Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Egyptin tutkintakomitean jäsen Reutersille: Siinain lentoturma johtui lähes varmasti pommista

Ulkomaat
 
Näin Siinaille pudonnut matkustajalento eteni
Näin Siinaille pudonnut matkustajalento eteni
Venäjälle matkalla ollut matkustajalentokone putosi Egyptin Siinailla. Sen kyydissä oli 217 matkustajaa ja 7 miehistön jäsentä. Grafiikka: Uolevi Holmberg, musiikki: "Lost Time" Kevin MacLeod (incompetech.com).

Egyptin Siinailla lokakuun lopussa sattuneen venäläisen matkustajankoneen räjähtämisen syy on lähes varmasti pommi, kertoo uutistoimisto Reuters. Uutistoimisto on saanut tietonsa Egyptin perustaman onnettomuustutkintakomitean jäseneltä. Jäsenen mukaan tutkintaryhmä on ”90-prosenttisen varma” siitä, että koneen ohjaamon nauhoitteessa viimeisen sekunnin aikana kuuluva ääni on pommin aiheuttama räjähdys.

Sharm el-Sheikhin kentältä Pietariin lähtenyt lento KGL9268 putosi Siinain niemimaalle. Kaikki koneessa olleet 224 ihmistä kuolivat.

Reutersin kysymykseen siitä, miksi varmuus ei ole sataprosenttinen, nimettömänä esiintynyt tutkintaryhmän jäsen totesi, ettei voi keskustella asiasta nyt.

Ranskalaisviestimet kertoivat jo perjantaina, että matkustajakoneen mustien laatikoiden viittaavat pommiin. Egyptin siviili-ilmailusta vastaavan ministeri sanoi lauantaina, että koneen ohjaamonauhoite tosiaan päättyy meluun.

Egyptin suositun lomakohteen Sharm el-Sheikhin lentokentän turvaturvatoimet eivät ole juuri mistään kotoisin, kirjoittaa brittilehti Independent. Egyptin viranomaiset ovat ryhtyneet seulomaan kentän turvakameratallenteita.

Independentille puhuneen nimettömän lähteen mukaan kentän maapalveluiden huoneisiin asennettuja turvakameroiden tarkkailua on laiminlyöty ihan rutiininomaisesti. Maapalvelut vastaavat koneiden lastaamisesta ja purkamisesta myös matkustajien matkatavaroiden osalta.

”Rehellisesti sanottuna, Sharm el-Sheikhin kentällä useat turvakamerat ovat kokonaan rikki”, lähde sanoi Independentille.

Aiemmin brittilehti Telegraph kertoi, että myös kentän henkilökunnan turvatarkastukset on suoritettu vähän sinne päin, jos ollenkaan. Telegraphin saamien tietojen mukaan tarkemmin määrittelemättömät Britannian tiedustelulähteillä on näyttöjä siitä, että terroristijärjestö Isiksen jäsenet ovat riemuinneet koneen putoamisesta.

Egyptin ulkoministeri Sameh Shoukry on esittänyt ärtymyksensä siitä, että koneturman tutkintaan liittyvä tiedustelutieto ei ole löytänyt tietään Kairon viranomaisille. Sen sijaan Yhdysvaltojen liitovaltion poliisi FBI on viikonlopun aikana vastannut myöntävästi Venäjän turvallisuusviranomaisen FSB:n pyyntöön avustaa lentoturman tutkinnassa.

New York Timesin mukaan FBI avustaa FSB:ta koneen rikosteknisessä tutkinnassa. Tämä tarkoittaa käytännössä hyvin tarkkaa koneen jäänteiden tutkimista.

Venäjä on sunnuntain mennessä kotiuttanut noin 11 000 matkailijaa Egyptistä. Lauantaina Egyptissä oli vielä on 80 000 venäläistä matkailijaa, jotka odottivat kotiinpääsyä Venäjän keskeytettyä lentoliikenteen Egyptiin. Uutistoimisto AFP:lle puhuneen Venäjän varapääministeri Arkadi Dvorkovitšin mukaan valtio lähettää Egyptiin kotiinkuljetuksia varten 44 matkustajakonetta.

Myös Britannia pyrkii kotiuttamaan kansalaisensa kymmenen päivän sisällä Sharm el-Sheikhistä, jossa on arviolta 20 000 brittituristia.

Tuhannet turistit jumissa Sharm-el-Sheikissä
Tuhannet turistit jumissa Sharm-el-Sheikissä
Noin 80 000 venäläistä turistia on jumissa Egyptissä Venäjän keskeytettyä lennot tuhoisan lentoturman jälkeen. Kuva Reuters
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat