Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kiinan ja Taiwanin johtajat paiskasivat kättä

Ulkomaat
 
EDGAR SU / REUTERS
Taivanin presidentti Ying-jeou ja Kiinan presidentti Xi Jinping hetki tapaamisensa jälkeen lauantaina Singaporessa.
Taivanin presidentti Ying-jeou ja Kiinan presidentti Xi Jinping hetki tapaamisensa jälkeen lauantaina Singaporessa. Kuva: EDGAR SU / REUTERS

Peking. Kiinan presidentti Xi Jinping ja Taiwanin presidentti Ma Ying-jeou aloittivat historialliseksi luonnehditun tapaamisensa pitkällä kättelyllä lehdistön edessä lauantaiaamuna Suomen aikaa Singaporessa.

Tapaamisen aluksi puhunut Xi luonnehti Kiinan ja Taiwanin suhteita ”paksummiksi kuin veri”, kertoi Singaporessa ilmestyvä The Straits Times -lehti verkkosivullaan.

Kyseessä on kaikkien aikojen ensimmäinen tapaaminen kommunistisen Kiinan ja Taiwanin päämiesten välillä. Tapaamista on kuitenkin pidetty paljolti symbolisena, eikä siitä odoteta sopimuksia tai yhteistä julkilausumaa.

Tunnin mittaisen keskustelun jälkeen presidenttien on määrä nauttia yhdessä illallinen lauantai-iltana paikallista aikaa.

Tapaamisen mahdollinen vaikutus Manner-Kiinan ja Taiwanin suhteisiin ei näytä jäävän pitkäaikaiseksi. Suhteiden odotetaan viilenevän ensi tammikuussa, kun Taiwanissa pidetään presidentin- ja parlamenttivaalit.

Presidentiksi näyttäisi kyselyjen perusteella nousevan oppositiopuolue DPP:n ehdokas Tsai Ing-wen. Hänen puolueensa on kallellaan Taiwanin viralliseen itsenäistymiseen, jota Manner-Kiina on tiettävästi valmis vastustamaan jopa asein. Tsai on tosin antanut ymmärtää, ettei ole aikeissa muuttaa nykytilannetta, jos tulee valituksi.

Kiina-mielisenä pidettyä Kuomintang-puoluetta edustava nykyinen presidentti Ma ei ole vaaleissa enää ehdolla, koska hänellä tulee kaksi virkakautta täyteen. Kuomintangin on arveltu muutenkin kärsivän tappion, kun epäily Manner-Kiinan aikeita kohtaan on Taiwanissa lisääntynyt.

Viime vuonna Taiwanin pääkaupungissa Taipeissa oli suuria mielenosoituksia Kiinan kanssa solmittavaa kauppasopimusta vastaan. Sopimuksen vastustajat olivat huolissaan siitä, että Manner-Kiinan vaikutusvalta saarella kasvaa, kun Taiwanin talous on yhä riippuvaisempi Manner-Kiinasta.

Taiwan erottautui Manner-Kiinasta vuonna 1949, kun Kiinan sisällissodassa kommunisteille hävinneen Kuomintangin joukot pakenivat saarelle Tšiang Kai-šekin johdolla. Kiina pitää yhä Taiwania kapinallisena maakuntanaan, joka kuuluu Kiinaan.

Manner-Kiinan ja Taiwanin välisten suhteiden asetelmaa kuvastaa kielenkäyttö, jolla Xin ja Man tapaamisesta on kerrottu kommunistipuolueen sensuroimassa Manner-Kiinan lehdistössä. Mantereella virallinen nimitys tapaamiselle on ”Taiwanin salmen molempien puolien johtajien tapaaminen”.

Manner-Kiinan johto välttää kaikin keinoin antamasta kansalle kuvaa, että Taiwan olisi Kiinasta erillinen yksikkö.

Jo etukäteen kerrottiin myös, että tapaamisessa presidentit eivät nimitä toisiaan presidenteiksi. Heidän oli tarkoitus puhutella toisiaan herra Xiksi ja herra Maksi.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat