näitä maanpakoon, yhdysvaltalainen tietovuotaja Edward Snowden sanoo ruotsalaislehti Dagens Nyheterin haastattelussa.

”Ennen maanpakoon pakotetut ihmiset menettivät yhteytensä, vaikutusvaltansa ja merkityksensä [oman maansa] poliittisessa keskustelussa. Siksi se on ollut niin suosittu keino suitsia toisinajattelua”, Snowden sanoo.

”Teknologia on muuttanut tilanteen. Maanpakoon pakottaminen ei enää toimi strategiana”, hän jatkaa.

Moskovassa tehdyssä haastattelussa hän sanookin aikovansa tukea viranomaisten kanssa pulaan joutuneita aktivisteja ja toisinajattelijoita ympäri maailmaa.

”Murtaa muureja ja sanoa, ettei sillä ole väliä, missä olen. Ääneni kuullaan joka tapauksessa. Tässä on jotain äärettömän voimakasta, mikä alkaa uhata hallituksia”, hän sanoo.

”Minäkään en suinkaan ole menettänyt vaikutusvaltaani, vaan minulla on sitä enemmän kuin koskaan ennen”, hän huomauttaa.

”Puhun säännöllisesti [videolinkillä] arvostetuimmissa amerikkalaisyliopistoissa, opiskelijoille, jotka välittävät näistä kysymyksistä.”

Snowden on asunut Moskovassa kesästä 2013. Hän lensi sinne Hongkongista sen jälkeen kun brittilehti The Guardian oli alkanut julkaista Snowdenin vuotamia tietoja Yhdysvaltain keinoista vakoilla kansalaisiaan.

Moskovan piti olla vain välipysähdys matkalla Latinalaiseen Amerikkaan, mutta hän jäi jumiin Venäjälle, joka on myöntänyt hänelle turvapaikan.

”Olen hyvin tyytyväinen siihen, mitä päätin tehdä. Voi edelleen tavata perhettäni, kun he vierailevat täällä. Voin viestiä kenen kanssa tahansa, missä tahansa.”

Snowden ei kuitenkaan halua kommentoida sitä, miltä Moskovassa eläminen tuntuu. Hän sanoo, että kommentit ymmärretään aina väärin. Mutta sanoo silti, ettei itse valinnut Moskovaa. Sen tekivät Yhdysvaltain viranomaiset, jotka estivät matkan eteenpäin.

Venäjältä ei ole paluuta Yhdysvaltoihin, jossa odottaa syyte.

Hän huomauttaa, ettei tuonut Venäjälle mitään salaisia dokumentteja. Hän oli vuotanut ne toimittajille jo etukäteen.

Dagens Nyheterin haastattelussa hän arvostelee Yhdysvaltain linjaa ”haudata” vuotajat, vaikka tietovuodot ovat demokratialle hyödyllisiä.

Hän myös suomii Yhdysvaltoja ja muita länsimaita kidutuksesta ja muista epäilyttävistä keinoista niin kutsutussa terrorismin vastaisessa sodassa. Epäilyttäviin keinoihin hän lukee myös ihmisten henkilökohtaisen viestinnän seurannan, mihin hänen vuotonsa liittyivät.

”Toimia on perusteltu terroriuhalla. Sanotaan, että ne pelastavat henkiä ja erimieltä olevat saavat vielä verta käsiinsä.”

Snowden sanoo länsimaiden viranomaisten myös käyttävän keinoja, koska ne voivat.

”Kontrollin tunne on houkutteleva.”

Hän myös sanoo arvelevansa, ettei virheitä uskalleta myöntää, koska länsimaat pelkäävät näyttävänsä heikoilta Pohjois-Korean, Venäjän tai Kiinan silmissä.

”Sehän on päinvastoin. On osoitus voimasta myöntää virheet ja osoittaa, että niiden suhteen ryhdytään toimenpiteisiin, että asioita voidaan muuttaa.”

Andrew Kelly / Reuters
Tietovuodostaan tunnettu Edward Snowden osallistui syyskuussa videon välityksellä Moskovasta New Yorkissa pidetyyn kansainväliseen konferenssin, minkä teemana oli muun muassa tietovuotajien oikeudet ja kohtuuton tiedusteluvalvonta (International Treaty on the Right to Privacy, Protection Against Improper Surveillance and Protection of Whistleblowers).
Tietovuodostaan tunnettu Edward Snowden osallistui syyskuussa videon välityksellä Moskovasta New Yorkissa pidetyyn kansainväliseen konferenssin, minkä teemana oli muun muassa tietovuotajien oikeudet ja kohtuuton tiedusteluvalvonta (International Treaty on the Right to Privacy, Protection Against Improper Surveillance and Protection of Whistleblowers).
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat