Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Ebola opetti: Heikot valtiot ovat riski muillekin

Ulkomaat
 
Helsingin Sanomat

Piinaa on kestänyt puolitoista vuotta. Tänään ihmisille Sierra Leonessa viimein koittaa helpotus. Maailman terveysjärjestö WHO julistaa maan päässeen eroon ebola-viruksesta. Kuuteen viikkoon Sierra Leonessa ei ole todettu yhtään ebolasta sairastunutta ihmistä.

Aiemmin ebolattomaksi on todettu naapurimaa Liberia. Toisessa naapurissa Guineassa on nyt vielä seitsemän ebola-potilasta.

Ebolaa on siis enää yhdessä maassa. Epidemia on kuitenkin ohi vasta, kun missään maassa ei ole yhtään viruksen kantajaa. Taudit eivät noudata rajoja. Usein eivät muutkaan ongelmat.

Ebola-epidemiasta on kärsinyt kolme Länsi-Afrikan maata: Guinea, Liberia ja Sierra Leone. Yhteistä tragediaa edelsi yhteinen sota.

Liberian ja Sierra Leonen sisällissodat käytiin vuosien 1989 ja 2003 välillä. Myös Guinea oli osallinen. Käytännössä kyse oli saman sodan eri rintamista, joissa hallitsijat vuoron perään tukivat eri kapinallisryhmiä naapurimaissa.

Sota romahdutti Liberian ja Sierra Leonen ja runteli Guineaa. Kaikki olivat ennestään köyhiä, mutta vuosien väkivalta jumitti ne maailman kehitystilastojen pohjalle. Siksi ne olivat alttiita ebolalle.

Sierra Leonessa ebola-sairaalassa kerrottiin, että maassa on omasta takaa yksi ainoa virustautilääkäri. Se ilmeisesti pitää paikkansa. Sairaanhoitajia on 10 000 ihmistä kohden alle kaksi.

Nigerian terveydenhuoltojärjestelmää ei maailmalla tunneta tehokkuudestaan, mutta Guineaan, Liberiaan ja Sierra Leoneen verrattuna se on huippuluokkaa. Ratkaisevaa oli, että Nigeria sai kitkettyä viruksen lähes alkuunsa.

Yksi ebolan opetuksia on, että heikot valtiot ovat riski muillekin. Ongelmat seuraavat ongelmia.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat