Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

USA:n presidenttiehdokas yrittää esittää tuhmempaa kuin onkaan – jäi kiinni valheesta

Ulkomaat
 
MIKE STONE / Reuters
Republikaanien presidenttiehdokas Ben Carson esiintyi lokakuussa kampanjakiertueellaan Teksasin Planossa.
Republikaanien presidenttiehdokas Ben Carson esiintyi lokakuussa kampanjakiertueellaan Teksasin Planossa. Kuva: MIKE STONE / Reuters

Washington. Yhdysvaltain presidentiksi pyrkivällä Ben Carsonilla on uskottavuusongelma. Hän yrittää vakuuttaa, että on ollut nuorena paha poika, vaikka todisteita ei ole löytynyt.

Perjantaina Carson jäi kiinni myös siitä, ettei häntä ole koskaan hyväksytty kovien jätkien joukkoon West Pointin sotilasakatemiaan, kuten hän on väittänyt.

Carson on eläkkeelle jäänyt neurokirurgi, joka tunnetaan parhaiten siitä, että vuonna 1987 hän erotti päistään yhteen liittyneet kaksoset toisistaan. Republikaanipuolueen tyrmistykseksi politiikassa kokematon Carson on ollut miljardööri Donald Trumpin ohella kenttäväen suosikki puoleen ehdokkaaksi.

Amerikkalaiset pitävät Carsonissa juuri siitä, että hän ei kuulosta lipevältä poliitikolta, vaan puhuu hitaasti ja rauhallisesti, jopa mumisten. Carsonin vetovoima perustuu myös poikkeukselliseen elämäntarinaan: hän kasvoi köyhissä oloissa Detroitissa ja ponnisti kovalla työllä Yalen huippuyliopistoon ja julkkiskirurgiksi. Carson on siis eräänlainen konservatiivien Obama, jonka mielestä menestyminen on itsestä, eikä valtion avusta kiinni.

Carsonin elämäntarinaan lisää potkua se, että hän on kertonut olleensa teini-ikäisenä ”patologisen vihainen”. Elämänkerrassaan ”Taitavat kädet” Carson kertoo, että hän puukotti suutuspäissään ystäväänsä vatsaan.

”Ellei veitsi olisi osunut vyönsolkeen, hän olisi kuollut tai loukkaantunut vakavasti”, Carson kuvaili äskettäin tv-haastattelussa.

Carsonin mukaan hän myös uhkasi äitiään vasaralla ja heitti kaveriaan kivellä kasvoihin niin, että tämän silmälasit rikkoutuivat.

Hurjan Carsonin tarina päättyy siihen, että hän tuli 14-vuotiaana uskoon, otti jumalan sydämeensä, eikä ole sen jälkeen tuntenut tarvetta heittää ensimmäistäkään kiveä.

Carsonin noustua republikaanien ykkösehdokkaaksi joukko amerikkalaistoimittajia on käynyt Detroitissa haastattelemassa Carsonin entisiä luokkatovereita, ystäviä ja naapureita. Kukaan heistä ei ole kuullut vihaisesta Carsonista, vaan kaikki muistavat hiljaisen, nörtähtävän pojan.

”Hän oli fiksu kirjatoukka”, muisteli naapuri Marie Choice uutiskanava CNN:n haastattelussa. ”Olin sokissa, kun kuulin [että hän olisi puukottanut jotakuta]. Hän oli aina hiljainen ja rauhallinen.”

Epäilyjen noustua Carson on syyttänyt mediaa ajojahdista. Hän ei ole suostunut paljastamaan yhdenkään kirjassa mainitsemansa kaverin henkilöllisyyttä, koska on sanonut haluavansa suojella näitä toimittajilta.

Mistä Carsonin tapaus sitten kertoo?

Yleensä poliitikot pyrkivät peittelemään väkivaltaisia taipumuksiaan, eivät korostamaan niitä. Ilman rankkaa nuoruutta Carsonin nousu Detroitin köyhiltä kulmilta huippukirurgiksi ei kuitenkaan olisi aivan yhtä dramaattinen tarina, Carson ei olisi aivan yhtä poikkeuksellinen musta mies, ja jumalaltakin olisi vaadittu vain keskinkertaista suoritusta.

Carson on erityisen suosittu evankelisten kristittyjen joukossa, koska nämä arvostavat julkista rippiä ja katumusta. Heidän edellinen suosikkinsa George W. Bush kertoi päässeensä jumalan avulla irti viinan kiroista. Evankeliset kristityt taas ovat vaikutusvaltainen äänestäjäryhmä Iowassa, jossa pidetään ensimmäiset esivaalit helmikuussa.

Lisäksi amerikkalaiset kaipaavat sitä, että presidenttiehdokkaissa on särmää ja samastumispintaa. Nyky-Carson vaikuttaa usein hieman uneliaalta, ja häntä on vaikea kuvitella kovistelemassa Venäjän presidentti Vladimir Putinia. Carsonille on hyödyllistä antaa kuva, että tarvittaessa häneltä löytyy myös oikea suora.

Samaa kovan miehen kaipuuta Carsonin uskotaan tavoitelleen sillä, että hän on väitti tulleensa nuorena hyväksytyksi West Pointin sotilasakatemiaan. Perjantaina Carsonin kampanja joutui myöntämään, ettei tämä pidä paikkaansa.

Ehkä kaikkein kiinnostavinta on kuitenkin se, että nykyisin Yhdysvaltain politiikassa musta mies saa olla vihainen. Kun Barack Obama pyrki presidentiksi, hän yritti olla mahdollisimman puhtoinen ja pätevä. Jotkut jopa väittivät, ettei Obama ole oikea musta mies.

Nyt presidentiksi pyrkii musta mies, joka yrittää kaikin keinoin vaikuttaa pahemmalta kuin onkaan – ja silti valkoiset amerikkalaiset ovat valmiita äänestämään häntä.

Näin valitaan Yhdysvaltojen presidentti
Näin valitaan Yhdysvaltojen presidentti
Yhdysvaltojen presidentin valinta on monivaiheinen kisa, joka huipentuu marraskuussa 2016. Grafiikkavideo selittää päävaiheet alle kahdessa minuutissa.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat