Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kiinojen herrat eivät muuttaneet mitään

Ulkomaat
 
Mikko Paakkanen Helsingin Sanomat
Kirjoittaja on Pekingin-kirjeenvaihtaja.

Kiinan ja Taiwanin johtajat olivat kuin parhaat kaverit, kun he tapasivat lauantaina. Kumpikin hymyili, ja kädenpuristus oli pitkä.

Kiinan presidentin Xi Jinpingin ja Taiwanin presidentin Ma Ying-jeoun kohtaamista kasvokkain Singaporessa voi sanoa historialliseksi, koska se oli ensimmäinen Kiinan ja Taiwanin presidenttien tapaaminen sitten sisällissodan.

He edustavat kahta Kiinaa, jotka erosivat, kun Kuomintang-puolueen johto pakeni Taiwaniin vuonna 1949 hävittyään sisällissodan kommunisteille. Taiwan on viralliselta nimeltään Kiinan tasavalta, mutta Manner-Kiinan eli Kiinan kansantasavallan mielestä se on vain kapinallinen Kiinan maakunta.

Suhteiden arkaluontoisuutta kuvastaa se, että Xi ja Ma halusivat puhutella toisiaan nimillä herra Xi ja herra Ma, välttäen sanaa presidentti, joka viittaa valtionpäämieheen. Itse tapaamisesta Kiinan lehdistö käytti kiertoilmausta Taiwanin salmen kahden puolen johtajien tapaaminen.

Historiallisuudestaan huolimatta tapaaminen oli kuitenkin vain symbolinen. Merkittäviä sopimuksia tai julkilausumia siitä ei edes odotettu.

Lehdistölle Ma sanoi, että Xi tuntui vanhalta ystävältä, ja Xi toisti kannan, että Taiwanin pitäisi yhdistyä Kiinaan.

Vaikka Xi ja Ma nyt ovat ystäviä, tapaaminen ei tuo muutosta Manner-Kiinan ja Taiwanin suhteisiin kuin korkeintaan pariksi kuukaudeksi.

Kun Taiwanissa pidetään 16. tammikuuta vaalit, se merkitsee mitä ilmeisimmin lähtöpasseja vallasta sekä Malle että hänen puolueelleen Kuomintangille. Mielipidekyselyjen mukaan Taiwanin seuraavaksi presidentiksi nousee oppositiopuolue DPP:tä edustava Tsai Ing-wen.

Tällä on suuri merkitys, koska Manner-Kiinan kommunistijohto tulee huomattavasti paremmin toimeen Kuomintangin kuin DPP:n kanssa. Man noustua presidentiksi vuonna 2008 Taiwanin ja Kiinan yhteistyö esimerkiksi taloudessa ja matkailussa on lisääntynyt huomattavasti.

Kehitys ei jatkune, kun DPP nousee valtaan. Manner-Kiina suhtautuu epäillen puolueeseen, jonka kannattajista moni olisi taipuvainen julistamaan Taiwanin muodollisesti itsenäiseksi. Sitä Kiina on valmis vastustamaan jopa asein. Tuleva presidentti Tsai on tosin antanut ymmärtää, ettei hän aja itsenäistymistä.

Xin ja Man tapaaminen ei muuta käytännössä mitään. Kiinan ja Taiwanin suhde on ollut pohjimmiltaan sama vuosikymmenien ajan, eikä peruskuvio ole muuttumassa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat