Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Ukrainan on uskottu joutuvan Syyria-kriisin pelinappulaksi – Ulkoministeri: En usko lehmänkauppoihin

Ulkomaat
 
Juhani Niiranen / HS
Ukrainan ulkoministeri Pavlo Klimkin
Ukrainan ulkoministeri Pavlo Klimkin Kuva: Juhani Niiranen / HS

Ukrainan ulkoministeri Pavlo Klimkin ei usko Ukrainan joutuvan pelinappulaksi Euroopan pyrkimyksissä tyrehdyttää pakolaisten tuloa sodan runtelemasta Syyriasta.

Eurooppa on vaikeuksissa pakolaiskriisin vuoksi, mikä on herättänyt arveluja mahdollisesta kompromissista EU:n ja Venäjän välillä. Venäjä tekee ilmaiskuja Syyrian hallinnon rinnalla ja on käytännössä ainoa maa, joka voisi neuvotella presidentti Bashar al-Assadin kanssa jonkinlaisesta ratkaisusta.

Syyrian sodan rauhoittuminen hillitsisi todennäköisesti myös turvapaikanhakijoiden tuloa Eurooppaan. Ratkaisu helpottaisi etenkin Saksan liittokansleria Angela Merkeliä, jonka maahanmuuttolinja on ajanut hänet uransa pahimpaan sisäpoliittiseen kriisiin.

Kompromissin hinnaksi on arvioitu Ukrainaa. Vastineeksi jonkinlaisesta Syyria-sovusta Venäjä hyvin todennäköisesti haluaisi eroon sen taloutta vakavasti rapauttaneista talouspakotteista. EU määräsi pakotteita Venäjälle sen vallattua Krimin ja aloitettua sodan Itä-Ukrainassa.

”Olemme saaneet EU:lta selvän vakuutuksen, ettei minkäänlaisia lehmänkauppoja tehdä. Kyse on periaatteesta, kansainvälisestä oikeudesta ja arvoista”, sanoi Suomessa sunnuntaina vieraillut Klimkin.

”Lisäksi toivon, että lehmänkauppojen aikakausi on ohi.”

Klimkin tapasi Suomessa ulkoministeriön johtoa, sillä ulkoministeri Timo Soini (ps) perui tapaamisen sairastumisen vuoksi.

Keskustelun pääaiheena oli Minskin sopimus, jonka noudattaminen on sidottu Venäjän-vastaisiin pakotteisiin. EU keskustelee tammikuussa 2016 raukeavien pakotteiden jatkamista vielä tämän vuoden lopulla.

Klimkinin mukaan Minskin sopimuksen sisältöä voi pitää onnistumisena, mutta sen toteuttaminen ontuu pahasti.

Etyjin tarkkailijoilla ei vieläkään ole vapaata pääsyä Itä-Ukrainan kapinallisalueille. Tulitauko on pitänyt aiempaa paremmin viime kuukausina, mutta on edelleen hyvin hauras. Lisäksi kapinallisalueiden vaalien järjestelyistä ei ole päästy yhteisymmärrykseen.

Syyksi ukrainalaisministeri kertoo Venäjän ja Venäjän ohjailemien kapinallisten haluttomuuden noudattaa sopimuskohtia. Myös Eurooppa-neuvoston puheenjohtaja Donald Tusk twiittasi keskiviikkona, että Minskin sopimuksen toimimattomuus pitää huomioida pakoteneuvotteluissa.

Sotatoimien rauhoituttua itäosassa pintaan ovat nousseet Ukrainan sisäiset ongelmat.

Monet ukrainalaiset ovat pettyneet, ettei Maidanin kansannousu ole johtanut tarpeeksi suuriin uudistuksiin. Korruptio on vakava ongelma, ja miljardööriliikemiehillä on paljon valtaa. Kansainvälinen valuuttarahasto IMF arvioi Ukrainan talouden heikentyvän tänä vuonna 11 prosenttia.

Myös EU-lähentyminen takkuaa. Aiemmin tällä viikolla Ukrainan parlamentti torjui lakiesityksen, joka olisi kieltänyt seksuaalivähemmistöjen syrjimisen työpaikoilla. Laki oli yksi edellytys saada viisumivapaus EU:n kanssa.

Ukraina on muutenkin pudonnut EU:n asialistan kärkisijalta turvapaikanhakijatilanteen vuoksi. Ulkoministeri Klimkin ei ole asiasta huolissaan, ja hän uskoo EU:n olevan yhä erittäin sitoutunut lähentymiseen Ukrainan kanssa.

Solidaarisuus saattaa kuitenkin heikentyä tulevaisuudessa. Euroopassa syksyn vaalien voittajia ovat olleet maahanmuuttokriittiset oikeistopuolueet, jotka karsastavat myös liian tiivistä EU-yhteistyötä.

Tämä hyödyttää Venäjää, sillä EU:ta kritisoivien puolueiden vahvistuminen heikentää EU:ta sisältä päin. Samasta syystä Venäjä tukee enemmän tai vähemmän suoraan monia äärioikeistopuolueita Euroopassa, Klimkin arvioi.

”Venäjän tavoitteena on muuttaa Euroopan unionia niin, ettei se enää pysty johdonmukaiseen politiikkaan”, Klimkin sanoi.

”Unioni, joka on solidaarinen sisäisesti ja Ukrainaa kohtaan, on Venäjälle paljon vaikeampi pala.”

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat