Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Britit säästävät diplomatiasta ja käpertyvät sisäänpäin

Ulkomaat
 
Darren Staples / Reuters
Britannian ulkoministeri Philip Hammond oli avaamassa uudelleen lähestöä Teheranissa Iranissa 2015.
Britannian ulkoministeri Philip Hammond oli avaamassa uudelleen lähestöä Teheranissa Iranissa 2015. Kuva: Darren Staples / Reuters

Lontoo. Suomessa ulkoministeriö säästää ja käskee suurlähetystöjä perumaan itsenäisyyspäivän juhlallisuudet. Moni älähti määräyksestä, koska pelkää sen heikentävän Suomen näkyvyyttä. Säästetäänkö väärässä paikassa?

Suomi ei ole kuitenkaan ainoa maa, jossa diplomatiaan iskevät säästöt huolestuttavat.

Britanniassa julkistettiin keskiviikkona parinkymmenen ulko-, turvallisuus- ja puolustuspolitiikan asiantuntijan raportti, jossa patistettiin brittihallitusta panostamaan entistä enemmän diplomatiaan.

Jos leikkauslinja jatkuu, Britanniaa uhkaa – jo ennestäänkin huvenneen – kansainvälisen vaikutusvallan kutistuminen edelleen. Sisäänpäin käpristyminen ei kuulemma auta nyt, kun maailma on entistä epävakaampi.

Asiantuntijoiden mielestä Britannian pitäisi käyttää diplomaattisiin ponnisteluihin ulkoministeriön ja muiden kanavien kautta ainakin 0,2 prosenttia bruttokansantuotteesta.

Nyt ulkoministeriön budjetti on noin 1,3 miljardia puntaa vuodessa. Se on noin 0,08 prosenttia bruttokansantuotteesta. Kun pakolliset menot maksetaan päältä, jää perusdiplomatiaan noin 700 miljoonaa puntaa eli 980 miljoonaa euroa vuodessa.

Konservatiivihallitus painottaa usein ylpeänä, kuinka hyvin Britannia täyttää kansainväliset velvoitteensa.

Puolustusmenoihin Britannia käyttääkin Naton suosittelemat kaksi prosenttia bruttokansantuotteesta. Tämä on peräti 38 miljardia puntaa eli 53 miljardia euroa.

Kehitysapuunkin menee 0,7 bruttokansantulosta, mihin vain harvat maat yltävät. Punnissa tämä on 13 miljardia puntaa eli noin 18 miljardia euroa.

Ulkoministeriön rahoitus on ollut laskusuunnassa. Raportin mukaan reaalirahoitus on vähentynyt 16 prosenttia edellisen hallituskauden aikana.

Henkeä kohti laskien Britanniaa enemmän diplomatiaan käyttävät rahaa kaikki tärkeä läntiset liittolaiset kuten Yhdysvallat, Saksa, Ranska, Australia, Kanada ja Uusi-Seelanti.

Saksa sijoittaa diplomatiaan puolet enemmän kuin Britannia, ja lähetystöverkkoaan karsinut Ranskakin neljänneksen enemmän.

Kehittyvien maiden kuten Kiinan, Brasilian, Turkin ja Venäjän panostukset diplomatiaan ovat brittiasiantuntijoiden mukaan selvässä kasvussa.

Suurlähetystöjä ja konsulaatteja Britannialla on yhä 168 maassa. Ne hoitavat kahdenvälisiä suhteita, EU- ja YK- ja kansainyhteisön alaan kuuluvaa yhteistyötä sekä konsulaattipalveluja.

Viennin edistäminen ja kansainvälisten sijoitusten haaliminen on tärkeä tavoite perinteisen diplomatian ohella.

Chatham House -ajatuspajassa julkaistu raportti edeltää brittihallituksen strategista turvallisuus- ja puolustuspolitiikan selontekoa, jonka on määrä valmistua myöhemmin marraskuussa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat