Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Uusi liberaalipuolue tähtää ratkaisijaksi

Ulkomaat
 
JUAN MEDINA / Reuters
Artur Rivera on Ciudadanosin puheenjohtaja.
Artur Rivera on Ciudadanosin puheenjohtaja. Kuva: JUAN MEDINA / Reuters
Tästä on kyse

Kaksipuoluevallan pitkä kausi hiipuu

 Keskusta-oikeistolainen kansanpuolue ja keskusta-vasemmistolainen sosialistipuolue ovat olleet vuorotellen vallassa Espanjassa 1980-luvun lopusta lähtien.

 Asetelma muuttui viime vuonna, kun vasemmistolainen protestipuolue Podemos (kykenemme) ja poliittiseen keskustaan hakeutunut Ciudadanos (kansalaiset) nousivat valtakunnanpolitiikkaan.

Madrid

Muutos ei ole tulossa rysähtäen, kuten välillä odotettiin, mutta merkit viittaavat siihen, että se on kuitenkin tulossa.

”Poliittinen järjestys on vaihtumassa Espanjassa”, arvioi politiikan toimittaja ja tutkija Andrés Ortega Klein. Hänen mukaan samalla vaihtuu myös sukupolvi.

Ortegan arviota tuki torstaina julkistettu laaja mielipidemittaus, joka selvästi viittasi uuteen aikakauteen.

Valtakunnan politiikkaa vuosikymmenet hallinneet maltillisen konservatiivinen kansanpuolue PP ja keskustavasemmistolainen sosialistipuolue ovat kyselyn mukaan edelleen selvästi suurimpia ryhmiä. Keväällä niille ennustettiin jopa täyttä romahdusta. Molemmat ovat kuitenkin kaukana enemmistöasemasta. Ortega ei usko, että siihen on paluuta.

Ratkaisijan paikassa 20. joulukuuta järjestettävissä vaaleissa on hyvin tiukasti kiinni uusi puolue Ciudadanos eli kansalaiset.

”Lokakuussa kolmantena, marraskuussa toisena ja joulukuussa ykkösenä”, uhosi puolueen puheenjohtaja Albert Rivera tiedotustilaisuudessa Madridissa perjantaina. Rivera on 35-vuotias, eli uutta sukupolvea.

Valtion ylläpitämän sosiologian tutkimuskeskuksen CIS:n neljännesvuosittain tekemän ja luotettavana pidetty kysely tehtiin lokakuussa.

Kyselyn mukaan 14,7 prosenttia espanjalaisista aikoo äänestää Ciudadanosia. Hallitusvallassa olevan kansanpuolueen kannatus on noussut lievästi ja on nyt 29,1 prosenttia. Vielä lievemmän nousun jälkeen sosialistien kannatus on 25, prosenttia.

Ciudadanosille merkittävää se, että varsinainen protestipuolue eli vasemmistolainen Podemos on jyrkässä alamäessä 10,8 prosentin kannatuksellaan.

Ciudadanos voi mahdollisesti päättää, tekeekö se kansanpuolueesta vai sosialistista hallituspuolueen vaalien jälkeen. Äänestäjiä se on kerännyt molemmista leireistä

Ciudadanos on kummajainen Euroopan kriisien synnyttämien puolueiden joukossa. Puolue perustettiin vuonna 2005 vastustamaan Katalonian itsenäisyyttä. Ciudadanos on sosiaaliliberaali ryhmä, jolla ei ole kovin dramaattisia kannanottoja.

Puolueen pääviesti vaalien alla on kaksipuoluejärjestelmään syvälle pesiytyneen korruption vastustaminen. Puolue vastustaa yhä Katalonian itsenäisyyttä, joka on yksi johtavista vaaliteemoista, mutta on valmis neuvottelemaan yhteisestä uudesta Espanjan määritelmästä.

Kyselyssä viesti upposi nuoriin hyvin koulutettuihin kaupunkilaisiin. Ciudadanosilla ei ole ollut vaikeuksia löytää puolueaktiiveja.

”Ideat, joita he ovat puolustaneet Kataloniassa, ovat yhteisiä myös monille madridilaisille”, perustelee madridilainen puolueaktiivi Borja Garcia.

Korjaus kello 10.45: Ciudadanos-puolueen johtajan nimi on Albert Rivera, ei Artur Rivera.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat