Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Myanmarin suuri muutos – armeija näyttää hyväksyvän opposition vaalivoiton

Ulkomaat
 
JORGE SILVA / Reuters
Oppositiojohtaja Aung San Suu Kyin kannattajat juhlivat puolueen päämajan edustalla maanantaina Yangonin kaupungissa.
Oppositiojohtaja Aung San Suu Kyin kannattajat juhlivat puolueen päämajan edustalla maanantaina Yangonin kaupungissa. Kuva: JORGE SILVA / Reuters
Fakta

Demokratiaa ei vuosikymmeniin

 Myanmarissa pidettiin nyt ensimmäiset täysimittaiset vaalit 25 vuoteen. Ensimmäistä kertaa yli 50 vuoteen niissä saattaa vaihtua hallituspohja.

 Vaaleissa valitaan parlamentin ylähuone, alahuone sekä alueparlamentit.

 Vaaleissa oli mukana yli 90 puoluetta, mutta tärkeimmät kiistakumppanit ovat oppositiopuolue NLD sekä armeijalähtöinen USDP, jolla ovat tukenaan armeijan kansanedustajat.

Peking/Yangon

Kaakkois-Asiassa sijaitseva Myanmar eli entinen Burma oli vielä viisi vuotta sitten hyljeksitty ja sulkeutunut sotilasdiktatuuri, jossa ei saanut sanoa, mitä ajatteli hallituksesta. Valtiota johti armeija, vaalituloksista riippumatta.

Nyt näyttää siltä, että mielipiteen voi ilmaista, ja se voi aiheuttaa jopa hallituspohjan vaihtumisen. Armeija tosin pitää vastaisuudessakin paljon valtaa näpeissään.

Viime sunnuntain vaalien alustavat tulokset ennakoivat erittäin selkeää voittoa oppositiopuolue NLD:lle, jota johtaa vuosia kotiarestissa istunut Nobel-palkittu Aung San Suu Kyi, 70.

Kun Myanmarin suurimman kaupungin Yangonin kansanedustajanpaikoista 16 oli jaettu, niistä 15 meni vaaliviranomaisten mukaan NLD:n ehdokkaille, kertoi uutistoimisto AFP maanantaina.

Koko maassa NLD ennakoi saavansa noin 70 prosenttia kansanedustajista, ennakoi puolueen tiedottaja Win Htein uutistoimistojen mukaan.

Oppositiojohtaja Suu Kyi puhui kansalle NLD:n toimiston parvekkeelta Yangonissa. Sävy oli varovainen.

”Haluan muistuttaa, että niiden, jotka eivät voittaneet, pitää hyväksyä voittajat. On myös tärkeä olla provosoimatta niitä, jotka eivät voittaneet, ettei heille tulisi paha mieli”, hän sanoi The Guardianin mukaan.

Yksi suurista kysymyksistä on, hyväksyykö Myanmarin sotilasjohto vaalituloksen.

Epäilevästi suhtautui esimerkiksi HS:n ennen vaaleja Yangonissa tapaama NLD:n kannattaja Kalaya, 44. Nainen käyttää vain yhtä nimeä, mikä on Myanmarissa melko yleistä.

”Jos vaalit ovat reilut ja oikeudenmukaiset, tulee suuri muutos”, Kalaya sanoi. ”Muuten meidän täytyy taas mennä kaduille.”

Epäilevä suhtautuminen on paljolti perua viime vaaleista, joista on ehtinyt vierähtää neljännesvuosisata. Vuonna 1990 NLD otti suuren vaalivoiton, mutta sotilasjuntta jätti vaalituloksen huomioimatta ja kiristi diktatuuria entisestään.

Armeija käänsi kelkkansa vuonna 2011, jolloin Myanmariin tuli nimellisesti siviilihallinto.

Sen jälkeen hallitus on tehnyt vähittäisiä uudistuksia kohti demokratiaa. Se on esimerkiksi poistanut lehdistösensuurin. Vuonna 2012 pidettiin välivaalit, joissa NLD voitti valtaosan tarjolla olleista parlamenttipaikoista, eikä armeija estänyt tuloksen toimeenpanoa.

Kansalaisten epäilyistä huolimatta näyttää siltä, että armeija olisi hyväksymässä vaalituloksen. Tähän viittaavat armejataustaisen USDP-puolueen johtajien lausunnot. Monet puolueen poliitikot myönsivät maanantaina tappionsa.

”Hävisimme”, kiteytti USDP: n johtaja Htay Oo uutistoimisto Reutersin haastattelussa.

Hallitusta kannattavan sanomalehden Global New Light of Myanmarin haastattelema armeijan ylipäällikkö Min Aung Hlaing totesi, ettei ole mitään syytä olla hyväksymättä vaalitulosta.

Tämä pitää sikäli paikkansa, että sotilasjuntan vuonna 2008 kirjoittama perustuslaki takaa armeijalle paljon valtaa vaalituloksesta riippumatta.

Perustuslaki takaa armeijalle automaattisesti 25 prosenttia kaikista parlamenttipaikoista. Hallitukseen marssii perustuslain nojalla joka tapauksessa kolme merkittävää ministeriä armeijan riveistä.

Perustuslaki myös estää Aung San Suu Kyin nimittämisen presidentiksi, koska hänen kaksi poikaansa ovat Britannian kansalaisia.

Seuraavan presidentin valitsee uusi parlamentti, todennäköisesti ensi vuoden puolella. NLD:n voitto ei suoraan tarkoita, että presidentti nousisi NLD:n riveistä.

Perustuslakia uusi parlamentti ei voi muuttaa, ellei armeija halua. Muutokseen tarvitaan yli 75 prosenttia kansanedustajista.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat