Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

EU-maat yrittävät selvitä pakolaiskriisistä aitojen lisäksi uudistamalla sääntöjä – HS vertaili eri maiden keinoja

Ulkomaat
 
Laszlo Balogh / Reuters
Unkarilaiset sotilaat sulkivat Kroatian ja Unkarin välisen raja-aidan aukkoa Zakanyssa maan lounaisosissa lokakuun puolivälissä.
Unkarilaiset sotilaat sulkivat Kroatian ja Unkarin välisen raja-aidan aukkoa Zakanyssa maan lounaisosissa lokakuun puolivälissä. Kuva: Laszlo Balogh / Reuters

Saapumisehtoihin tiukennuksia

Saksa suunnittelee, että syyrialaisille alettaisiin myöntää pakolaisaseman sijaan vain toissijaista suojelua. Se tarkoittaisi vain vuoden oleskelulupaa ja estäisi perheenyhdistämiset. Sisäministeri Thomas de Maizière ehti perjantaina jo ilmoittaa muutoksesta mutta pyörsi puheensa.

Lokakuussa Saksan parlamentti päätti, että vastaanottokeskuksissa asuvien etuisuudet maksetaan rahan sijaan mahdollisuuksien mukaan hyödykkeinä.

Itävallan hallitus ilmoitti marraskuun alussa kiristävänsä perheenyhdistämisen ehtoja. Sen on tarkoitus vähentää maan houkuttelevuutta siirtolaisten silmissä.

Tanskan parlamentti hyväksyi elokuun lopussa lain, joka leikkaa pakolaisten ja turvapaikanhakijoina maahan tulleiden saamia tukia noin puoleen entisestä. Lokakuussa Tanska kiristi kansalaisuuden saamisen edellytyksiä.

Ruotsin hallitus neuvotteli lokakuussa opposition kanssa yhteisen linjauksen uudeksi, aiempaa kireämmäksi maahanmuuttopolitiikaksi. Ruotsi muun muassa alkaa myöntää aikuisille turvapaikanhakijoille pääasiassa tilapäisiä oleskelulupia ja kiristää perheenyhdistämisen ehtoja.

Suomessa Maahanmuuttovirasto päätti lokakuussa, että tietyiltä alueilta Somaliasta ja Irakista saapuneille ei enää myönnetä turvapaikkaa yhtä helposti kuin aiemmin, koska alueiden turvallisuustilanne on parantunut. Maahanmuuttovirasto on päivittämässä myös turvallisuusarviotaan Afganistanista.

Unkari vahvisti syyskuun alussa lakeja, jotka muun muassa mahdollistavat monen vuoden vankilatuomion luvattomasta rajanylityksestä.

Moni EU-maa on tehostanut turvapaikkapäätösten käsittelyä ja kielteisen päätöksen saaneiden palauttamista. Tämä on koskenut erityisesti Länsi-Balkanilta saapuvia, koska heidän kotimaansa ovat niin turvallisia, että he eivät pääasiassa ole oikeutettuja turvapaikkaan.

 

Kampanjointi lähtömaissa

Tanska julkaisi libanonilaisissa lehdissä ilmoituksia, joissa se kertoi turvapaikanhakijoita odottavista tiukentuneista ehdoista. Ilmoitusten tarkoitus on saada mahdollisimman moni luopumaan aikeistaan mennä Tanskaan.

Suomen ulkoministeriö puolestaan tiedotti tiukentuneesta turvapaikkalinjastaan Facebookissa. Arabiankielinen viesti oli suunnattu erityisesti irakilaisille nuorille miehille Irakissa ja Turkissa. Tieto tuntui leviävän hyvin, koska Suomeen saapuvien turvapaikanhakijoiden määrä väheni nopeasti.

 

Rajojen aitaaminen

Unkari rakensi aidan Serbian rajalle, ja kun siirtolaiset alkoivat kiertää maahan Kroatian kautta, Unkari aidoitti myös Kroatian rajan.

Sittemmin Itävalta on alkanut rakentaa aitaa Slovenian rajalle. Se nousee vapaan liikkumisen Schengen-alueen sisälle, kun Unkarin aidat ovat Schengenin ulkorajoilla.

Slovenia puolestaan on kertonut harkitsevansa aidan rakentamista Kroatian rajalle.

Unkarissa aidat vähensivät tuntuvasti maahan pyrkijöiden määrää mutta eivät pysäyttäneet vaan käänsivät ihmisjoukot toisaalle EU:ssa.

Aitojen rakentaminen ei tarkoita, että maa sulkee rajansa siirtolaisilta. Turvapaikkaa pääsee yhä hakemaan saapumalla maahan virallisen rajanylityspisteen kautta, kuten pitäisi toimia tavallisestikin.

 

Tarkastusten lisääminen

Ainakin Itävalta, Saksa ja Slovakia ovat ottaneet käyttöön EU:n sisäiset rajatarkastukset. Niitä harkitaan jopa Ruotsissa.

Moni maa, Suomi mukaan lukien, on tehostanut ulkomaalaisvalvontaa saadakseen siirtolaiset rekisteröitymään viranomaisille.

Lokakuun alussa EU aloitti uuden operaation ihmissalakuljettajien veneiden pysäyttämiseksi Välimerellä. EU:n sotalaivat saivat valtuudet pysäyttää ja tutkia salakuljetusveneiksi epäillyt alukset. Aluksiin voidaan nousta ja ne voidaan takavarikoida.

Operaation tarkoituksena on ehkäistä salakuljettajien toimintaa ja pistää loppu vaarallisille, tuhansia ihmishenkiä vaatineille merimatkoille.

 

Siirrot EU:n sisällä

EU-maat ovat päättäneet siirtää kaikkiaan 160 000 turvapaikanhakijaa lähinnä Kreikasta ja Italiasta muihin EU-maihin. Kesä- ja syyskuussa tehdyt päätökset on kuitenkin saatu vain vaivoin käytäntöön. Siirtoja on tehty vain joitain kymmeniä.

Varsinkin Kreikalla on ollut suuria vaikeuksia saada pystyyn turvapaikanhakijoiden järjestely- ja rekisteröintikeskuksia, niin sanottuja hot spoteja, joista EU-maat niin ikään sopivat kesällä. Tulijoiden rekisteröinti on edellytys sille, että heitä voidaan siirtää muihin EU-maihin.

Unkari puolestaan on kieltäytynyt EU:n tarjouksesta siirtää turvapaikanhakijoita Unkarista muihin maihin. Sen mielestä siirrot vain houkuttelisivat lisää tulijoita Unkariin.

Lokakuun alussa EU ja Turkki sopivat tehokkaammasta yhteistyöstä turvapaikanhakijoiden tulon hallitsemiseksi.

EU lupaa muun muassa miljardi euroa pakolaisten auttamiseen Turkissa.

Turkki taas lupaa parantaa rajavalvontaansa ja saa tähän apua unionilta.

Lisäksi tarkoituksena on, että Turkkiin perustetaan turvapaikanhakijoille kuusi uutta vastaanottokeskusta, joiden rahoittamiseen EU osallistuu.

Panu Pohjola / Lehtikuva
Italiasta siirretyt eritrealaiset turvapaikanhakijat saapuivat lento koneella Kemi-Tornion lentoasemalle lokakuussa. Sieltä heidät kuljetettiin linja-autolla Tornion järjestelykeskukseen.
Italiasta siirretyt eritrealaiset turvapaikanhakijat saapuivat lento koneella Kemi-Tornion lentoasemalle lokakuussa. Sieltä heidät kuljetettiin linja-autolla Tornion järjestelykeskukseen.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat