Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kiinassa ennätyksellisen huono ilmanlaatu – saasteita yli 50-kertaisesti yli WHO:n suositusten

Ulkomaat
 
ChinaFotoPress / Getty Images
Kuva: ChinaFotoPress / Getty Images

Kiinalaiset suojasivat itsensä maanantaina Koillis-Kiinassa hengityssuojaimilla ja välttivät ulkona käymistä ennätyksellisten ilmansaasteiden vuoksi. Viranomaiset kehottivat kouluja välttämään oppilaiden altistumista ulkoilmalle.

Uutistoimisto Xinhua kysyi otsikossaan, onko kyse tuomiopäivästä. Uutistoimiston julkaisemissa kuvissa eräskin kiinalainen oli suojautunut ilmansaasteilta kaasunaamarilla.

Ilmansaasteet ovat tuttu ongelma nopeasti kehittyneessä Kiinassa. Maanantaisen saastepiikin aiheutti se, että Koillis-Kiinassa koteja alettiin lämmittämään hiilivoimalla. Vaikka Kiina on yrittänyt panostaa uusiutuviin energiavaroihin, on se edelleen erittäin riippuvainen hiilivoimasta.

Terveydelle erityisen haitallisia ovat ilmassa olevat pienet PM 2.5 -hiukkaset. Ne aiheuttavat muun muassa sydän- ja keuhkosairauksia sekä syöpää. Esimerkiksi Pekingissä keuhko- ja rintasyövät ovat olleet kaupunkilaisten yleisimpiä kuolinsyitä jo vuosia.

Liaoningilaisessa sairaalassa saasteet ovat tuoneet kahden päivän aikana hengitysvaikeuksista kärsineiden potilaiden tulvan. Jinqiu-sairaalan kaikki potilaspaikat ovat täyttyneet, kertoi brittilehti The Guardian.

Maanantaina saastepitoisuudet ylittivät paikoin yli 50-kertaisesti maailman terveysjärjestö WHO:n suositukset. WHO:n mukaan kuutiossa saisi olla keskimäärin vuorokaudessa korkeintaan 25 mikrogrammaa pienhiukkasia, kun esimerkiksi Shenyangissa hiukkasia oli yli 1 400 kuutiometrissä. Saasteiden vuoksi näkyvyys kaupungissa oli alle sata metriä.

Ympäristöjärjestö Greenpeacen mukaan lukemat olivat ennätyksellisen korkeita. Kyseessä oli yksi pahimmista ilmansaastepäivistä sitten vuoden 2013, jolloin viranomaiset alkoivat julkaista saastelukuja, kertoi uutistoimisto AP.

Viranomaiset selittivät saasteita keskuslämmityksen aloittamisella ja saasteiden leviämisellä muista maakunnista. Internetin keskustelupalstoilla asiasta käytiin kiivasta keskustelua.

”Ruotsissakin on keskuslämmitys. Miksi heillä ei ole tällaista usvaa”, kysyi yksi kommentoija AFP:n mukaan.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat