Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Myanmarin valtapuolue myönsi vaalitappionsa – Suu Kyin puolueelle historiallinen voitto

Ulkomaat
 
Kansa ei vielä näe kasvun hedelmiä
Kansa ei vielä näe kasvun hedelmiä
Myanmarissa talous kasvaa runsaan kahdeksan prosentin vauhtia, kun sotilasjuntta on luovuttanut osan vallastaan ja ulkomaat ovat purkaneet talouspakotteitaan. Monelle tavalliselle yangonilaiselle kasvu ei kuitenkaan näy kuin vuokrien kohoamisena ja liikenneruuhkina. Toimittaja: Mikko Paakkanen HS. Kuvaus ja editointi: Nicola Longobardi.

Myanmarin valtapuolue on myöntänyt tappionsa parlamenttivaaleissa, uutistoimisto Reuters kertoo.

Jo aiemmin opposition ehdokkaan Aung San Suu Kyin puolue oli julistanut olevansa matkalla historialliseen suurvoittoon, kertoo sanomalehti The Guardian.

Suu Kyin NLD-puolueen tiedottaja ennusti äänestysten päätyttyä The Guardianille, että puolue olisi saamassa peräti 80 prosenttia äänistä. Päästäkseen valta-asemaan NLD tarvitsee vähintään 67 prosentin osuuden äänistä.

Jos puolue saa ennustamansa suurvoiton ja maata viime kädessä näpeissään pitävä sotilasjuntta hyväksyy tuloksen, valta vaihtuu Myanmarissa demokraattisesti ensi kertaa yli 50 vuoteen.

Vaalit järjestettiin sunnuntaina, ja lopulliset tulokset valmistunevat tiistaina.

Suu Kyi puhui NLD-puolueensa kannattajilleen Myanmarin pääkaupungissa Yangonissa maanantaiaamuna.

”On vielä hieman aikaista onnitella ehdokkaitamme vaalivoitosta”, Suu Kyi sanoi uutistoimisto AFP:n mukaan. ”Teillä kaikilla taitaa kuitenkin olla hyvä käsitys siitä, kuka on voittaja”, hän jatkoi.

Suu Kyi myös kehotti kannattajiaan juhlimaan voittoa hillitysti.

”Haluan muistuttaa, että niiden, jotka eivät voittaneet, pitää hyväksyä voittajat. On myös tärkeä olla provosoimatta niitä, jotka eivät voittaneet, ettei heille tulisi paha mieli”, Suu Kyi sanoi The Guardianin mukaan.

Vaaleissa on peräti 91 puoluetta ja noin 6 000 ehdokasta. Silti vaalitulos on kahden kauppa. Myanmaria on hallinnut 1960-luvun alusta lähtien sotilasjuntta, jolla on 25 prosentin kiintiö parlamentissa. Sen haastajan, Suu Kyin NLD:n, on siten voitettava kaksi kolmannesta äänistä päästäkseen parlamentissa valta-asemaan.

Parlamentin ylä- ja alahuoneissa on nyt jaossa yhteensä 498 paikkaa, joihin valitaan edustajat viideksi vuodeksi.

Vuonna 2011 pidetyt vaalit voitti sotilasjuntan tukema USDP-puolue.

Parlamentin alahuoneen puhemies Shwe Man ehti jo tunnustaa tappionsa yhdessä tärkeimmistä vaalipiireistä.

Suurin kysymys vaaleissa ei välttämättä ole äänestystulos vaan se, kuinka pitkälle asevoimat kunnioittavat vaalitulosta. NLD voitti vuonna 1990 pidetyt vaalit. Puolueen ei annettu nousta valtaan, vaan sotilasdiktatuuri palasi 20 vuodeksi. Suu Kyi vietti seuraavat kaksi vuosikymmentä vankilan ja kotiarestin sekä vapausjaksojen välillä.

Vuonna 2009 juntta ilmoitti astuvansa syrjään ja palauttavansa demokratian.

Vaalit ovat sujuneet rauhallisesti mutteivät täysin moitteettomasti. Yhdysvaltain ulkoministeri John Kerry sanoi maanantaiaamuna, että vaalit olivat ”kaukana täydellisistä”.

Kerry moitti sotilasjuntan kiintiöpaikkoja ja sitä, että moniin etnisiin vähemmistöihin kuuluvia oli estetty äänestämästä tai asettumasta ehdolle. Myanmar on etnisesti erittäin sirpaleinen maa, jossa on kymmeniä vähemmistökansallisuuksia.

Varsinkin maan länsiosissa asuvaan rohingyavähemmistöön kuuluville muslimeille on asetettu kansalaisuuteen perustuvia äänestysrajoituksia.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat