Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Britannia pihtaa aitoja EU-aikeitaan

Ulkomaat
 
Annamari Sipilä Helsingin Sanomat
Kirjoittaja on Helsingin Sanomien Lontoon-kirjeenvaihtaja.

Politiikassa pullistelu on tärkeää. Täytyy ainakin esittää kovaa. Vain sinisilmäinen lähtee neuvotteluihin paljastamalla heti kaikki korttinsa.

Tiistaina Britannian pääministeri David Cameron kertoo, minkälaisiin uudistuksiin EU:n pitää taipua, jotta Britannia voisi jäädä unionin jäseneksi hyvillä mielin.

Jättipaljastuksia odottavat joutuvat pettymään. Cameron ei voi eikä halua listata kaikkia yksityiskohtia, koska poliittiset neuvottelut eivät ole kunnolla edes alkaneet. Tähän asti on kartoitettu vasta teknistä ja juridista pohjaa. Taistelut ovat edessä.

Poliittisella tasolla on siis alkupullistelujen aika. Siksi Britannia pihtaa mahdollisimman pitkään aitoja aikeitaan. Cameron painottaa sen sijaan, että Britannia pärjää kyllä yksinäänkin.

Tiistai merkitsee lähtölaukausta kaupankäynnille, jossa punnitaan muiden jäsenmaiden halu taipua Britannian erityisvaatimuksiin. Jos ratkaisuun päästään joulukuun EU-huippukokouksessa, voi brittihallitus järjestää kansanäänestyksen EU-jäsenyydestä jo kesäkuussa 2016. Jos taas sopimukseen pääseminen pitkittyy ensi vuoden puolelle, siirtyy kansanäänestys syksyyn 2016 tai jopa alkuvuoteen 2017.

Britannian ja muun EU:n väliset neuvottelut ovat pohjimmiltaan brittihallituksen ja muiden suurten EU-maiden välinen voimankoitos. Britanniassa neuvottelujen etenemisestä ja strategiasta eivät tiedä muut kuin konservatiivihallituksen sisäpiiri. Parlamentin ala- ja ylähuoneet ovat tyystin sivussa. Vastapuolella ratkaisevaa on se, mitä Saksa ja Ranska haluavat.

Muutkin jäsenmaat pääsevät toki sanomaan mielipiteensä. Tosiasiassa isot määräävät tahdin, ja pienet joko pelotellaan tai lahjotaan mukaan. Unioniin kriittisesti suhtautuvan Open Europe -ajatuspajan tuoreen selvityksen mukaan tukea Britannian vaatimuksille löytyy eniten Pohjoismaista, Irlannista ja Hollannista.

Cameron hallituksineen on linjannut Britannian neljä ydinvaatimusta jo useasti aiemmin. Niistä sosiaaliavustusten määräaikainen epääminen työssä käyviltä EU-kansalaisilta herättää vastustusta etenkin Keski- ja Itä-Euroopan jäsenmaissa. Britannia vaatii myös lisää sanavaltaa kansallisille parlamenteille, EU:n jatkuvan syventymisen periaatteesta luopumista sekä turvaa euromaiden saneluvaltaa vastaan. Nyt alkavat neuvottelut konkreettisesta sisällöstä.

Mutta yhtä tärkeää Cameronille on pullistelu kotimaassa. Ota tai jätä -tyyliin ei sovi ajatus toisesta ”korjaavasta” kansanäänestyksestä. Mitä ikinä EU-areenoilla sovitaankaan, ei sillä ole merkitystä isolle osalle äänestäjiä. Olennaista on se, näyttääkö Cameron kotiyleisön silmissä voittajana. Vain voittaja pitää Britannian EU:ssa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat