Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Myanmar äänesti rauhallisesti – tuloksia vasta tiistaina

Ulkomaat
 
OLIVIA HARRIS / Reuters
Vaalituloksia odottaneet ihmiset juhlivat oppositiopuolue NLD:n toimiston edustalla Mandalayssa Myanmarissa sunnuntaina.
Vaalituloksia odottaneet ihmiset juhlivat oppositiopuolue NLD:n toimiston edustalla Mandalayssa Myanmarissa sunnuntaina. Kuva: OLIVIA HARRIS / Reuters

Myanmarin asukkaat äänestivät sunnuntaina rauhallisesti – ja monin paikoin juhlamielellä – maan ensimmäisissä kansallisissa vaaleissa 25 vuoteen. Esimerkiksi väkivaltaisuuksia ei tiettävästi tapahtunut, kertoi uutistoimisto Reuters.

”Olemme puhuneet aamukuudesta lähtien kymmenille ihmisille, ja jokainen on mielestään pystynyt äänestämään haluamaansa ehdokasta turvallisesti”, kertoi Kaakkois-Aasian maiden järjestöä Aseania edustava vaalitarkkailija Durudee Sirichanya uutistoimisto Reutersille.

Uurnat sulkeutuivat jo puoliltapäivin Suomen aikaa, mutta ääntenlaskenta sujuu hitaasti. Alustavia tuloksia odotellaan vasta tiistaiksi.

Brittiläisen BBC:n mukaan äänestämässä kävi jopa 80 prosenttia äänioikeutetuista.

Uutistoimisto AFP:n mukaan Myanmarin oppositiojohtajan Aung San Suu Kyin kannattajat juhlivat jo naisen voittoa kaduilla, vaikka vaalien lopullisesta tuloksesta ei ole vielä tietoa.

Tuhannet kannattajat kokoontuivat toiveikkaana NLD-puolueen Yangonin päämajan edustalle odottamaan Suu Kyin ilmestyvän kertomaan viitteitä voitostaan. Oppositiojohtaja ei kuitenkaan ilmestynyt paikalle.

Sen sijaan NLD:n mesenaatti Tin Oo välitti odottajille viestin puolueen keulakuvalta.

”Kehotan teitä odottamaan tuloksia omista kodeistanne. Kun tulos julkistetaan, haluan teidän hyväksyvän sen rauhallisesti.”

Kannustuslaulua toistavien NLD-puolueen kannattajien joukko pieneni sitä mukaa, kun ilta kului, eikä vaalien tulosta ollut näköpiirissä.

Vaaleissa valitaan parlamentti ja alueparlamentit, joskaan ei täysin demokraattisesti. Myanmarin parlamentin paikoista neljäsosa on yhä jyvitetty armeijan edustajille. Siksi opposition pitäisi saada kaksi kolmasosaa jaossa olevista paikoista vallatakseen enemmistön parlamentista. Uusi parlamentti valitsee presidentin.

Vaaleista odotetaan oppositiojohtaja Aung San Suu Kyin NLD-puolueen voittoa. Reutersin mukaan moni äänestäjä epäili, tunnustaako sotilasjunttaan pohjautuva nykyhallinto tulosta. Vuonna 1990 kenraalit eivät suostuneet tunnustamaan Suu Kyin vaalivoittoa. Myanmarissa on ollut siviilihallinto teknisesti vuodesta 2011.

Suu Kyi ei voi myöskään nousta presidentiksi.

Arvostelijat ovat moittineet muun muassa ulkomailla asuvien Myanmarin kansalaisten vaikeutta päästä käyttämään äänioikeuttaan.

Uurnille ei päästetä myöskään noin miljoonaa rohingya-kansan edustajaa, joita ei huomioitu edes väestönlaskennassa ja joille ei ole myönnetty kotimaansa kansalaisuutta. Vainotut rohingyat ovat pääasiassa islaminuskoisia, kun valtaosa myanmarilaisista on buddhalaisia.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat