Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Järjestö: Isis käyttänyt sinappikaasua Syyriassa – muistakin kemiallisista aseista jälkiä

Ulkomaat
 
Juha Metso
Haminan sataamaan saapui kesäkuussa 2014 laivalastillinen kemiallisia aseita Syyriasta. Jätteet jatkoivat satamasta Ekokemin Riihimäellä sijaitsevaan laitokseen tuhottaviksi.
Haminan sataamaan saapui kesäkuussa 2014 laivalastillinen kemiallisia aseita Syyriasta. Jätteet jatkoivat satamasta Ekokemin Riihimäellä sijaitsevaan laitokseen tuhottaviksi. Kuva: Juha Metso

Äärijärjestö Isis on ”erittäin todennäköisesti” käyttänyt sinappikaasua taistellessaan syyrialaisen Marean kaupungin herruudesta viime elokuussa, Kemiallisten aseiden kieltojärjestön OPCW ilmoitti perjantai-iltana.

Järjestöt edustajat olivat jo aiemmin perjantaina kertoneet tiedosta nimettöminä uutistoimistoille kuten Reutersille ja AFP:lle.

OPCW:n mukaan ainakin kaksi ihmistä altistui sinappikaasulle, kun Isis ja toinen syyrilainen kapinallisjärjestö ottivat yhteen Mareassa.

Sinappikaasu on kemiallisen sodankäynnin taistelukaasu, joka on kielletty kansainvälisillä sopimuksilla. OPCW:n perjantainen raportti on ensimmäinen virallinen vahvistus sinappikaasun käytöstä Syyriassa sen jälkeen, kun Syyria lupasi tuhota kemialliset aseensa.

OPCW ilmoitti viime kesänä, että kaikki Syyrian kemialliset aseet on tuhottu. Niitä tuhottiin myös Suomessa.

Järjestön mukaan myrkkykemikaaleja on käytetty aseena myös ainakin Idlibissä maaliskuussa.

Raportissa ei suoraan mainita Isisiä, sillä järjestön tutkijadelegaatiolla ei ollut tehtävänä nimetä syyllisiä.

”Esiin nousee keskeinen kysymys kaasun alkuperästä”, Reutersin haastattelema asiantuntija sanoi.

”Joko he [Isis] ovat onnistuneet valmistamaan sitä itse tai se voi olla ilmoittamattomasta varastosta, jonka Isis on saanut haltuunsa. Molemmat vaihtoehdot ovat huolestuttavia.”

Syyrian tilannetta tarkkailevan Syrian Observatory for Human Rights -järjestön johtaja Rami Abdel Rahman sanoi AFP:lle Isisin käyttäneen taistelukaasuja Mareassa. Hänen mukaansa kaasu on todennäköisesti joko Turkista tai Irakista.

”Tiesimme sen kyseessä olevan Isisin, sillä tuli tuli Marean itäpuolelta, joka oli kokonaan Isisin hallussa”, Mareassa taistelujen aikaan ollut toimittaja Maamun al-Khatib puolestaan sanoi AFP:lle.

Kemiallisista aseista oireita saanutta perhettä hoidettiin Lääkärit ilman rajoja -järjestön klinikalla. Paikalliset kertoivat järjestölle nähneensä ”keltaista savua” taloihin osuneista kranaateista. Järjestön tiedottaja sanoi kuitenkin perjantaina AFP:lle, ettei heillä ole todisteita syyttää Isisiä.

Raportti on tarkoitus luovuttaa YK:n pääsihteerille Ban Ki-moonille myöhemmin tässä kuussa. Raportin mukaan Isisiin kuuluvat ryhmät ovat saaneet haltuunsa ja käyttävät kemiallisia aseita sekä Syyriassa että Irakissa.

OPCW valvoo yhdessä YK:n kanssa Kemiallisten aseiden kieltosopimuksen noudattamista. Sopimus allekirjoitettiin 1993. Järjestö sai Nobelin rauhanpalkinnon vuonna 2013.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat