Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Ihmisoikeusjärjestö pysyy agenttirekisterissä Venäjällä – Järjestö: Valitusaikaa ei noudatettu

Ulkomaat
 
Aleksandr Belenki
Memorialilla on oma museo Pietarissa. Kuvassa museon kokoelmista löytyvä postikortti, jonka on vastaanottanut vankileirillä ollut äiti tyttäreltään.
Memorialilla on oma museo Pietarissa. Kuvassa museon kokoelmista löytyvä postikortti, jonka on vastaanottanut vankileirillä ollut äiti tyttäreltään. Kuva: Aleksandr Belenki

Neuvostoliiton vainojen uhrien muistojärjestö Memorial on yhä Venäjällä ulkomaisten agenttien rekisterissä. Asiasta kerrotaan Venäjän oikeusministeriön tiedotteessa.

Järjestön johtaja Arseni Roginski kummasteli ratkaisua uutistoimisto Tassille, sillä järjestölle oli annettu kaksi viikkoa aikaa hakea ratkaisuun muutosta. Tassille puhuneen Roginskin mukaan muutoksenhakuaika ei ollut vielä umpeutunut.

Rekisteriä ulkomaisista agenteista ylläpitää Venäjän oikeusministeriö.

Loppusyksystä 2014 oikeusministeriö esitti koko Memorial-järjestön lakkauttamista. Syyskuussa Moskovan oikeusistuin määräsi järjestölle noin 8 600 euron sakon agenttien rekisteröitymistä koskevan lain noudattamatta jättämisestä. Asiasta kertoi tuolloin Moscow Times, jonka mukaan Memorialin ei katsottu tiedottavan agenttirekisterissä olemisestaan lain edellyttämällä tavalla.

Memorial-järjestön logo. Kuvakaappaus järjestön sivulta.
Memorial-järjestön logo. Kuvakaappaus järjestön sivulta.

Memorial perustettiin Neuvostoliiton loppumetreillä 1980-luvulla. Sen alkuperäinen tarkoitus oli dokumentoida neuvostodiktaattori Josif Stalinin vainojen uhreja. Se on kerännyt tiedot 2,6 miljoonasta Neuvostoliiton vainoissa kuolleesta ihmisestä ja arvioi, että on onnistunut dokumentoimaan kaikista uhreista noin viidenneksen.

Memorial-järjestö on tarkkaillut myös tuoreempaa ihmisoikeustilannetta nyky-Venäjällä ja muissa Neuvostoliiton seuraajavaltioissa. 1990-luvulla se on tutkinut ja dokumentoinut Tšetšeniassa tapahtuneita sieppauksia ja kuolemantapauksia. Vuonna 2009 järjestön aktivisti Natalia Estemirova siepattiin Tšetšenian Groznyissa ja murhattiin.

Ulkomaisten agenttien rekisteri perustuu vuonna 2012 voimaan astuneeseen lakiin, joka velvoittaa ulkomaista rahoitusta saavat järjestöt ilmoittamaan tulonlähteensä tarkemmin kuin muut. Järjestöt, joilla on ulkomaista toimintaa, joutuvat myös raportoimaan toiminnastaan neljästi vuodessa sekä ilmoittamaan julkisesti olevansa ”ulkomainen agentti”.

Memorialin viimeisin tarkastusraportti löytyy järjestön sivuilta. Se on päivätty 2. marraskuuta.

Laki ”agenttien” rekisteröimisestä on herättänyt paljon keskustelua väljien tulkintojensa vuoksi. Oppositio on useasti nostanut esiin huolen siitä, että lakia käytetään nykyhallinnon poliittisten päämäärien ajamiseen.

Alkuvuodesta 2015 ulkomaisten agenttien rekisteriin lisättiin Pohjoismaiden ministerineuvoston Pietarin-toimisto. Pari kuukautta myöhemmin ministerineuvosto lopetti toimintansa Venäjällä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat