Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Siinain lentoturman paljastuminen terrori-iskuksi veisi Venäjän uuteen, ikävään aikaan

Ulkomaat
 
Peter Kovalev / Reuters
Omaiset surivat Siinain lentoturmassa kuolleen läheisen arkulla Pietarissa viime torstaina.
Omaiset surivat Siinain lentoturmassa kuolleen läheisen arkulla Pietarissa viime torstaina. Kuva: Peter Kovalev / Reuters

Moskova

Ensimmäiset Siinain lentoturman voittajat ovat jo tiedossa: ne ovat Turkki ja Kypros. Venäläiset matkanjärjestäjät ovat myyneet marras-helmikuulle yhteensä noin 140 000 lomamatkaa Egyptiin, ja niiden tilalle tarjotaan nyt matkoja muualle.

Venäjän matkailuviranomaisten mukaan ylivoimaisesti suosituimmat vaihtoehtokohteet ovat olleet tähän mennessä Turkin Anatolia ja Kypros.

Vaikutukset ovat laajakantoisemmat, jos 224 ihmishenkeä vaatinut turma todetaan terrori-iskuksi. Suorat muutokset nähtäisiin todennäköisesti ensiksi Syyriassa. Terrori-isku kytkeytyisi nimittäin suoraan Venäjän syyskuun lopussa aloittamaan ilmapommituskampanjaan.

Periaatteessa Venäjällä olisi kolmekin vaihtoehtoa: jatkaa Syyrian sotaa kuten ennenkin, lyödä hanskat tiskiin tai lisätä ponnistuksia. Käytännössä vain viimeinen vaihtoehto on realistinen. Päinvastaisia esimerkkejäkin tosin on: esimerkiksi Espanja vetäytyi Irakista heti Madridin pommi-iskujen jälkeen 2004.

”Tällainen logiikka on Venäjällä mahdoton, sillä se merkitsisi vallan menettämisen tunnustamista”, toteaa maanantaisen Vedomosti-lehden pääkirjoitus. ”Siksi yhteys on käännettävä: terrori-isku on Venäjän konfliktiin osallistumisen syy ja Venäjän on käytävä konflikti läpi loppuun saakka.”

Näin ei välttämättä vielä tällä hetkellä ole. Venäjän Syyrian-operaatio on tähän saakka ollut paremminkin hyvää tv-ohjelmaa ja asemainosta eikä mikään ole estänyt Moskovaa lopettamasta sotimista koska tahansa. Jatkossa Venäjä saattaisi keskittyä nykyistä enemmän terroristijärjestö Isisin tuhoamiseen ja jättää muut aseryhmät vähemmälle huomiolle. Maajoukkojen lähettäminen ei olisi poissuljettua.

Suhteissa länsivaltoihin terrori-isku saattaisi merkitä eräänlaista käytännön liennytystä, sillä yhteisen vihollisen nitistäminen sujuu paremmin yhteistyössä. Tästä kertoo jo se, että presidentti Vladimir Putin päätti Egyptin-lomalentojen perumisesta keskusteltuaan ensin Britannian pääministerin David Cameronin kanssa.

Ilmeisesti Cameronilla oli vakuuttavaa tiedustelutietoa terrorismiteorian tueksi. Onhan Britannian signaalitiedustelulla GCHQ:lla muun muassa kuunteluasema Kyproksen Troodos-vuorella, eikä Moskovalla varmaan olisi mitään sitä vastaan, että tiedot olisivat jatkossakin sen käytettävissä.

Johtaisiko tämä sitten laajempaankin Euroopan ja Yhdysvaltojen sopuun Venäjän kanssa? Ei välttämättä, ja syy on Venäjän sisäpolitiikassa.

Politiikan tutkija Georgi Bovt muistuttaa Gazeta.ru-verkkolehdessä, että tähän mennessä ulkoisen uhan lisääntyminen on aina merkinnyt muutoksia Venäjän maan sisällä. Esimerkiksi Beslanin kouluiskun jälkeen 2004 Putin vahvisti maan keskusjohtoisuutta ja lakkautti suorat kuvernöörien vaalit.

”Kun ’ympärillä on kaameaa’ -tunnelmaa ei luo vain televisio vaan myös todelliset tapahtumat, kasvavat vaatimukset sisäisten vapauksien rajoittamisesta, jos ei turvallisuuden niin ainakin turvallisuuden tunteen nimissä”, Bovt kirjoittaa.

Tähän piiritystunnelmaan on perinteisesti liittynyt voimakas länsivastaisuus, mistä seuraa Bovtin mukaan paradoksi: eristyneisyys kasvaa silloin kun yhteistyötä eniten tarvittaisiin – ei vain terrorisminvastaisessa taistelussa vaan ennen kaikkea taloudessa ja teknologiassa.

Toinen asia on, mitkä Venäjän vaihtoehdot ovat. Isisin riveissä on Venäjän tiedustelutietojen mukaan tuhansia Venäjän kansalaisia, jotka ovat valmiita terrori-iskuihin myös Venäjällä. Nämä vastustajat tuskin kunnioittavat muuta kuin voimaa.

Ja voiman käytöstä taas seuraa helposti yhteiskunnallinen muutos, jota Bovt kuvaa seuraavasti: "Tuonnin korvaaminen siirtyy tyhjästä kampanjasta vainoharhaiseen vaiheeseen, joka on pakkokin toteuttaa hinnalla millä hyvänsä."

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat