Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Ranskalaisviestimet: Venäläiskone putosi ”äkisti ja väkivaltaisesti” – ohjaamon äänitallenteelta kuuluu räjähdys

Ulkomaat
 
Britannia: Pommi yhä todennäköisempi syy lentoturmaan
Britannia: Pommi yhä todennäköisempi syy lentoturmaan
Britannian turvallisuusviranomaisten mukaan pommi-isku näyttää olevan entistä todennäköisempi syy Egyptissä sattuneeseen venäläiskoneen maahansyöksyyn. Britannia on keskeyttänyt lentoliikenteen Sharm el-Sheikhiin ja takaisin, kunnes lentokentän turvallisuutta saadaan parannettua. Toimittaja ja leikkaus: Heidi Asplund, kuvaus: Reuters.

Siinain niemimaalla Egyptissä viime lauantaina pudonneen venäläisen matkustajakoneen mustat laatikot viittaavat siihen, että lentokoneessa olisi räjähtänyt pommi, kertoo uutistoimisto AFP lentoturman tutkintaa lähellä olevaan lähteeseen viitaten.

Mustien laatikkojen tallentamat lentotiedot ja ohjaamon keskustelut eivät poikkea millään tavalla normaalista ennen kuin mustat laatikot lakkaavat yhtäkkiä tallentamasta tietoja 24 minuuttia nousun jälkeen. Tämä viittaa siihen, että matkustamon paineet katosivat hyvin äkisti ja räjähdyksenomaisesti, AFP:n lähde sanoo.

Tallenteet ”tukevat voimakkaasti” teoriaa, jonka mukaan koneessa olisi ollut pommi, AFP sanoo. Toinen AFP:lle puhunut lähde sanoi, että kone putosi ”äkillisesti ja väkivaltaisesti”.

Myös ranskalainen viikkolehti Le Point kertoo omaan nimettömään lähteeseensä viitaten, että koneessa räjähti pommi. Lehden mukaan ohjaamon keskustelut ja muut äänet tallentanut nauha paljastaa, että koneessa tapahtui räjähdys.

Britannian yleisradioyhtiö BBC:lle puhunut, tutkintaa lähellä oleva ranskalaislähde sanoo, että venäläiskoneen putoamisen mahdollisista syistä on jo pudotettu pois tekninen vika. BBC:n mukaan ohjaamon äänitallenteilta kuuluu myös räjähdys.

Siinain niemimaalle pudonneen lentokoneen turmatutkinnassa on mukana useita ranskalaisia tutkijoita, koska pudonneen Airbus A312-koneen valmistajan eli Airbusin pääkonttori on Ranskan Toulousessa.

Yhdysvallat ilmoitti perjantaina tehostavansa joidenkin Lähi-idästä tulevien lentojen tarkistuksia venäläiskoneen putoamisen takia. Yhdysvaltain tiedusteluelimet epäilivät julkisesti jo keskiviikkona, että venäläiskoneen putoamisen syy olisi ollut pommi. Britannian tiedustelutiedot viittasivat myös pommiin.

Venäjän presidentti Vladimir Putin puolestaan päätti perjantaina, että Egyptiin suuntautuvat matkustajalennot keskeytetään, kunnes niiden turvallisuus voidaan taata. Venäläislehti Kommersantin mukaan keskeytystä esitti turvallisuuspalvelu FSB:n johtaja Aleksandr Bortnikov.

Päätöstä pidettiin merkkinä siitä, että Kreml alkaisi virallisestikin pitää terrorismia todennäköisenä syynä turmaan. Putinin tiedottaja Dmitri Peskov kuitenkin ilmoitti heti, ettei päätös tarkoita, että terrorismia pidettäisiin pääsyynä.

”Ehdottomasti ei tarkoita”, Peskov sanoi uutistoimisto Interfaxin mukaan.

Venäjä on toistuvasti sanonut, että turman syyllä spekulointi on liian aikaista. Virallisesti se pitää teknistä ongelmaa vielä mahdollisena syynä turmaan. Myös Egypti on vältellyt puhumasta terrori-iskusta.

Epäilyt terrori-iskusta nousivat esiin pian sen jälkeen, kun kone oli tuhoutunut viime lauantaiaamuna. Pohjois-Siinailla toimiva Isis Siinailla -terroristiryhmä ilmoitti silloin pudottaneensa koneen kostona Venäjän ilmaiskuista Syyriassa.

Mahdollinen ohjusisku suljettiin pian pois vaihtoehtojen joukosta, mutta monet läntiset turvallisuuselimet ovat epäilleet turman syyksi koneessa ollutta pommia.

Monet lentoyhtiöt ovat lopettaneet lennot Siinain yli varotoimena. Britannia lähetti asiantuntijoitaan tarkastamaan Sharm el-Sheikhin kentän turvatoimet.

Turmakone lähti Sharm el-Sheikhistä Pietariin. Kaikki koneessa olleet 224 ihmistä kuolivat.

Putin myös määräsi Venäjän hallituksen huolehtimaan siitä, että Egyptissä olevat venäläiset pääsevät turvallisesti kotiin. Uutistoimisto Tassin mukaan matkatoimistot arvioivat Egyptissä lomailevan tällä haavaa noin 45 000 venäläistä.

Peter Kovalev / REUTERS
Hautajaisväki saattoi Timur Millerin arkkua perjantaina Pietarissa. Miller oli yksi Egyptin ilmatilassa räjähtäneen matkustajakoneen uhreista.
Hautajaisväki saattoi Timur Millerin arkkua perjantaina Pietarissa. Miller oli yksi Egyptin ilmatilassa räjähtäneen matkustajakoneen uhreista.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat