Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Myanmarin vaalitulos seisauttaa kaikki veret

Ulkomaat
 
Ville Similä Helsingin Sanomat
Kirjoittaja on HS:n ulkomaantoimittaja.
JORGE SILVA / Reuters
Vaalivoiton saavuttaneen Aung San Suu Kyin kannattajat osoittivat suosiotaan NLD-puolueen päämajan edessä maanantaina Myanmarin suurimmassa kaupungissa Yangonissa.
Vaalivoiton saavuttaneen Aung San Suu Kyin kannattajat osoittivat suosiotaan NLD-puolueen päämajan edessä maanantaina Myanmarin suurimmassa kaupungissa Yangonissa. Kuva: JORGE SILVA / Reuters

Myanmarissa on tekeillä jytkyjen jytky, kaikkien veretseisauttavien vaalivoittojen äiti.

Vaalitulosta ei ole vielä vahvistettu, mutta Nobelin rauhanpalkinnon voittajan Aung San Suu Kyin puolue NLD näyttää saaneen parlamenttivaaleissa ainakin 70 prosenttia äänistä. Se riittää hallituksen muodostamiseen yksin.

Mikään superjytkyä vaatimattomampi tulos ei Suu Kyin puolueelle olisi riittänytkään. Sotilasjuntalle on varattu neljännes parlamenttipaikoista, joten voittaakseen mitään Suu Kyin piti voittaa 67 prosenttia äänistä. Se näyttää onnistuneen.

Vaalivoiton jälkeen kannattaa olla varuillaan vielä hetken aikaa. Jos pitäisi valita maailman arvaamattomin valtio, Myanmar olisi vahvoilla.

Vain kymmenen vuotta sitten, marraskuun alussa 2005, Myanmar yhtäkkiä siirsi pääkaupunkinsa Yangonista satojen kilometrien päähän sisämaahan. Uusi pääkaupunki piti perustaa tyhjästä. Valtavaan rakennusprojektiin ryhdyttiin vain siksi, että sotilasjuntan hoviastrologit varoittivat maan valtaamisen olevan lähellä, ellei pääkaupunkia siirretä.

Horoskooppipolitiikalla on ollut kauheita seurauksia. Vuonna 2008 Myanmaria kohtasi hirmumyrsky Nargis. Kansainväliset avustusjärjestöt olivat tulossa apuun, mutta juntta ei päästänyt niitä maahan.

Sitten seuraavana vuonna juntta aivan yhtäkkiä ilmoittikin luopuvansa diktatuurista. Se on pitänyt sanansa. Ensimmäiset vaalit järjestettiin vuonna 2011, ja nämä seuraavat ovat sujuneet suhteellisen rauhallisesti ja olosuhteisiin nähden rehellisesti.

On iso uutinen, jos vaalitulos pysyy. Myanmar ei ole mikään rotanloukko, vaan tärkeällä paikalla Kaakkois-Aasiassa sijaitseva valtio, jossa on suunnilleen Ranskan verran väkeä.

Jos Myanmarin juntta kunnioittaa vaalitulosta, Kaakkois-Aasiaan on käytännössä syntynyt uusi demokraattinen valtio.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat