Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Entinen elinkautisvanki kaipaa takaisin telkien taakse – USA vapauttaa vankeja ennen aikojaan

Ulkomaat
 
Dermot Tatlow
Pitkään vankilassa istunut Jack Blair auttaa vapautuneita vankeja tarjoamalla heille remonttihommia yhdeksi päiväksi.
Pitkään vankilassa istunut Jack Blair auttaa vapautuneita vankeja tarjoamalla heille remonttihommia yhdeksi päiväksi. Kuva: Dermot Tatlow
Fakta

Vankilatuomiot lyhenevät USA:ssa

 Yhdysvalloissa on 2,2–2,4 miljoonaa ihmistä telkien takana, mikä on yhtä paljon kuin Kiinassa ja Venäjällä yhteensä. Vankeinhoito maksaa 80 miljardia dollaria vuodessa.

 Kongressissa valmisteltavan tuomiouudistuksen seurauksena ainakin huumerikollisten minimirangaistukset lyhenevät ja ennenaikaisen vapautumisen ehtoja helpotetaan. Myös nuorisorikollisten eristäminen kielletään, ja vapautuneita autetaan uuteen elämään.

 Uudistusta saattaa vaikeuttaa se, että tänä kesänä rikollisuus Yhdysvalloissa on pitkän laskukauden jälkeen lisääntynyt.

Baton Rouge, Louisiana

Yksitoistavuotiaana Jack Blair rakensi polkupyörän salaa. Hän tiesi, ettei isäpuoli sallisi moista huvitusta.

Illalla isäpuoli ja äiti lähtivät kapakkaan, kuten joka ilta. Blairilla oli neljännesdollari, sillä saisi mehujään.

”Sisko halusi kauppaan mukaan. Minä estelin. Jos jäisimme kiinni, hän ei kestäisi piiskaamista”, Blair kertoo.

Mutta Blair taipui; sisko oli hänen ainoa ystävänsä. Isäänsä he eivät olleet tavanneet, eikä äiti kyennyt huolehtimaan heistä.

Sisko istui satulassa, Blair polki seisaaltaan. Kumpikaan ei nähnyt rekan tulevan.

”Kun avasin silmäni, ympärillä oli paljon ihmisiä. Yritin herättää siskoa, jotta ehtisimme kotiin emmekä saisi selkäämme. Mutta hän ei noussut ylös”, Blair sanoo ja alkaa itkeä.

Blair on 61-vuotias. Kaksi vuotta sitten hän vapautui vankilasta istuttuaan 22 vuotta murhayrityksestä, autovarkaudesta, vankilapaosta, laittomien aseiden salakuljetuksesta ja kokaiinin hallussapidosta. Nyt hän juo kahvia naisystävänsä olohuoneessa keskellä sinivalkoisia posliiniesineitä ja yrittää selvitä jälleen päivästä ilman viinaa.

Vankila oli Blairin elämässä hyvää aikaa. Sitä ennen ja sen jälkeen on ollut vaikeampaa.

Yhdysvalloissa vapautettiin marraskuun alussa kuusituhatta vankia ennen aikojaan. Lähivuosina saatetaan vapauttaa yli 40 000 muuta ei-väkivaltaista huumerikollista, jotka eivät ole istuneet tuomiotaan loppuun.

Kyse on Yhdysvaltain oikeusjärjestelmän merkittävimmästä uudistuksesta 20 vuoteen.

Kun rikollisuus lisääntyi ja huumeongelmat pahenivat 1980–1990-lukujen taitteessa, poliitikot kovensivat minimirangaistuksia. Ensimmäisestä huumerikoksesta saattoi joutua vankilaan viideksi vuodeksi, kolmannesta saada elinkautisen. 30 vuodessa Yhdysvaltain vankimäärä viisinkertaistui.

2000-luvulla rikollisuus on romahtanut, ja arvostelu kovia tuomioita kohtaan kasvanut.

Erityisen radikaalisti on muuttunut suhtautuminen huumeisiin. Marihuanan viihde- tai lääkekäyttö on sallittu jo yli 20 osavaltiossa.

Jack Blairin elämä kertoo siitä, millaisista oloista monet rikolliset tulevat – ja kuinka hankalaa heille voi olla aloittaa uusi elämä.

Neljätoistavuotiaana Blair karkasi kotoa. Hän teki sekalaisia hommia. Ajoi rekkaa, meni kahdesti naimisiin ja erosi. Vain viinan ja huumeiden avulla hän pääsi yli siitä tunteesta, että on huonompi kuin muut.

Sitten Blair alkoi kuljettaa muiden puolesta varastettuja aseita. Siitä sai tonnin keikalta.

”Kerran minun piti toimittaa ysimillisiä motelliin Lafayettessa. Olin vetänyt edellisenä iltana kokaiinia, ja ostajat yrittivät kusettaa minua maksussa. Kun uhkasin ampua, motellin siivooja kuuli puheeni oven läpi ja soitti poliisit.”

Blair hyppäsi motellin parvekkeelta mutta ei löytänyt kokaiinipäissään omaa autoaan. Sen sijaan hän kaappasi parkkipaikalta toisen auton uhaten sen omistajaa aseella. Seurasi takaa-ajo, jota Blair katseli myöhemmin vankilan televisiosta ohjelmassa Yhdysvaltain uskomattomimmat kaahailut.

Takaa-ajon aikana poliisi ampui Blairin autoa, ja tämä ampui takaisin. Siitä tuli vakavin syyte, poliisin murhayritys. Tuomio: 50 vuotta.

Vankilassa ruoka tuotiin eteen, pyykit pestiin ja lääkäriin pääsi, kun tarvitsi. Sellaista Blairilla ei ollut ollut koskaan.

Parhaillaan Yhdysvaltain kongressissa valmistellaan lakimuutoksia, jotka laskisivat minimirangaistuksia, antaisivat tuomareille lisää harkintavaltaa ja helpottaisivat ennenaikaista vapautumista.

Uudistus on yksi harvoja asioita, joka yhdistää liberaaleja ja konservatiiveja. Liberaalit haluavat lieventää rangaistuksia ja ohjata huumeriippuvaiset hoitoon. Konservatiivit pitävät nykyistä järjestelmää tehottomana ja veronmaksajille liian kalliina.

Myös presidentti Barack Obama haluaa vapautuneet vangit töihin. Tällä viikolla hän ehdotti, ettei valtio kysyisi työnhakulomakkeessa hakijan rikostaustaa. Näin entisille vangeille annettaisiin mahdollisuus elättää itsensä.

Vankilanjohtajalla oli Blairille hyviä uutisia. Ahkeran työn ja hyvän käytöksen ansiosta tämä vapautettaisiin jo 22 vuoden jälkeen.

”Soita kotiin, että tulevat hakemaan, johtaja sanoi. Tajusin, ettei minulla ollut ketään, kenelle soittaa”, Blair kertoo.

Blair sai 20 dollaria ja kyydin vankilasta bussipysäkille. Hän käveli kirkon asuntolaan ja tajusi, ettei osaa laittaa ruokaa eikä käyttää kännykkää tai tietokonetta. Äiti oli kuollut. Hänen ainoa todellinen perheensä oli kiven sisässä.

”Arkisen elämän musertavat velvollisuudet olivat vasta vapautuneelle järkytys. Ei kestä kauan, kun moni luovuttaa ja sanoo, että päästäkää minut takaisin vankilaan.”

Nyt Blairilla menee vähän paremmin. Hän käy AA-kerhossa. Hän on alkanut tehdä puutöitä ja remonttihommia. Ja hän on tavannut mukavan naisen.

Vankilassa hän ei enää vieraile, koska se saa hänet tarttumaan pulloon. Hän kaipaa sinne ja tietää, ettei se ole hyvästä.

Jotta kaikki eivät joutuisi samaan pinteeseen, Blair on alkanut tarjota vapautuneille vangeille remonttihommia yhdeksi päiväksi. Blair maksaa päivästä 80 dollaria. Työpäivä antaa entisille vangeille tunteen, että he pystyvät tekemään jotain oikein.

”Oma elämäni olisi voinut mennä toisin, jos lapsena joku olisi palkinnut minua edes joskus”, Blair sanoo. ”Kaiken, minkä sain, jouduin tekemään huijaamalla tai salaa.”

Jopa sen polkupyörän.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat