Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

HS:n seuraama Tommi-sääksi ihastui Turkin ranta-elämään

Ulkomaat
 
Vesa Hyyryläinen
Kesäkuussa syntynyt Tommi-sääksi lähti muuttomatkalleen syyskuun alkupuolella Hyrynsalmelta.
Kesäkuussa syntynyt Tommi-sääksi lähti muuttomatkalleen syyskuun alkupuolella Hyrynsalmelta. Kuva: Vesa Hyyryläinen

Syyskuun alussa ensimmäiselle muuttomatkalleen Hyrynsalmelta kohti Afrikkaa lähtenyt Tommi-sääksi on ihastunut ilmiselvästi Turkkiin.

Tommi on viettänyt jo kuukauden Turkin rannikolla Balik Gölü -järven tuntumassa.

Kalavedet ovat ilmeisen hyvät, koska linnulla ei tunnu olevan mitään kiirettä jatkaa matkaansa talvehtimispaikalle Afrikkaan päiväntasaajan tienoille. Sen sijaan perille on päässyt jo Tommin isä Ukko, joka on nyt Kamerunissa hieman päiväntasaajan pohjoispuolella.

Gps-paikantimen Tommiin kiinnittänyt paltamolainen biologi Vesa Hyyryläinen odottaa mielenkiinnolla, kauanko lintu malttaa vielä Turkissa kalastella. Voisiko Tommi olla niinkin kapinallinen nuori, ettei menisikään isänsä tavoin Afrikkaan, vaan jäisi Turkkiin?

”Jos kalastukseen sopivia olosuhteita ajattelee, niin teoriassa Tommi voisi sinne jäädäkin. Tämä on kuitenkin epätodennäköistä”, Hyyryläinen arvioi.

Helsingin Sanomat on seurannut kesällä syntyneen Tommin muuttomatkaa alusta lähtien. Aiemmin Tommi on ylittänyt muun muassa Venäjän sekä levottoman Itä-Ukrainan.

Lähiviikkoina Tommi saattaa lentää Syyrian ilmatilan kautta, mikä ei ole sille sodan vuoksi lainkaan vaaraton reitti. Venäjän kerrottiin tällä viikolla siirtävän Syyriaan ilmatorjuntakalustoaan hävittäjien ja muiden sotakoneiden lisäksi. Tommin mukana kulkeva elektroniikka saattaa pahimmassa tapauksessa johtaa linnun alasampumiseen.

Luonnontieteellisen keskusmuseon nettisivuilta voi kartasta nähdä, että Tommi on viehättynyt ilmiselvästi yhteen tiettyyn paikkaan Balik Gölü -järven itäpuolella.

Hyyryläinen arvelee, että Tommi on löytänyt paikalta sopivan istumapuun, jonka vankalta oksalta se tarkkailee turvallisesti ympäristöään. Satelliittikuvasta ei tosin pysty tihrustamallakaan erottamaan, mikä Tommin suosimalla alueella voisi olla se yksittäinen puu, johon siipiveikko on mieltynyt.

”Siellä se nappaa aamupäivällä yhden kalan ja lepäilee loppupäivän. Sääksien keskimääräinen saaliskalan paino on noin 300 grammaa.”

Mahdollista on, että Tommin ruokavalioon kuuluu karppeja, jotka kuuluvat sääksien suosimiin särkikaloihin. Yli puolitoista kiloista vonkaletta Tommi tuskin jaksaisi napata.

Vaikka eihän noista nuorista koskaan tiedä. Onhan Tommi esimerkiksi lentänyt muuttomatkansakin eri reittiä kuin isänsä.

”Vanhemmat menevät määrätietoisemmin”, Hyyryläinen kuvaa käyttäytymistä.

Turkin historian kannalta Tommi on löytänyt istumapuunsa hyvinkin merkittävältä paikalta. Linnuntietä vain noin 30 kilometrin etäisyydellä Tommista sijaitsee nimittäin Samsunin kaupunki, mistä modernin Turkin perustaja Mustafa Kemal Atatürk aloitti taistelunsa ympärysvaltoja vastaan 1919. Aikoinaan alueella oli tuliset paikat, kun Kreikan ja Yhdysvaltojen laivastot tulittivat Atatürkin kannattajien kohteita.

Samsun ja Atatürkin perintö ovat erityisen ajankohtaisia nyt, kun islamiin juureutuva AK-puolue voitti marraskuun alun uusintavaalit. Atatürk halusi katsoa yhteiskunnallisesti ja henkisesti mallia maallisesta Euroopasta, kun AKP puolestaan on presidentti Recep Tayyijp Erdoganin johdolla halunnut sekoittaa islamin ja politiikan keskenään.

Mutta eihän Tommi näistä asioista välitä. Se lähtee todennäköisesti sunnuntaiaamunakin nappaamaan karpin järveltä ja sulattelee sitä sitten kaikessa rauhassa. Ja jos luonto kutsuu, lähtee Tommi pian seuraamaan isänsä siipienjälkiä kohti Afrikan päiväntasaajaa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat