Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Venäjä nuuskii nyt lännen tietoliikennettä

EU puolustautuu Venäjän disinformaatiolta Twitterissä, Suomi kouluttaa lisää virkamiehiä. Riittääkö se?

Ulkomaat
 

Venäjä kartoittaa nyt ympäristönsä tietoliikennettä entistä valppaammin. Muutama tapaus lähiajoilta kuvaa hyvin Venäjän tuntosarvien liikkeitä.

Syksyn aikana Venäjän satelliitteja on yllättäen ilmaantunut toisten tietoliikennesatelliittien lähistölle. Arvaamattomilla liikkeillään ne ovat herättäneet huolta muiden satelliittien turvallisuudesta, kertoi avaruusaiheisiin keskittynyt Spacenews-sivusto lokakuussa.

Yhdysvallat on puolestaan ollut huolissaan siitä, että Venäjän sukellusveneet ja vakoilualukset asioivat yhä ahkerammin merenpohjassa kulkevien kaapelien lähellä Pohjanmerellä. Asiasta kertoi New York Times.

Kolmannessa esimerkissä tuhannet Puolan armeijan henkilökuntaan kuuluvat ovat saaneet ”tyhjän” puhelun venäläisen operaattorin numeroista, uutisoi brittilehti Telegraph.

”Näin ihmisiä saadaan kartoitettua teollisessa mittakaavassa”, sanoo brittiläisen ajatushautomo Chatham Housen asiantuntija Keir Giles. Hän on erikoistunut Venäjän ja Euraasian seuraamiseen.

”Puolan tapauksessa nuo ihmiset voisivat myöhemmin saada yhtä aikaa vaikka viestin, että kutsu kertausharjoitukseen on väärä. Näin voitaisiin hidastaa joukkojen mobilisointia samaan aikaan kun hyökkäys tapahtuisi.”

Giles vieraili perjantaina Helsingissä Aleksanteri-insituutin järjestämässä hybridisotaa käsittelevässä seminaarissa. Seminaari on osa vuoden mittaista tutkimushanketta, jonka rahoittaa Suomen valtioneuvosto.

Lokakuussa Ruotsin puolustusvoimien viestintäjohtaja Jesper Tengroth korosti, että Ruotsin ”sukellusvenejahti” vuosi sitten oli tiedusteluoperaatio. Se käynnistyi, kun maan aluevesillä havaittiin Venäjän armeijan radioliikennettä. Suomessa keväällä tehdystä havainnosta on kerrottu vain, että kyseessä ei ollut sukellusvene.

HS:n haastattelemat kolme tiedustelulähdettä pitävät mahdollisena, että ”sukellusvenejahtien” aikana ei jahdattu venettä, vaan etäohjattavaa vedenalaista laitetta. Esimerkiksi Yhdysvallat on kehitellyt vastaavia merimiinojen raivaamiseen.

Jos tällainen vekotin olisi havaittu Itämerellä, sen tarkoituksena on saattanut olla tietoliikennekaapeleihin tai niiden paikkoihin tutustuminen. Yhtä lailla mahdollista on, että laite on ollut Venäjän omaisuutta.

Kaapelien vakoilu on vanha temppu: CIA teki saman Neuvostoliitolle jo vuonna 1971. Operaatio Ivy Bells paljastui 1981. Nykyään Venäjän yleisesikunnan alaisuudessa toimii alajaosto tai -yksikkö, joka on erikoistunut vedenalaisten operaatioiden suunnitteluun.

”Venäjä varautuu johonkin, emme vain tiedä tarkalleen mihin”, sanoo Keir Giles. ”On ilmeistä, että he ovat kiinnostuneet tietoliikenneinfrastruktuuristamme.”

Venäjän lisääntyneen aktiivisuuden perustelut löytyvät Venäjän valtion opinkappaleesta nimeltä informaatioturvallisuusdoktriini. Se on eräänlainen peruskirja tiedon suojaamiselle ja hallinnalle, mutta huomattavasti laajempi ja edistyneempi kuin vaikkapa Suomen kyberturvallisuusstrategia vuodelta 2013.

Venäjän ensimmäinen informaatiodoktriini astui voimaan jo vuonna 2000, siis lähes 16 vuotta sitten. Uuden version on määrä astua voimaan ensi vuoden alussa. Molemmissa versioissa sanotaan, että Venäjän valtiolle haitallinen informaatio on uhka Venäjän valtion turvallisuudelle.

Torstaina EU:n strategisen viestinnän hanke avasi Twitter-tilin, jossa se pyrkii ampumaan alas Venäjän levittämää väärää tietoa. Suomi taas kouluttaa ensi vuoden aikana noin sata virkamiestä tunnistamaan informaatiosotaa.

”Tällä hetkellä emme tiedä, millainen Venäjän seuraava suuri siirto on”, Giles sanoo.

”On ilmeistä, että jos EU, Nato tai mikä hyvänsä valtio yrittää varautua Venäjän menetelmiin, se opiskelee jo edellistä sotaa ja tulee taas yllätetyksi.”

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat