Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Intian pääministerille roima tappio tärkeissä vaaleissa

Ulkomaat
 
DANISH ISMAIL / REUTERS
Intian pääministeri Narendra Modi puhui lauantaina Srinagarissa Jammu ja Kashmirin osavaltiossa.
Intian pääministeri Narendra Modi puhui lauantaina Srinagarissa Jammu ja Kashmirin osavaltiossa. Kuva: DANISH ISMAIL / REUTERS

Intian pääministerin Narendra Modin puolue hävisi murskalukemin tärkeät osavaltiovaalit Biharissa. Bihar on Intian tiheimmin asuttu ja kolmanneksi runsasväkisin osavaltio, jossa elää yli sata miljoonaa ihmistä Suomen Lapin kokoisella alueella.

Tulos on merkittävä, koska se vaikeuttaa Modin ajamien tärkeiden talousuudistusten hyväksymistä. Modi nousi valtaan viime vuonna nimenomaan lupauksella johtaa Intia talouskasvun tielle.

Artikkeliin liittyvät

Intian parlamentin ylähuoneen paikat jaetaan osavaltioiden vaalitulosten pohjalta. Modin hindunationalistinen Bharatiya Janata -puolue (BJP) on ylähuoneessa vähemmistössä. Viime vuonna parlamentin alahuoneen vaaleissa murskatappion kärsinyt kongressipuolue (INC) pystyy siksi yhä torppaamaan Modin ajamat lakimuutokset kuten suuren verotusuudistuksen.

Jotta tilanne muuttuisi, Modin pitäisi voittaa lähivuosina suurin osa osavaltiovaaleista. Tappio Biharissa kirvelee, koska suurilla osavaltioilla on luonnollisesti pieniä suurempi painoarvo.

Modi oli vieläpä itse korostanut vaikutelmaa, että Biharissa äänestettiin hänen suosiostaan. Pääministeri kampanjoi ahkerasti paikan päällä, vaikka yleensä osavaltiovaaleissa päähuomion saavat paikalliset poliitikot.

Kun ääntenlasku oli kesken sunnuntaina alkuiltapäivästä Suomen aikaa, Biharin pääministerin Nitish Kumarin johtama kahden suuren paikallispuolueen ja kongressipuolueen liittouma oli saamassa 181 paikkaa, BJP:n johtama liittouma vain 56.

Modi tunnusti tappionsa onnittelemalla Kumaria.

”Viesti on selvä. Modin taika on hiipunut, ja me olemme voittaneet kamppailun selvästi”, johtavan liittouman edustaja Sanjay Singh sanoi uutistoimisto Reutersin mukaan.

”Tämä osoittaa selvästi, että Modin suosion huippu voi olla jo nähty”, sanoi politiikantutkija Satish Misra riippumattomasta Obserber Research Foundation -ajatushautomosta Reutersille.

Ääntenlaskun etenemistä voi seurata esimerkiksi sanomalehti The Indian Expressin tulossivulta.

Modin hindunationalistinen hallitus on joutunut viime kuukausina tiukan arvostelun kohteeksi, koska se ei ole tuominnut hindukiihkoilijoiden hyökkäyksiä muslimeja ja maallistuneita ihmisiä vastaan.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat