Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Egyptissä venäläiskoneen pudottajaksi epäilty järjestö syntyi arabikevään sekasorrosta

Jos Siinain provinssi -järjestö todella pudotti venäläiskoneen, se kielii Isisin strategian muutoksesta.

Ulkomaat
 
Asmaa Waguih / Reuters
Egyptiläissotilaat tutkivat ajoneuvoja tarkastuspisteellä Siinaissa.
Egyptiläissotilaat tutkivat ajoneuvoja tarkastuspisteellä Siinaissa. Kuva: Asmaa Waguih / Reuters

Venäläisen matkustajakoneen pudottajaksi ilmoittautunut Siinain provinssi -järjestö sai alkunsa arabikevään kansannousujen sekasorrosta 2011.

Tuolloin Egyptin turvallisuusjoukot poistuivat Siinain niemimaan pohjoisosista – maakunnasta, joka oli pitkään ollut yksi Egyptin epävakaimmista ja vähiten kehittyneimmistä alueista.

Pohjois-Siinain epävakaus liittyy alueen geopoliittiseen merkitykseen. Egyptin ja Israelin välinen raja sijaitsee Siinailla. Myös äärijärjestö Hamasin hallitsema Gaza kiinnittyy etelärajastaan Siinain niemimaahan.

Etelä-Siinain turistikohteet ovat asia erikseen. Niemimaan eteläosat ovat olleet pitkään vakaata, turismin vaurastuttamaa seutua.

Siinai on ollut vuosikymmenien ajan arabien ja Israelin välisen konfliktin tärkeä näyttämö. Israel miehitti Siinain 1967 sodassa, mutta palautti sen Egyptille 1979 rauhansopimuksen jälkeen.

Pääosa Siinain asukkaista on beduiineja. He kokevat Egyptin keskushallinnon syrjivän heitä ja jättäneen alueen kehittämisen heitteille. Laiminlyöntien johdosta monet Pohjois-Siinain asukkaat ovat etsineet toimeentuloa aseiden salakuljetuksesta Gazaan sekä huume- ja ihmiskaupasta rajan yli Israeliin.

Arabikeväästä käynnistynyt sekasorto oli onnenpotku Siinain rikollisille piireille. Egyptin turvallisuusjoukkojen vetäydyttyä syrjäiselle alueelle alkoi kerääntyä jihadisteja, joista osa oli paennut Egyptin vankiloista ja osa saapunut muualta arabimaista.

Jihadistipiireihin liittyi myös paikallisten beduiiniheimojen nuoria, joista osa oli erotettu yhteisöistään rikos- ja huumekytkösten johdosta.

Samaan aikaan Libyassa kaatui diktaattori Muammar Gaddafin hallinto. Gaddafin asevarastoista virtasi aseita Siinaille. Niistä osa eteni Gazaan, kun taas osa päätyi Siinain jihadistiryhmille, jotka toimivat yhteistyössä Gazassa toimivien jihdistijärjestöjen kuten Islamilaisen jihadin kanssa.

Jo 2011 Siinain jihadistiryhmät tekivät aseellisia iskuja poliiseja ja armeijan joukkoja vastaan. 2012 jihadistit jopa piirittivät Israelin ja Egyptin välistä rauhansopimusta valvovan kansainvälisen tarkkailuoperaation MFO:n tukikohtaa Siinailla. Jihadistit tekivät myös raketti-iskuja rajan yli Israelin puolelle.

Kesällä 2012 ryhmien väkivalta Pohjois-Siinailla lisääntyi. Vasta valittu islamistipresidentti Mohammed Mursi aloitti sotaoperaation heitä vastaan.

Siinain jihadistien terrori-iskut Egyptin turvallisuusjoukkoja vastaan lisääntyivät merkittävästi sen jälkeen kun Mursi syrjäytettiin kesällä 2013.

Tuolloin ryhmä toimi nimellä Ansar Beit al-Maqdis (Jerusalemin kannattajat). Vuosi sitten marraskuussa se muutti nimensä Siinain provinssiksi. Samalla se ilmoitti liittoutuneensa Syyriassa ja Irakissa ”kalifaatin” perustaneen Isisin kanssa.

Järjestön tavoite on muuttaa Siinain niemimaa islamilaiseksi valtioksi ja osaksi Isisin kaavailemaa laajempaa ”islamilaista kalifaattia”.

Myös Israel on huolissaan Isisiin kytköksissä olevan järjestön levittäytymisestä sen rajoille. Siinain provinssin riveissä uskotaan olevan noin 1 000–1 500 taistelijaa.

Kesästä 2015 alkaen Siinain provinssi on tehnyt rajuja iskuja Egyptin armeijan joukkoja vastaan lähinnä Siinain alueella. Egyptin hallinto on luonnehtinut yhteenottoja järjestön kanssa ”sotatilaksi” ja käytännössä eristänyt Pohjois-Siinain muusta Egyptistä.

Siinain provinssi on silti osoittanut kykenevänsä toimimaan myös niemimaan ulkopuolella. Elokuussa ryhmä sieppasi Kairon lähellä kroatialaisen insinöörin Tomislav Salopekin, joka työskenteli ranskalaisessa öljy-yhtiössä Egyptissä. Ryhmä julkaisi verkossa kuvan Salopekistä, jonka kaula oli katkaistu.

Tämä oli ensimmäinen kerta, kun järjestö iski siviilejä vastaan.

Jos Siinain provinssi on venäläisen matkustajakoneen pudottamisen takana, se voi kertoa Isisin ja sen sisarjärjestöjen strategian muutoksesta: Isis ei enää keskity pelkästään valtaamiensa alueiden vahvistamiseen ja laajentamiseen, vaan se voi pyrkiä ulottamaan terrorin myös siviileihin.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat