Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Pelkoindeksi venäläistä lentoyhtiötä kohtaan kohosi jo ennen koneturmaa

Ulkomaat
 
Pekka Hakala Helsingin Sanomat
Kirjoittaja on Helsingin Sanomien Moskovan-kirjeenvaihtaja.

Palasin Suomesta Moskovaan viikko sitten ja työnsin passini luukusta tarkastajalle Šeremetjevon lentokentällä.

”Olettekos te kirjeenvaihtaja?” nuori mies kysyi melko tarpeettomasti katsellessaan viisumiani. Niinhän siinä lukee. ”Joko olette kirjoittaneet Lentokoneesta?”

Siinailla tuhoutunut Kogalymavia-yhtiön turistilento A321 on ollut Lentokone tai venäjäksi Samoljot isolla ässällä jo viikon ajan. Esitin vastakysymyksen.

”Oliko se teidän mielestänne terrori-isku?”

”Terrori-isku? Eei, se oli onnettomuus. Olen siitä sataprosenttisen varma.”

”Niin minäkin”, sanoin ja valehtelin.

Passintarkastajan vastaus oli oikea, sillä juuri näin muutkin virkamiehet vielä viikko sitten vakuuttivat. Julkisuudessa kiinnitettiin enemmän huomiota siihen, kuinka epäluotettava piskuinen lentoyhtiö on.

”Jos yhtiön nimi on Kogalymavia, menen mieluummin kävellen”, kolmekymppinen moskovalaisnainen puhisi. Yhtiö on ottanut nimensä kotipaikkakunnaltaan, 58 000 asukkaan öljykaupunki Kogalymiltä, joka sijaitsee Hanti-Mansiassa Länsi-Siperiassa.

Yhtiökin on ilmeisesti havainnut yleisön ennakkoluulot, sillä se lentää nimellä Metrojet.

Loppuviikosta julkiset terroriepäilyt alkoivat yleistyä. ”Oliko se sittenkin terrori-isku?” otsikoi Komsomolskaja Pravda. ”Terrori-isku ilman pommia?” hämmästeli Moskovski Komsomolets. Viranomaiset ja poliitikot neuvoivat yhä odottamaan onnettomuustutkinnan tulosta.

Suomalaista tällainen hyssyttelevä tiedotuslinja ei hämmästytä lainkaan: juuri noinhan suomalainen valtaeliitti käyttäytyisi. Presidentti, pääministeri ja korkeat virkamiehet käyttäisivät kaikki julkiset esiintymisensä kansan rauhoittamiseen.

Venäjällä tyyli on ollut toinen, itse asiassa hyvin amerikkalainen. Syyskuun 2001 terrori-iskujen jälkeen Yhdysvaltain viranomaiset tiedottivat päivittäin eri värisistä terroriuhan tasoista.

Ulkopuolinen ei voinut tuolloin välttyä vaikutelmalta, että presidentti George W. Bushin tarkoitus olikin lietsoa hysteriaa, ehkäpä erilaisten epäilyttävien poliittisten ratkaisujen laillistamiseksi.

Terrorismin vastainen sota on kuulunut myös presidentti Vladimir Putinin keskeisiin tekojen perusteluihin kuudentoista vuoden ajan. Sen hämmästyttävämmältä Kremlin tiedotuspolitiikan ”suomettuminen” nyt näyttää. Muutokselle on vaikea keksiä muuta selitystä kuin se ilmeisin: Putin pelkää yleisön pitävän osallistumista Syyrian sotaan verisenä virheenä, jos sotiminen johtaa uuteen terrorin aaltoon.

Pelko ei ole aiheeton. Vtsiom-tutkimuslaitos selvitti venäläisten terroripelkoja kyselytutkimuksessa kaksi päivää ennen Siinain koneturmaa. Vastaajista 77 prosenttia piti uusia terrori-iskuja erittäin tai melko todennäköisinä.

65 prosenttia vastaajista piti todennäköisenä tai mahdollisena, että heihin tai heidän läheisiinsä kohdistuisi terrori-isku. Vain 18 prosenttia ei ollut ajatellut asiaa.

Laitoksen ylläpitämä ”terroripelon indeksi” oli noussut puolen vuoden takaisesta 36 pisteestä 41 pisteeseen. Samaan aikaan kansalaisten luottamus siihen, että Venäjän viranomaiset pystyvät suojelemaan heitä terrorilta, oli kuitenkin selvästi noussut.

Luottamus vallanpitäjiin on siis vahva. Ja luottamuksen menettäminen entistä ikävämpää.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat