Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

EU-komissio lopetti Estonian Airin lennon, tilalle uusi kansallinen lentoyhtiö

Ulkomaat
 
Sari Gustafsson / LEHTIKUVA
Estonian Air -lentoyhtiön lentokone Helsinki-Vantaan lentokentällä toukokuussa 2013.
Estonian Air -lentoyhtiön lentokone Helsinki-Vantaan lentokentällä toukokuussa 2013. Kuva: Sari Gustafsson / LEHTIKUVA

Tallinna. Estonian Air lopettaa liiketoimintansa sunnuntaina, lentoyhtiö ilmoitti odotetusti lauantai-iltapäivänä.

Syynä on EU:n komission päätös, jonka mukaan Estonian Airin on maksettava takaisin valtiolta saamiaan tukirahoja, yhteensä noin 85 miljoonaa euroa korkoineen. Päätös merkitsee konkurssia Viron kansalliselle lentoyhtiölle, joka on toiminut Viron itsenäisyyden palautusvuodesta 1991 alkaen.

Yritysten pitäisi kilpailla kestävällä liikemallilla, eikä luottaa jatkuviin tukiin, kilpailuasioista vastaava komissaari Margrethe Vestager perusteli lehdistötiedotteessa.

”Estonian Airin väkinäinen pitäminen markkinoilla ei olisi veronmaksajien rahan tarkoituksenmukaista käyttöä, ja olisi myös epäoikeudenmukaista kilpailijoiden suhteen, joiden on pärjättävä ilman vastaavaa tukea”, Vestager sanoi.

Viron valtion uusi kansallinen lentoyhtiö Nordic Aviation Group ilmoitti aloittavansa liikennöinnin sunnuntaina pääosin samoilla reiteillä, joilla Estonian Air lensi. Lennot Venäjälle katkeavat. Viron valtio rekisteröi yhtiön noin kuukausi sitten. Nordic Aviation Groupin johtaja Jaan Tamm tulee Tallinkin omistajayrityksestä Infortarista, joka on aiemmin ollut valmis sijoittamaan lentoyhtiöön.

Nordic Aviation Group toimii aluksi matkanjärjestäjänä, joka tilaa lennot sekä miehistön muilta yhtiöiltä.

”Euroopan unionin säännöt ovat hyvin ankarat, minkä vuoksi aloitamme täysin valkoiselta sivulta ja uuden miehistön kanssa”, johtokunnan jäsen Erik Sakkov sanoi yhtiön tiedotteen välityksellä.

Viron hallitus on nimennyt yhtiön tavoitteeksi, että se jatkaa lentoja samassa mittakaavassa kuin Estonian Air.

Estonian Airin konkurssi on kolaus Viron valtiolle, joka on viime vuosina antanut sille tekohengitystä monintavoin. Yhtiö toimi tappiollisena liki kymmenen vuoden ajan.

Lauantai on kielteiselle päätökselle paras ajankohta matkustajien kannalta, sillä pääosa Estonian Airin suorista lennoista on arkipäivisin.

Viron talous- ja liikenneministeri Kristen Michal ilmoitti aiemmin tällä viikolla, että valtio on valmis korvaamaan mahdolliset menetetyt lentoliput matkustajille.

Matkatoimisto Estravel kehoitti varaamaan lennon välilaskujen kautta muilta yhtiöiltä, kun eräs matkustaja yritti tällä viikolla varata Estonian Airin suoran lennon Kiovaan.

Myös latvialainen Air Baltic on valmistautunut pienemmän kilpailijansa poistumiseen kentältä. Se on ilmoittanut lisäävänsä suoria lentoja Tallinnasta.

Lauantai-iltapäivänä tai iltana Estonian Airilla olisi aikataulun mukaan suoria lentoja Tallinnan ja Tukholman, Tallinnan ja Moskovan, sekä Tallinnan ja Kööpenhaminan välillä. Estonian Air ei ole pariin vuoteen liikennöinyt Helsingin ja Tallinnan välillä.

Viron itsenäisyyden palautusvuonna 1991 perustetun Estonian Airin konkurssi on kolaus Viron valtiolle, joka on viime vuosina antanut sille tekohengitystä sitä monin tavoin.

Yhtiö on tuottanut tappiota liki kymmenen vuoden ajan. Tappiot lisääntyivät 2011–2012, jolloin suomalainen toimitusjohtaja Tero Taskila yritti pelastaa lentoyhtiötä reippaalla laajenemisella. Estonian Airin avasi yhteyksiä Trondheimiin, Joensuuhun ja muihin Pohjolan pikkukaupunkeihin.

Agressiivinen laajenemisyritys koitui kohtalokkaaksi Estonian Airille, Viron pääministeri Taavi Rõivas sai torstaina Vikerraadion haastattelussa.

EU:n komissio ilmoitti vuoden 2013 alussa ryhtyvänsä tutkimaan Estonian Airin Viron valtiolta saamien tukien vastaavuutta EU:n sääntöihin: 7,3 miljoonaa euroa vuonna 2009, seuraavana vuonna 19,9 miljoonaa euroa, ja vuosina 2011–2012 lisäksi 30 miljoonaa euroa.

Jos kaupallinen yritys ei olisi sijoittanut rahaa samoissa olosuhteissa, kyse on valtionavusta. Tällöin sen on noudatettava avoimuussääntöjä, jotka koskevat valtionapua vaikeuksissa olevalle lentoyhtiölle. Komission mukaan Viro ei tiedottanut kaikista tukipaketeista.

Europarlamentaarikko Urmas Paet kehotti perjantain iltauutisissa Viron valtiota valittamaan oikeuteen EU:n komission mahdollisesta kielteisestä päätöksestä. Oikeudenkäynnillä avattaisiin keskustelu, kuinka Viron kaltaisen syrjäisen ja vähäväkisen valtion lentoyhteydet muualle Eurooppaan ylipäätään ovat mahdolliset.

”Asiallista yhteyttä EU:n maantieteelliseltä reuna-alueelta muualle Eurooppaan ei ole mahdollista ylläpitää ilman rahallista tukea”, Paet sanoi.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat