Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Venäjä nuuskii nyt lännen tietoliikennettä – Krimillä liikennekaapelit vain tärveltiin

Ulkomaat
 
Ruotsin puolustusvoimat
Ruotsin puolustusvoimat julkaisi lokakuussa 2014 kuvan, jonka keskellä näkyy tuntematon esine Tukholman saariston vesillä.
Ruotsin puolustusvoimat julkaisi lokakuussa 2014 kuvan, jonka keskellä näkyy tuntematon esine Tukholman saariston vesillä. Kuva: Ruotsin puolustusvoimat

Venäjä kartoittaa nyt ympäristönsä tietoliikennettä entistä valppaammin. Muutama tapaus lähiajoilta kuvaa hyvin Venäjän tuntosarvien liikkeitä.

Syksyn aikana Venäjän satelliitteja on yllättäen ilmaantunut toisten tietoliikennesatelliittien lähistölle. Arvaamattomilla liikkeillään ne ovat herättäneet huolta muiden satelliittien turvallisuudesta, kertoi avaruusaiheisiin keskittynyt Spacenews-sivusto lokakuussa.

Yhdysvallat on puolestaan ollut huolissaan siitä, että Venäjän sukellusveneet ja vakoilualukset asioivat yhä ahkerammin merenpohjassa kulkevien kaapelien lähellä Pohjanmerellä. Asiasta kertoi New York Times.

Kolmannessa esimerkissä tuhannet Puolan armeijan henkilökuntaan kuuluvat ovat saaneet ”tyhjän” puhelun venäläisen operaattorin numeroista, uutisoi brittilehti Telegraph.

”Näin ihmisiä saadaan kartoitettua teollisessa mittakaavassa”, sanoo brittiläisen ajatushautomo Chatham Housen asiantuntija Keir Giles. Hän on erikoistunut Venäjän ja Euraasian seuraamiseen.

”Puolan tapauksessa nuo ihmiset voisivat myöhemmin saada yhtä aikaa vaikka viestin, että kutsu kertausharjoitukseen on väärä. Näin voitaisiin hidastaa joukkojen mobilisointia samaan aikaan kun hyökkäys tapahtuisi.”

Giles vieraili perjantaina Helsingissä Aleksanteri-insituutin järjestämässä hybridisotaa käsittelevässä seminaarissa. Seminaari on osa vuoden mittaista tutkimushanketta, jonka rahoittaa Suomen valtioneuvosto.

Myös Ukrainan vallankumouksen käynnistäneen Maidan-aukion mielenosoittajat saivat häiritseviä tekstiviestejä, joissa heidät kerrottiin rekisteröidyn massahäirintään osallistuviksi. Ukrainan mobiilioperaattorit esittivät tuolloin arvion, että Maidan-aukion mielenosoittajien numerot on kerätty niin sanotun valetukiaseman avulla.

Lokakuussa Ruotsin puolustusvoimien viestintäjohtaja Jesper Tengroth korosti, että Ruotsin ”sukellusvenejahti” vuosi sitten oli tiedusteluoperaatio. Se käynnistyi, kun maan aluevesillä havaittiin Venäjän armeijan radioliikennettä. Suomessa keväällä tehdystä havainnosta on kerrottu vain, että kyseessä ei ollut sukellusvene.

HS:n haastattelemat kolme tiedustelulähdettä pitävät mahdollisena, että ”sukellusvenejahtien” aikana ei jahdattu venettä, vaan etäohjattavaa vedenalaista laitetta. Esimerkiksi Yhdysvallat on kehitellyt vastaavia merimiinojen raivaamiseen.

Jos tällainen vekotin olisi havaittu Itämerellä, sen tarkoituksena on saattanut olla tietoliikennekaapeleihin tai niiden paikkoihin tutustuminen. Yhtä lailla mahdollista on, että laite on ollut Venäjän omaisuutta.

Kaapelien vakoilu on vanha temppu: CIA teki saman Neuvostoliitolle jo vuonna 1971. Operaatio Ivy Bells paljastui vasta vuonna 1981, kun velkainen signaalitiedustelu NSA:n työntekijä möi tietonsa Neuvostoliitolle.

Nykyään Venäjän yleisesikunnan alaisuudessa toimii alajaosto tai -yksikkö, joka on erikoistunut vedenalaisten operaatioiden suunnitteluun. HS:n saamien tietojen mukaan yksiköiden toimenkuvat eivät ole Venäjällä julkista tietoa. Samaan tulokseen on päätynyt Puolan suurin uutiskanava TVN24, joka toteaa että Venäjän vedenalaista toimintaa ympäröi ”salaisuuksien verho”.

”Venäjä varautuu johonkin, emme vain tiedä tarkalleen mihin”, sanoo Keir Giles. ”On ilmeistä, että he ovat kiinnostuneet tietoliikenneinfrastruktuuristamme.”

Giles ottaa yhdeksi esimerkiksi Krimin valtauksen talvella 2014. Se oli helppoa, sillä Krim oli valmiiksi selkeärajainen alue, näppärä niemimaa, jolla toimi vain pari verkko-operaattoria. Niiden haltuunottoon ei tarvittu mitään ihmeellisiä kyberkykyjä. Riitti, kun oikeat kaapelit tärveltiin. Näin onnistuttiin katkaisemaan Ukrainan viranomaisviestintä Krimin niemimaan ja Ukrainan välillä. Asiasta kertoi ukrainalainen operaattori Datagroup heti Venäjän valtausoperaation aikana.

Heinäkuussa 2014 Krimin tietoliikenne siirrettiin kulkemaan Ukrainan sijasta Venäjän kautta. Asian havaitsi tuolloin maailman verkkoliikennettä tarkkaileva Renesys.

Venäjän lisääntyneen aktiivisuuden perustelut löytyvät Venäjän valtion opinkappaleesta nimeltä informaatioturvallisuusdoktriini. Se on eräänlainen peruskirja tiedon suojaamiselle ja hallinnalle, mutta huomattavasti laajempi ja edistyneempi kuin vaikkapa Suomen kyberturvallisuusstrategia vuodelta 2013.

Venäjän ensimmäinen informaatiodoktriini astui voimaan jo vuonna 2000, siis lähes 16 vuotta sitten. Uuden version on määrä astua voimaan ensi vuoden alussa. Molemmissa versioissa sanotaan, että Venäjän valtiolle haitallinen informaatio on uhka Venäjän valtion turvallisuudelle.

Haitallisen informaation saamaa ilmatilaa voi häiritä esimerkiksi hämärtämällä kokonaiskuvaa. Siitä seuraa, että on entistä vaikeampaa hahmottaa, mikä on tärkeää ja mikä on totta.

Torstaina EU:n strategisen viestinnän hanke avasi Twitter-tilin, jossa se pyrkii ampumaan alas Venäjän levittämää väärää tietoa. Suomi taas kouluttaa ensi vuoden aikana noin sata virkamiestä tunnistamaan informaatiosotaa.

”Tällä hetkellä emme tiedä, millainen Venäjän seuraava suuri siirto on”, Giles sanoo.

”On ilmeistä, että jos EU, Nato tai mikä hyvänsä valtio yrittää varautua Venäjän menetelmiin, se opiskelee jo edellistä sotaa ja tulee taas yllätetyksi.”

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat