Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Sulkeutunut Myanmar yrittää hypätä 25 vuoden takaa nykypäivään – buddhalaisella munkilla voi nähdä älypuhelimen

Ulkomaat
 
Kansa ei vielä näe kasvun hedelmiä
Kansa ei vielä näe kasvun hedelmiä
Myanmarissa talous kasvaa runsaan kahdeksan prosentin vauhtia, kun sotilasjuntta on luovuttanut osan vallastaan ja ulkomaat ovat purkaneet talouspakotteitaan. Monelle tavalliselle yangonilaiselle kasvu ei kuitenkaan näy kuin vuokrien kohoamisena ja liikenneruuhkina. Toimittaja: Mikko Paakkanen HS. Kuvaus ja editointi: Nicola Longobardi.
Fakta

Myanmarin vaalit

 Tänään sunnuntaina Myanmarissa pidetään ensimmäiset yleiset vaalit 25 vuoteen.

 Vaaleilla valitaan parlamentti ja alueparlamentit. Presidentin valitsee nyt valittava parlamentti.

 Vaaleissa on mukana yli 90 puoluetta, mutta varsinainen kisa käydään oppositiopuolue NLD:n ja armeijan tukeman USDP:n välillä.

 Jotta valta vaihtuisi, NLD:n on saatava yli 75 prosenttia jaossa olevista parlamenttipaikoista, koska 25 prosenttia paikoista kuuluu automaattisesti armeijalle.

Yangon

Kun suljettu sotilasdiktatuuri avautuu ja pääsee eroon talouspakotteista, arki muuttuu.

Myanmarin eli entisen Burman suurimman kaupungin Yangonin keskustassa alkaa olla hankala liikkua. Suuressa U Htang Bo -liikenneympyrässä tuhrautuu arkiaamuna autolla ainakin viisi minuuttia.

Ruuhkat johtuvat siitä, että keskiluokalla on varaa ostaa yhä enemmän autoja. Sotilashallinnon lievenemisen jälkeinen talouskasvu on tuonut osalle kansasta vaurautta.

Autoissa on ratti oikealla puolella, vaikka liikenne on oikeanpuoleinen. Myanmarin autoista lähes kaikki on tuotu käytettyinä Japanista, jossa ajetaan vasenta kaistaa.

Varsinainen vallankumous on kuitenkin tapahtunut tietoliikenteessä. Noin vuoden ajan muillakin kuin eliitillä on ollut varaa hankkia matkapuhelin. Myanmarissa voi nykyisin nähdä vaikkapa buddhalaisen munkin hypistelemässä älypuhelintaan.

Sillä pääsee esimerkiksi Facebookiin, koska hallitus ei ole estänyt pääsyä suosittuihin ulkomaisiin nettipalveluihin, kuten diktatuureissa on tapana.

”Kun perustin yrityksen kolme ja puoli vuotta sitten, sim-kortti maksoi 500 000 kyatia”, kertoo matkapuhelimia myyvä Soe Naung Win kauppansa takahuoneessa Yangonin San Chaungin kaupunginosassa.

Länsimaisin silmin kaupan ympäristö näyttää köyhältä. Parin korttelin päässä koirat tonkivat haisevia jätekasoja, ja romahduspisteessä oleva kerrostalo kasvaa vihreää sammalta. Yangoonissa tämä on kuitenkin melko keskiluokkaista asuinaluetta.

Kännykkäliittymän muutaman vuoden takainen hinta, puoli miljoonaa paikallista valuuttayksikköä, oli sen aikaisen epävirallisen valuuttakurssin mukaan yli 600 euroa. Köyhässä maassa rahasumma on tavalliselle ihmiselle valtavan suuri.

Ainoa operaattori, valtion posti- ja telelaitos MPT tahkosi monopolin turvin rahaa Myanmaria hallinneelle sotilasjuntalle. Kun sotilashallinto puki päälleen siviilivaatteet vuonna 2011 ja aloitti vähittäiset uudistukset, Myanmariin on kuitenkin alkanut tullta ulkomaisia investointeja.

Kännykkäverkkoihin investoivat norjalainen Telenor ja qatarilainen Ooredoo. Kun niiden liittymät tulivat markkinoille noin vuosi sitten, hinnat romahtivat. Nyt kännykkään saa sim-kortin kioskista 1 500 kyatilla eli runsaalla eurolla, ja kännykkäkauppojen tiskeillä riittää asiakkaita.

Myanmarilaisten arjen muutamassa vuodessa tapahtunut muutos on melkein sama kuin jos Suomessa olisi hypätty 1990-luvun alusta suoraan 2010-luvulle.

Hyppäystä 25 vuoden takaa yritetään tänään sunnuntaina myös demokratian suhteen. Myanmarissa järjestetään ensimmäiset yleiset vaalit sitten vuoden 1990.

Jos vaalit sujuvat rauhallisesti ja Myanmarin demokratiakehitys etenee, alkaneella talouskasvulla on mahdollisuus jatkua.

Talouspakotteet ja huono hallinto ovat pitäneet talouskasvun Myanmarin rajojen ulkopuolella.

Jämähtäneestä diktatuurista lähtivät yritteliäimmät vierastyöläisiksi naapurimaihin. Esimerkiksi Thaimaan rantakohteissa käyviä turisteja palvelemassa on paljon myanmarilaisia.

Orastava talouskasvu on kuitenkin saanut etujoukot uskomaan myös kotimaan mahdollisuuksiin. Myanmarissa asuu ihmisiä lähes kymmenen kertaa niin paljon kuin Suomessa, joten asiakkaita riittää, kunhan talouskasvu ensin tuo heille rahaa.

Tähän saumaan haluaa iskeä paluumuuttaja Amara, 31, joka oli vuosia töissä Singaporessa. Hän käyttää vain yhtä nimeä, mikä on Myanmarissa melko yleistä.

Viime maaliskuussa Amara perusti ystävänsä Khim Thandar Aungin, 30, kanssa kahvilan kotikaupunkiinsa Yangoniin.

”Joudumme sinnittelemään”, Amara sanoo. ” Emme menetä rahaa, mutta kahvilan tuotto ei ole yltänyt tavoitteeseemme.”

Se ei ole kuitenkaan syy alentaa tavoitteita. Amara ja Thandar Aung aikovat tehdä kahvilakonseptistaan ketjun. Se on syytä tehdä jo ennen kuin suurilla ihmisjoukoilla on varaa käydä kahviloissa, koska muuten joku muu vie markkinat.

”Ensi vuonna perustamme toisen toimipisteen, vaikka tämä menestyisi huonosti. Se kuuluu strategiaamme”, Amara sanoo. ”Kysyntä on kasvussa. Ihmiset käyttävät enemmän rahaa.”

Talouskasvun suurimmat hyötyjät ovat kuitenkin ainakin toistaiseksi muita kuin tavallista kansaa. Sisustusompelija Ma Nilar, 53, ei näe Myanmarin avautumisen tuoneen muutosta ainakaan parempaan suuntaan.

”Talouskasvu kuuluu vain hallitukselle ja rikkaille liikemiehille. Ei se ulotu meidän kaltaisiimme ihmisiin.”

”Ruoan hinta ja vuokra nousevat koko ajan”, Ma Nilar sanoo. ”On liikenneruuhkia, koska autoja on liikaa. On myös matkapuhelimia. Siinä kaikki.”

Korjaus faktalaatikkoon kello 14.49: Vallan vaihtumiseksi oppositiopuolue NLD:n on saatava kaksi kolmasosaa äänistä, ei 75 prosenttia.

Nicola Longobardi
Viime maaliskuussa Amara, 31, perusti ystävänsä kanssa kahvilan kotikaupunkiinsa Yangoniin.
Viime maaliskuussa Amara, 31, perusti ystävänsä kanssa kahvilan kotikaupunkiinsa Yangoniin.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat